Política

EDUARD LLORÀ

ALCALDE DE LES PLANES D'HOSTOLES (CIU)

“Ja paguem les factures a set dies”

L'alcalde explica en aquesta entrevista com han superat la delicada situació econòmica que hi havia el 2011

Detalla les inversions que ara ja poden fer i assegura que es tornarà a presentar

Cap de llista un altre cop.
Eduard Llorà (les Planes d'Hostoles, 1982) és economista. Militant de Convergència Democràtica de Catalunya des del 2003, es va presentar per primera vegada a les eleccions el 2007 i va estar a l'oposició. Ara ha estat alcalde sense tenir majoria, i amb dos exalcaldes a l'oposició. Eduard Llorà és conseller al govern del Consell Comarcal de la Garrotxa, en què ocupa la cartera de Promoció Econòmica i també presideix Turisme Garrotxa. L'assemblea local l'ha ratificat com a cap de llista una altra vegada i diu que farà tàndem amb l'actual tinent d'alcalde Mariàngels Serra i que té previst tancar la llista al febrer.

Superat un moment difícil per a les arques municipals, l'Ajuntament de les Planes d'Hostoles ha pogut tornar a invertir fa relativament poc temps. L'alcalde repassa en aquesta entrevista com ha anat el seu primer mandat i certifica que es tornarà a presentar.

Va tenir un inici de mandat força difícil.
Sí, perquè ens vam trobar amb un Ajuntament enfrontat als treballadors i a les entitats, amb tensions pels pagaments a les empreses proveïdores...
Anem a pams. Quina era la situació econòmica?
Doncs després d'obtenir l'alcaldia
i el govern municipals vam haver de fer un crèdit per pagar factures de 2010 i afrontar, a més, alguns pagaments del nou pavelló poliesportiu.
Vostès, en un primer moment, no van poder accedir al pla del govern espanyol per pagar proveïdors pel dèficit a la llar d'infants. Com van afrontar aquesta situació?
Amb un pla de racionalització ara ja superat, que incloïa un crèdit voluntari de la Generalitat de 50.000 euros en l'actualitat ja totalment amortitzat i un estricte programa de racionalització de despeses, renunciant a noves inversions o només fent les imprescindibles, no cobrint baixes naturals de la plantilla, etc. També vam tenir la col·laboració altruista de molts veïns en actuacions com la neteja de camins. Tot això ens va permetre poder accedir finalment el 2012 al pla del govern espanyol per pagar proveïdors, amb un crèdit de 170.000 euros.
La situació actual, doncs, és
bona?
Sí, ara, el nivell d'endeutament és inferior del que ens vam trobar i hem resolt les tensions amb els proveïdors passant a pagar a 7 dies. Estàvem pagant de 12 a 18 mesos i vam passar a 2 i 3 mesos abans d'arribar a la situació actual.
I la situació amb els treballadors?
Hi havia diversos processos judicials, alguns dels quals vam poder reconduir i, en general, vam poder tornar a normalitzar les relacions amb les entitats i veïns del poble.
Ara han pogut tornar a invertir. Què destacaria dels projectes iniciats o acabats?
Estem executant la urbanització del carrer de Can Bagué dos anys més tard del que teníem previst i, aprofitant que hi ha màquines al poble per a aquesta obra, estem millorant el paviment de diversos carrers, cinc en concret i potser al final algun més. I també estem a punt de tancar l'adquisició del camp de futbol, cosa que ens permetrà invertir en la seva millora i accedir a ajuts, perquè fins ara ha estat en mans privades.
I què els queda per fer?
Aviat adjudicarem per un valor de 70.000 euros les millores als lavabos i una part dels tancaments de l'escola de Sant Cristòfor ; adjudicarem per 700.000 euros la urbanització del carrer del Pla, per al qual tenim diners del Puosc i que executarem en dues fases, i també diversos projectes turístics, gràcies a la participació al pla de foment turístic de la Garrotxa.
Què preveu, aquest pla?
L'accés als gorgs, la millora de les fonts, un web turístic i un itinerari circular al poble. Es tracta que qui vingui aparqui bé i no molesti els veïns i fins i tot de limitar l'accés als gorgs que queden més lluny del poble. Així fomentarem que qui ens visita s'apropi on hi ha activitat econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia