Mas, sota els focus del cas Pujol
El president compareix avui en la comissió d'investigació sobre el frau fiscal per donar explicacions sobre l'evasió de capital de Jordi Pujol, el presumpte cobrament de comissions del 3% i l'afer de les ITV
Defensa la seva innocència i la del govern
El 25 de juliol del 2014 ja forma part de la història recent de la política catalana per ser el dia que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va confessar que la seva família havia tingut durant dècades diners a l'estranger sense regularitzar. Va ser el desencadenant d'un terratrèmol devastador, i avui se n'escriurà un nou capítol amb la compareixença d'Artur Mas en la comissió parlamentària que investiga el cas. Serà el primer cop que un president de la Generalitat hagi de donar explicacions en una comissió d'investigació a la cambra. Mas, que sempre ha defensat la seva innocència i la del govern, exposarà la seva versió sobre aquest afer i també sobre l'episodi de les ITV, que esquitxa l'exsecretari general de Convergència Oriol Pujol.
La compareixença de Mas ha desfermat una crisi entre CiU i ERC. Les últimes setmanes, els republicans havien salvat en quatre ocasions el president d'haver d'anar a la comissió d'investigació i, a canvi, li reclamaven que comparegués voluntàriament en la d'afers institucionals, en un format menys hostil. Però, a finals de gener, la situació va canviar radicalment.
El nom d'Artur Mas va aparèixer en les converses reproduïdes en el sumari de les ITV, en què la fiscalia manté que Oriol Pujol va utilitzar les seves “influències polítiques” perquè un empresari amic, Sergi Alsina, accedís al president de la Generalitat a canvi de diners. L'empresa d'Alsina assessorava algunes firmes en processos de deslocalització. Tot plegat va fer que els republicans votessin a favor de la compareixença de Mas per tal que el govern aporti llum sobre aquest episodi. Oriol Junqueras fins i tot va admetre que sent un “fàstic profund” per presumptes casos de corrupció com els d'Oriol Pujol.
L'executiu i CiU no van encaixar gens bé aquesta reacció i van acusar ERC de deslleial i d'actuar només en clau electoral. La federació no entén com és que, després que es refés el pacte d'estabilitat, ERC va decidir fer aquest pas, que, segons CiU, només servirà perquè els sectors espanyolistes puguin fer carnassa sobre Artur Mas i la família Pujol i perjudiquin el procés.
Ahir, però, el portaveu dels republicans a Madrid, Alfred Bosch, va intentar calmar les aigües: “És una gran oportunitat perquè Mas pugui explicar que no té cap relació amb el que s'ha comentat i que pugui deixar clara la seva honorabilitat”, va destacar. Els de Junqueras subratllen que no poden fer els ulls grossos davant presumptes afers de corrupció encara que afectin el seu soci, perquè això els convertiria en còmplices i deixaria la bandera de la lluita contra aquesta xacra en mans d'altres organitzacions polítiques com Podem.
Pressió de l'oposició
Al marge del cas de les ITV, l'oposició també collarà Mas per si tenia coneixement de l'evasió fiscal de Jordi Pujol en l'època en què ell era conseller –va ser conseller en cap i també va ocupar les carteres d'Economia i Política Territorial i Obres Públiques–. En aquest mateix context, apareixerà el presumpte cobrament de comissions –el famós 3% que va denunciar Pasqual Maragall– en adjudicacions d'obres públiques i tampoc no es pot descartar que hi hagi referències al cas Palau i l'embargament de la seu de CDC.
Mas sempre s'ha desvinculat d'aquestes acusacions i, per tant, no s'espera que avui faci grans revelacions.