Final d'etapa a Sabadell
Dos anys després de l'esclat del cas Mercuri, dos regidors socialistes imputats continuen al consistori
Oposició i veïns denuncien que la ciutat està ‘aturada'
Els partits fan moviments en clau electoral
Sabadell viu el final d'un cicle marcat per la figura de l'exalcalde socialista, Manuel Bustos, i per l'esclat del cas Mercuri fa dos anys. El fort lideratge públic exercit per Bustos durant els 14 anys a l'alcaldia, s'ha vist diluït en els darrers dos anys a mesura que avançava la investigació judicial de la presumpta trama de corrupció des del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell. La renúncia a l'acta de regidor presentada en el ple de setembre, després que anunciés, el mes de juliol, que es retirava de la vida política, va suposar un punt i final a la presència, almenys pública, de Bustos al consistori.
La figura de l'actual alcalde, Joan Carles Sánchez, no ha tingut el mateix pes que la del seu antecessor. Marcat per unes primàries que la seva candidata va perdre a principis d'any, Sánchez ha quedat, sembla, no volgudament en segon terme i des del partit s'ha revalorat Josep Ayuso, el candidat oficialista, que ha rebut el suport públic de l'exalcalde. A l'abril, el tercer canvi en el cartipàs d'aquest mandat, posava Ayuso en la primera línia de l'acció de govern. Com a primer tinent d'alcalde de Presidència, Economia i Serveis Centrals apareix a gairebé totes les convocatòries que fa el consistori i en les darreres setmanes ha defensat el pressupost del 2015 i el resultat de les obres –encara inacabades– del passeig de la plaça Major, al centre, que han acaparat les crítiques de l'oposició. De fet, el cas Mercuri també ha trastocat la relació del PSC amb la resta de grups. Tot i que havien arribat a tenir el seu suport en altres mandats, gràcies a acords o coalicions amb la majoria dels partits, ara s'han quedat sols a l'hora, per exemple, d'aprovar els comptes municipals.
En aquests dos anys, la regeneració política reclamada per la societat civil ha estat un miratge. Continuen al consistori funcionaris imputats i com a regidors sense cartera Paco Bustos i Joan Manau, malgrat que el primer està a un pas d'anar a judici per la peça de Montcada i es manté la imputació del segon. I, per tant, tampoc s'han complert les mocions aprovades al ple que instaven l'alcalde a apartar els imputats. Amb motiu del segon aniversari de l'esclat del Mercuri i a instàncies de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, tots els partits polítics de l'oposició –ICV, EUiA, Entesa per Sabadell, CiU i el PP– i els dos regidors no adscrits han presentat una moció que s'aprovarà en el ple de desembre perquè l'Ajuntament es presenti com a acusació particular en el cas Mercuri.
El macrosumari judicial, la crisi econòmica i la proximitat de les eleccions municipals han immers Sabadell en un compàs d'espera que pel president de la Federació de Veïns de Sabadell (FAVS), Manuel Navas, que es tradueix en “deixadesa i degradació a tots els nivells”, tant d'espais públics com de serveis i de convivència. Afegeix: “Esperem que la situació es remunti en els propers comicis perquè ara està tot col·lapsat. Hi ha d'haver un canvi seriós.” Diversos grups de l'oposició també coincideixen a denunciar que “Sabadell està aturada” i acusen l'equip de govern de “no tenir projectes de futur” i de “falta de lideratge”. Afirmen que a causa del cas Mercuri s'ha viscut un mandat “convuls i inestable” que ha provocat la paràlisi en la prestació de serveis.
El procés judicial que va sacsejar la ciutat també genera un nou escenari polític de cara a les municipals. Des de l'oposició les veuen com una opció de desbancar el PSC i trencar amb el que es va arribar a anomenar “l'estil Bustos” i els socialistes com una nova revàlida a la qual es presenten amb un nou candidat que han de reforçar. En els darrers mesos, en l'àmbit de les esquerres a l'esquerra del PSC s'han iniciat diversos processos per reagrupar forces i tenir l'opció de governar.
Procés judicial en marxa
El 27 de novembre del 2012, agents dels Mossos d'Esquadra, per ordre judicial van irrompre a l'ajuntament de Sabadell. Va suposar l'esclat del cas Mercuri, una suposada trama de corrupció que va esquitxar polítics, empresaris i funcionaris de Sabadell. Dos anys després, el procés judicial continua, malgrat que els efectes del procés han estat més polítics que judicials. El cas s'ha dividit en 33 peces. Una de les més avançades, i que porta el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, és la de Montcada. Els acusats –els germans Bustos, l'alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez, i el diputat Daniel Fernández– estan pendents que el tribunal fixi la data del judici oral. En el cas de Montcada, el ple va aprovar una moció perquè Pérez, ara de baixa perquè serà mare, deixés l'alcaldia que, de moment, no ha obtingut resposta. La batllessa socialista és la candidata del PSC a les properes eleccions municipals.
La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, formada per una trentena d'entitats i partits, s'ha personat com a acusació popular en 28 de les 33 peces. Han posat en marxa una campanya a Tot Suma per recollir 6.000 euros –en deu dies han superat els mil– per pagar les fiances judicials que els demanen per continuar com a acusació. “És important que la gent estigui informada sobre la corrupció política i s'hi impliqui”, afirma Raúl Garcia, advocat del col·lectiu. Aquest vespre faran una xerrada oberta a tothom a Can Balsach i el 9 de desembre, al Col·legi d'Advocats.