Política

Horta no vol ser l'excepció

L'Ecomuseu dels Ports, l'ANC i l'Ajuntament pacten que la votació del 9-N es faci a la seu de l'Ecomuseu i traslladen la proposta al govern

Diumenge al migdia s'ha convocat una protesta a Horta de Sant Joan

Els veïns d'Horta noaccepten la proposta del govern d'anar a votar a l'institut de Gandesa

Els veïns d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) volen votar el 9 de novembre al seu municipi com ho podran fer el 99,9% dels catalans. No volen ser cap excepció. “La gent té dret a expressar-se, tenim dret a decidir i no acceptem ser menys que la resta del país, per què no s'han de posar urnes a Horta?”, es preguntava ahir al matí Benjamí Borràs, del bar La Bassa. Una altra veïna expressava el seu desengany amb els polítics: “És una vergonya, el que passa en aquest municipi, no sé si aniré a votar o no, però aquells que vulguen fer-ho ho han de poder fer al poble.” Aquesta veïna, que prefereix mantenir-se en l'anonimat (com molts dels veïns consultats) es referia al paper de l'alcalde d'Horta de Sant Joan, José Antolí (PP), per no haver cedit cap espai municipal a la Generalitat per fer la consulta del 9-N. I la solució del govern és activar un servei d'autobús entre Horta i Gandesa, per transportar la gent a votar a l'institut de la capital de la Terra Alta.

Però mentre la gent d'Horta de Sant Joan lamentava la falta de col·laboració, l'alcalde signava una autorització al director del Centre de Documentació de l'Ecomuseu dels Ports perquè utilitzés aquest centre com a espai de participació ciutadana. “L'Ecomuseu és un centre municipal, però la gestió la fa una entitat privada sense ànim de lucre, que m'ha demanat poder celebrar la consulta del 9-N i he acceptat”, va dir Antolí, que fa responsable CiU d'instrumentalitzar políticament el procés. “Jo no m'he oposat a res, però no em sembla normal que Governació m'envie un document dissabte passat al matí en què diu que l'he de retornar firmat dilluns especificant quin edifici municipal cedeixo”, va manifestar l'alcalde d'Horta. Quan dimecres es va fer públic que Horta de Sant Joan seria un dels municipis on no es podria votar, el director de l'Ecomuseu, Salvador Carbó, es va posar en contacte amb l'Ajuntament. “L'alcalde ha fet un escrit en què m'autoritza a fer l'ús que cregui convenient tant de l'Ecomuseu com de l'arxiu, especificant qualsevol procés de participació ciutadana”, va manifestar Carbó, que així ho va traslladar a la delegació del govern a l'Ebre. Amb tot, al vespre encara no tenia resposta del govern. “S'ha obert una escletxa que s'ha d'aprofitar, reclamem a la Generalitat que accepti la solució pactada. No s'entendria que els interessos partidistes estiguessin per sobre dels nostres drets”, exposen els membres de l'ANC d'Horta, que anit van fer una assemblea general per explicar al poble els canvis de les darreres hores. I per pressionar el govern han convocat un acte de protesta diumenge, a dos quarts d'una del migdia, a la plaça de Missa, un acte que té el suport de l'ANC de les Terres de l'Ebre, que des de les xarxes socials ha fet una crida a la mobilització. “Votarem a Orta, no ens mourem!”, diu el cartell de l'ANC, que fa servir el nom antic del poble [sense la h]. “No és just que els veïns d'Horta haguem de pujar a un autobús i recórrer més d'una vintena de quilòmetres per anar a votar”, comentava Ayla, una altra veïna. Sigui com sigui, bona part del municipi de la Terra Alta vol poder manifestar la seua opinió el
9-N. “Hem d'expressar la nostra opinió sobre el futur del país, aniré a votar a Gandesa o allà on sigui”, assegurava Manuel Sabaté.

Servei de bus
CDC s'ha ofert a finançar el cost de l'autobús entre Horta i Gandesa (n'hi hauria dos al matí i dos a la tarda) perquè els veïns del municipi de la Terra Alta puguin votar el 9-N.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.