Política

Pla de l'Estany

La comarca del doble sí

LÍDER Amb un 92,6% de les paperetes favorables a aquesta opció, el Pla de l'Estany és el territori on el vot independentista ha tingut, proporcionalment, més adeptes

El tarannà del Pla de l'Estany en tot el procés sobiranista, clarament favorable a la independència, es va confirmar diumenge: de les 15.088 persones que van acudir a les urnes (el 69 % del cens oficiós), les paperetes del sí i sí van ser un 92,6 %, el percentatge més alt, per comarques, de tot el país. On n'hi va haver més va ser a Fontcoberta, amb un 96,5% del total. On n'hi va haver menys, Sant Miquel de Campmajor, amb un 89,7%.

El fet històric es va desenvolupar en un ambient festiu. Entre el pavelló i l'escola de Porqueres a mig matí hi havia centenars de persones que ja havien anat al centre educatiu a dipositar el sobre o feien temps per anar-hi. Una botifarrada va ser l'excusa per fer-la petar, a vegades en unes converses entre gent que feia anys que no es veia, ja que el 9-N va significar també un moment de retrobament. “Un home d'una mesa –explica l'alcalde, Salvador Ros– va coincidir amb un altre amb qui no s'havia trobat almenys feia quinze anys perquè de ben jove se'n va anar a viure a Barcelona.” Una voluntària, la regidora de Banyoles Sandra Pazos, de la jornada en recordarà sobretot les escenes emotives que va presenciar, però també la frustració d'alguns. “Hi havia gent que no havia anat a votar mai i tenien el carnet d'identitat caducat. Quan els deien que no podien participar marxaven molt tristos, va ser una pena.” L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, explica que va coincidir amb gent gran que quasi mai surt de casa o de la residència i havia fet l'esforç d'anar a participar. “Ha estat sobretot una jornada emotiva”, va resumir.

L'únic fet que va trencar l'aire festiu al Pla de l'Estany van ser unes pintades, signades amb símbols anarquistes, que s'havien fet en un dels tres punts de participació de Banyoles, l'institut Pere Alsius. El mateix va passar a l'escola L'Entorn de Porqueres. Els alcaldes dels dos municipis ahir van treure importància a l'incident, que no va evitar –van dir– que la jornada es pugui qualificar d'èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia