Política

El TC estudia si suspèn el nou 9-N

Els dotze magistrats debaten en una reunió ordinària des de les 10h d'aquest dimarts la impugnació presentada pel govern espanyol

Els dotze magistrats del Tribunal Constitucional (TC) es reuneixen des de les 10h d'aquest dimarts en un ple ordinari, que inclou la deliberació sobre si s'admet o no la impugnació presentada divendres passat pel govern espanyol contra el procés participatiu del 9 de novembre convocat per la Generalitat.

De moment no hi ha intenció d'abordar el fons de la consulta, que està pendent des de l'admissió dels primers recursos interposats pel govern espanyol a finals del mes de setembre.

Així ho han comunicat a Europa Press fonts del tribunal de garanties, les quals afirmen que l'admissió d'aquesta segona impugnació és un “tema senzill” que previsiblement es resoldrà aquest dimarts.

En cas que s'adopti, l'admissió segurament comportarà la suspensió dels actes de preparació de l'anomenat “procés de participació ciutadana” i podria incloure també una advertència dirigida al Govern sobre l'obligació del complir l'esmentada suspensió mitjançant l'article 87.1 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), tal com ha demanat l'Advocacia de l'Estat.

A més del recurs de l'Advocacia de l'Estat, els 12 magistrats del Tribunal Constitucional tenen sobre la taula un escrit de la Generalitat que demana que la iniciativa de l'executiu de Rajoy no s'admeti a tràmit perquè entenen que suposa un “ús desproporcionat i abusiu” del dret.

Per aquesta raó, es descarta que el TC resolgui sobre el fons abans del 9-N, és a dir, que es posicioni definitivament sobre la constitucionalitat o no de les diferents iniciatives portades a terme pel president de la Generalitat Artur Mas.

Segons les mateixes fonts, encara no estan llestes les ponències dels recursos interposats inicialment contra el decret de convocatòria que el president de la Generalitat va signar inicialment ni contra la llei de consultes que es va aprovar per donar-li cobertura legal.

Les ponències abans esmentades han recaigut sobre Pedro José González-Trevijano i Juan Antonio Xiol Ríos, els quals fa dies que treballen en els seus textos perquè ja compten amb tots els documents i al·legacions necessàries.

Així, el fet previsible és que aquesta setmana la resposta del TC a les diferents iniciatives portades a terme per la Generalitat es limiti al dictat de la providència sobre l'admissió del recurs en el qual els Serveis Jurídics de l'Estat al·leguen que la nova convocatòria vulnera els articles 1.2 i 2, 23, 81, 92, 149.1, 32è i 168 de la Constitució.

L'executiu espanyol sol·licita a l'alt tribunal que suspengui la convocatòria i anul·li tots els actes “encaminats a preparar la consulta”, així com qualsevol actuació “encara no formalitzada jurídicament”.

A més, segons el text a què ha pogut accedir Europa Press, l'executiu també insta el tribunal de garanties a comunicar a Mas la suspensió, si així ho decideix, i a ordenar-ne la publicació en els diaris oficials estatal i català, perquè “tingui coneixement i eficàcia general respecte a qualsevol tercer”.

Aquesta eficàcia se sol·licita pel govern espanyol per al seu “degut i immediat compliment” d'acord amb l'article 87.1 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC) en què es diu “que tots els poders públics estan obligats a complir el que el Tribunal Constitucional resol”, amb les responsabilitat a que la seva infracció pogués donar a lloc.

En concret l'executiu de Rajoy aporta com a proves la web participa2014.cat, les comunicacions de l'executiu autonòmic, l'orde als mitjans d'incloure publicitat gratuïta i fins i tot vídeos amb intervencions públiques del president Artur Mas, Joana Ortega i Francesc Homs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.