El Moianès vol més detalls sobre el procés participatiu
El Departament de Governació ha proposat l'1 de febrer com a data per consultar als habitants de la zona si volen esdevenir comarca
Els alcaldes ho veuen molt just i presenten observacions
Massa aviat i massa pocs detalls. Això és el que opinen els alcaldes del Moianès després de rebre en els darrers dies un document del Departament de Governació que els proposa l'1 de febrer com a dia per fer la consulta –de fet, tècnicament és un procés participatiu, com el del 9-N– per esdevenir la quaranta-dosena comarca catalana.
Els deu batlles, que es van reunir dijous al vespre, creuen que és massa just perquè no es pot fer campanya i demanen que es resolguin alguns dubtes sobre les bases que han de regir el procés participatiu. Segons l'alcalde de Moià i president del Consorci del Moianès, Dionís Guiteras, cap municipi està en contra de fer la consulta, tal com els demana la Generalitat, però sí que volen saber les regles del joc. Entre les observacions que han fet arribar al Departament de Governació, per exemple, demanen que els resultats es tinguin en compte globalment i no municipi per municipi. “Cal enriquir la proposta definint qüestions tècniques perquè la persona que vagi a votar sàpiga com s'interpretarà el seu vot”, diu. Entre el que es qüestionen hi ha saber quina serà la circumscripció electoral, com es valoraran els sís i els nos, els percentatges de participació i què passarà en cas que en un municipi el sí i el no siguin propers.
En espera d'una resposta per part de Governació queda a l'aire també la data de la consulta, que el govern volia convocar l'1 de febrer. Un cop feta la consulta, es redactaria l'avantprojecte de llei de creació de la comarca, que hauria d'aprovar primer el govern i després el Parlament. Si s'avancessin les eleccions i s'escurcés la legislatura, però, tot plegat podria quedar encallat en espera de la constitució del nou Parlament.
LES FRASES
LA DATA
La llei local del PP fa tancar el consorci
El Consorci del Moianès no va tornar a obrir les portes el 2 de gener, després de les festes de Nadal. Ha tancat les portes al públic en espera que es desencalli el procés pel reconeixement de la comarca. Si bé al web i a les oficines del consorci hi ha una nota en què es diu que està tancat fins al 15 de gener, la previsió és que, si no hi ha novetats per part de la Generalitat i la Diputació, aquell dia tampoc no torni a obrir les portes.
Dionís Guiteras, alcalde de Moià i president del Consorci del Moianès, es limita a dir que ells compleixen estrictament el que els marca la nova llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL), que marcava el 31 de desembre com a data límit perquè deixessin d'estar actius els consorcis i mancomunitats de municipis. Els únics ens supramunicipals que reconeix la nova llei són les diputacions i els consells comarcals, i, si bé en el període transitori, el Consorci del Moianès hauria pogut continuar la seva activitat com a organisme adscrit a la Diputació, el mateix Guiteras reconeix que en aquest sentit els tràmits també van lents i s'ha arribat a l'1 de gener sense que tothom hagi fet els deures.
En conseqüència, l'activitat del consorci se centra ara a tancar els contractes programa que tenien oberts fins al 31 de desembre. “Ara, de moment, no en podem contractar més”, lamenta Guiteras. Per això s'ha hagut de reduir “dràsticament” el personal que treballa per al consorci (13 dels 20 treballadors), ja que la majoria estava vinculat als contractes programa que, a hores d'ara, formalment ja no existeixen.