Política

Vinculen l'atac del 9-N a Girona amb les pintades de Figueres

Entre els detinguts per la irrupció a l'Escola d'Hostaleria diumenge hi hauria els autors de la bretolada a una galeria d'art figuerenca

Els Mossos investiguen els dos fets, però no confirmen ni desmenteixen el vincle

Estan vinculats a Plataforma per Catalunya i a Figueres Unida

La irrupció d'un grup d'encaputxats a l'Escola d'Hostaleria de Girona el 9-N podria estar relacionada amb l'atac a una galeria d'art de Figueres, dos dies abans. Segons ha pogut saber El Punt Avui, com a mínim una part dels detinguts diumenge per haver irromput al punt de votació de l'Escola d'Hostaleria de Girona haurien intervingut també en la bretolada que va patir la galeria figuerenca Dolors Ventós, i estarien relacionats amb les pintades que van aparèixer en diversos punts de la ciutat. De fet, estarien identificats per una càmera de seguretat instal·lada en un carrer figuerenc i la policia estaria investigant si se'ls pot relacionar amb els fets per l'estudi grafològic. Els Mossos d'Esquadra no confirmen ni desmenteixen la relació entre els dos fets. I tot i que per ara la relació no consta, es manté oberta la investigació, tant en el cas de Girona com en el de Figueres.

Precisament, les identitats dels cinc detinguts pels fets del 9-N a l'Escola d'Hostaleria de Girona han transcendit i, segons fonts consultades per aquest diari, són Juan Carlos Cantero Fornieles (Vilafant), Lluís Serrat Teixeira (la Cellera), Marco Rojano Muñoz (Sant Hilari Sacalm), Raúl Galán Barragán i Sergio Roldán Moreno (Vilajuïga). Tots ells estan en llibertat amb càrrecs, acusats d'incitació a l'odi i la discriminació. Els implicats, d'entre 21 i 24 anys, van entrar de mala manera amb la cara tapada a l'Escola d'Hostaleria a un quart de dotze del matí i van agafar un parell d'urnes per rebentar-les a cops de peu. Van ser retinguts pels voluntaris i votants que eren en aquell moment al local, i van ser detinguts per la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra. L'Ajuntament de Girona ha presentat una denúncia contra els cinc joves.

Aquests cinc són els detinguts fins ara, tot i que hi podria haver més implicats. En les imatges de l'atac a l'Escola d'Hostaleria es poden veure altres persones que hi van participar i que per ara no han estat identificades.

Els detinguts tenen vincles amb Plataforma per Catalunya, i en els seus perfils a les xarxes socials mostren la seva simpatia amb la formació d'extrema dreta, i fins i tot hi ha imatges en què a algun d'ells se'l pot veure participant en actes de PxC o amb les joventuts de la formació o fotografiats amb Josep Anglada, exlíder del partit. Tot i això, la formació s'ha intentat desmarcar de l'atac perpetrat el 9-N dient al seu perfil de Twitter que “cap detingut per l'incident de Girona és militant de Plataforma per Catalunya. Difamació absoluta dels nostres enemics. Ens tenen molta por”.

Els detinguts també estan relacionats amb el grupuscle Figueres Unida, que en el seu perfil de Facebook defineix com a “herois” i “patriotes” els autors de l'atac a l'Escola d'Hostaleria de Girona i, en canvi, acusa de “traïdors” ciutadans que van exercir el seu dret a vot el 9-N lluint una bandera espanyola o una samarreta de la selecció. També s'hi pot veure un comunicat en què es defensa l'atac. Figueres Unida es defineix com una “organització política” de “joves disposats a combatre el separatisme”. Diverses vegades ja s'ha vantat d'estripar estelades o arrencar publicitat de la campanya del 9-N.

Protesta a Figueres

Es dóna la circumstància que dos dels detinguts diumenge –Juan Carlos Cantero, de Vilafant, i Sergio Roldán, de Vilajuïga– van irrompre també el dia 22 de setembre passat al ple de l'Ajuntament de Figueres, que va aprovar donar suport institucional a la consulta del 9-N. Allà, acompanyats d'altres persones, van sostenir una bandera formada per la senyera i la bandera espanyola i van fer crits de “Catalunya és Espanya”. Aquell dia el regidor del PP Diego Borrego, en acabar el ple, es va aixecar, va saludar els manifestants i va sostenir la bandera espanyola juntament amb ells.

LES DATES

7.11.2014
La galeria d'art
Dolors Ventós de Figueres va aparèixer amb els vidres trencats i amb pintades contra l'exposició ‘9 raons pel 9-N', de l'artista Albert Llobet. Va ser condemnat per tot el consistori.
9.11.2014
Un grup
de joves encaputxats van irrompre a l'Escola d'Hostaleria de Girona, un dels punts de votació de la consulta del 9-N. Van fer crits de “«Viva España»” i van fer malbé dues urnes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia