La policia atribueix les lesions del cas 4-F a la detenció
L'intendent major de la Guàrdia Urbana nega els maltractaments
Defensa que l'agressió va ser amb una pedra
Itziar González critica l'actuació municipal
Arran de l'enrenou provocat per l'emissió del documental Ciutat morta, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha decidit defensar la seva actuació en el que ja es coneix com a cas 4-F. En una entrevista feta ahir a TV3, l'intendent major del cos, Evélio Vázquez, va negar les acusacions de maltractaments denunciades per alguns dels detinguts arran dels incidents que van tenir lloc la nit del 4 de febrer del 2006 als voltants d'una casa ocupada del carrer Sant Pere més Baix. A parer del comandament policial, les lesions que presentaven alguns d'aquests implicats van ser fruit “de la gran violència i resistència” que van oposar a l'arrest. Com a exemple va citar que un d'ells tingués un braç trencat a conseqüència de fer “un gest de defensa”. De fet, en tot el seu relat del succés l'intendent va parlar d'un escenari molt hostil, amb grups de joves que suposadament van agredir amb pals, pedres o ampolles un grup de quatre agents que estaven vigilant l'immoble ocupat. De fet, segons ell, el grau de tensió va arribar a ser tan elevat que un dels urbans es va veure obligat a fer un tret dissuasiu a l'aire. Tot i això, els condemnats asseguren que van ser torturats, i la jutgessa del cas va arribar a imputar alguns dels agents. Finalment, el cas es va arxivar.
L'intendent també va ser concloent a l'hora de defensar la tesi que va ser una pedra llançada per un dels detinguts i condemnats per l'afer, Rodrigo Lanza, la que va ferir greument l'agent Juan José Salas. “La sentència és aclaridora”, va reblar, alhora que va admetre que durant l'episodi es van llançar testos des de la casa ocupada –la tesi de la defensa és que hauria estat un d'aquests el que hauria ferit Salas–, “però en aquell moment l'agent ja era a terra”. Tàcitament, però, va admetre certes negligències de procediment, com ara que els equips de neteja eliminessin proves potencials abans de l'arribada de la policia científica. Uns procediments que, segons Vázquez, arran d'això s'han millorat.
No es va contrastar
L'exregidora de Ciutat Vella, Itziar González, va afegir-se ahir a les veus que s'han felicitat pel debat social obert per l'emissió de Ciutat morta. González va criticar que el govern municipal “no es va prendre el temps de contrastar”. L'exregidora assegura que hi va haver un cúmul d'errors que van començar pel fet “d'enviar al lloc guàrdies urbans sense casc”. De fet, González no era la regidora de Ciutat Vella quan van succeir els fets, el febrer del 2006, i va accedir al càrrec el 2007. El regidor del districte llavors era Carles Martí, que, en declaracions a El Periódico, va assegurar que va ser ell qui va dir a Joan Clos que la ferida havia estat provocada pel llançament d'un test. El primer atestat policial, però, ja recollia que la ferida l'havia provocat el llançament d'una pedra.
D'altra banda, el Parlament va aprovar ahir una declaració institucional en què es demana a l'Ajuntament de Barcelona que faci una investigació interna del cas, ja en curs, i dirimeixi, “si s'escau”, possibles responsabilitats. També es demana a la fiscalia que actuï si creu que ho ha de fer després de l'emissió del documental.
Un jove diu que sap qui hauria estat
Els codirectors de Ciutat morta, Xavier Artigas i Xapo Ortega, ja havien explicat que havien enregistrat el testimoni d'una persona que afirmava que un conegut li havia confessat que hauria llançat el test que hauria malferit el guàrdia urbà aquell 4 de febrer del 2006, però que havien decidit no incorporar-lo al reportatge per evitar una imatge de poc rigor, a diferència de la resta del treball. Ahir, el programa .Cat de TV3 va emetre aquest vídeo amb la intenció de pressionar perquè es reobri el cas. Al vídeo, el jove assegura que es va trobar amb aquest conegut i que aquest li va explicar que havia tirat el test des de la teulada de la casa.
Els participants en el programa, experts en dret, no van donar valor legal al vídeo.