El Govern espanyol elimina les escoltes telefòniques sense autorització judicial
El CGPJ i la Fiscalia General de l'Estat consideren aquesta mesura de difícil encaix constitucional
Una comissió formada per experts de Justícia i Interior reformulen el projecte
Els ministeris de Justícia i Interior han eliminat de la reforma de la Llei d'enjudiciament criminal la possibilitat que la forces de seguretat de l'Estat puguin dur a terme escoltes telefòniques sense autorització judicial prèvia davant delictes greus, segons han informat fonts jurídiques.
El nou text, que s'ha enviat ja al Consell d'Estat, accepta d'aquesta manera els suggeriments fets pel Consell General del Poder Judicial i la Fiscalia General de l'Estat en els informes que van elaborar sobre aquesta reforma, i que van considerar aquestes escoltes de difícil encaix constitucional.
Una comissió formada per experts de Justícia i Interior ha reformulat el projecte i ha elaborat un nou text, en el qual es renuncia a la intenció inicial que la intervenció de les comunicacions pogués ser acordada per ordre del ministre de l'Interior o del secretari d'Estat de Seguretat, per després ser comunicada en un termini màxim de 24 hores al jutge, que hauria de validar o anul·lar en 72 hores.
El passat 13 de gener els ministres de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i de Justícia, Rafael Catalá, van coincidir a assenyalar que el Govern no imposaria la seva idea que les forces de seguretat de l'Estat realitzin escoltes telefòniques sense autorització judicial davant delictes greus si això va contra la Constitució.
En el seu informe sobre la reforma, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va considerar que aquestes escoltes tenen difícil encaix en la Constitució. També la Fiscalia va considerar inconstitucional la possibilitat que el Ministeri de l'Interior decideixi la intervenció de les comunicacions per investigar delictes d'especial gravetat sense autorització judicial prèvia.