Política

Sense decisió sobre Ucraïna

Obama i Merkel acorden donar temps a la diplomàcia però divergeixen en el pròxim pas en el conflicte ucraïnès

Washington estudiarà armar els ucraïnesos i Berlín diu que “no hi ha via militar” possible

La trobada d'ahir a Washington entre el president dels Estats Units, Barack Obama, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, va mostrar unitat en el conflicte a Ucraïna però no va poder amagar divergències de criteri. Les pressions a què està sotmès el mandatari nord-americà per enviar armes als ucraïnesos, cada vegada més fortes fins i tot dins de l'administració nord-americana, van ser la clau d'una trobada que va evidenciar les divergències tàctiques entre els EUA i el bloc europeu.

“Seguim implicats en la resolució diplomàtica”, va dir Obama després de la reunió amb la cancellera alemanya. “S'espera de nosaltres que ho intentem una vegada i una altra”, va reiterar Merkel. No hi ha dubte que dos dels caps visibles de l'aliança contra Rússia estan d'acord en la via del diàleg per resoldre el conflicte a Ucraïna. Però aquí acaba la unitat. Per a Merkel, igual que el seu homòleg francès, François Hollande, la crisi “no té solució militar.” Per a Obama, tot i reconèixer que les opcions d'intervenció armada “són baixes”, cal estudiar totes les opcions, inclòs l'enviament d'armament “perquè els ucraïnesos es puguin defensar” dels atacs russos.

Cap dels dos líders va voler desxifrar quins ni quan seran els passos en el cas que la via diplomàtica fracassi. El president nord-americà va explicar que no es tracta d'una situació de línies vermelles, d'acció-reacció, sinó d'un conflicte en curs que a mesura que va escalant va demanant respostes. Tant Merkel com Obama es van congratular de l'èxit de les sancions econòmiques a personalitats, organismes i empreses russes, i que en cas que sigui necessari seguiran produint-se.

Aquí van acabar la unitat. El mandatari nord-americà es va mostrar poc inclinat a fer pública la seva posició pacifista, en la línia de la voluntat de Merkel i Hollande, per no enfrontar-se a les peticions de “contundència” contra Rússia que van apareixent entre la classe política nord-americana. Està en joc seguir escoltant les acusacions de poc lideratge en política exterior dels opositors republicans, i fins i tot enfrontar-se directament amb qui serà el nou secretari de Defensa, Ashton Carter, ferm defensor d'equipar les defenses ucraïneses amb equips militars. El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, va dir aquest cap de setmana que Ucraïna necessita alguna cosa més que “assistència” econòmica. “Si falla la diplomàcia, estudiarem totes les opcions, també l'enviament d'armes”, va afirmar Obama, deixant oberta la porta a qualsevol solució. En aquest punt, Merkel no el va seguir: “Si falla la diplomàcia, ho seguirem intentant”, va assegurar, tot i que va indicar que respectarà la decisió que puguin prendre els EUA. “Decideixi el que decideixi, l'aliança entre els EUA i Europa seguirà sent sòlida, fins i tot en casos en què no estem d'acord,” va dir Merkel.

Tot i això, la trobada va reflectir optimisme en la idea que una solució pacífica és possible. Això no treu que el bloc d'aliats estigui disposat a seguir amb la pressió a una Rússia que “ha incomplert tot allò a què es va comprometre”. Tant per a Alemanya com per als Estats Units, la situació a Ucraïna és fonamental en la geopolítica mundial, i la posada en escena d'ahir va ser un altre exemple que l'afer és de primer ordre i que no escatimaran esforços per posar fi al el conflicte. “La pau a Europa està en joc”, va dir Merkel.

El president rus, Vladímir Putin, continua fent la guerra per la seva banda. En declaracions a un diari egipci, prèvies a un viatge oficial al Caire, va reiterar la idea que la crisi ucraïnesa és “resultat dels intents dels EUA i els seus aliats, que es creuen vencedors de la guerra freda, d'imposar la seva voluntat”, i va recordar que la “intromissió en els afers interns” d'Ucraïna duria a “nefastes conseqüències.” Kíev va denunciar ahir que aquest cap de setmana prop de 1.500 soldats russos havien travessat la frontera amb 300 unitats d'armament pesant, incloent-hi llançamíssils.

Demà a Minsk, la capital de Bielorússia, hi haurà un altre assalt per a la resolució de la crisi, amb la reunió a quatre bandes entre Merkel, Putin, Hollande i el president ucraïnès, Petró Poroixenko.

LES FRASES

No veig cap solució militar a Ucraïna
Angela Merkel
cancellera alemanya
Si la diplomàcia falla, hi haurà una resposta contundent i unida
Barack Obama
president dels EUA

Acusacions mútues

Mentre s'intensifiquen els esforços diplomàtics per resoldre el conflicte a l'est d'Ucraïna, l'anomenada república popular de Donetsk ha posat en marxa una campanya per reclutar voluntaris per ordre del seu president, Aleksandr Zakhàrtxenko, que vol elevar fins a 100.000 els efectius de les seves milícies que combaten contra les tropes de Kíev. Segons les autoritats d'Ucraïna, la mobilització decretada pels separatistes no és res més que una acció propagandística que té com a objectiu encobrir l'arribada de soldats i voluntaris procedents de Rússia a les zones que mantenen sota el seu control. Precisament ahir, el govern de Kíev va denunciar que 1.500 soldats russos havien travessat la frontera entre Rússia i Ucraïna el cap de setmana passat. Almenys 12 militars ucraïnesos van morir i 26 més van resultar ferits ahir en enfrontaments amb els milicians prorussos a l'est del país, segons va informar un portaveu de les forces armades de Kíev.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

REGNE UNIT

Tsunami laborista i desfeta històrica conservadora

BARCELONA
Pere Garriga i Solà
Alcalde d’Arbúcies (Entesa per Arbúcies)

“Treballem amb molta transparència i coherència”

Arbúcies

Pengen una pancarta amb el lema ’No Surrender’ a la plaça d’Amer

AMER
POLÍTICA

Sánchez oferirà a ERC el consorci tributari que permet l’Estatut

barcelona
crisi migratòria

El PP demana desplegar l’exèrcit per frenar l'arribada d'immigrants

barcelona
Figueres

ERC vol que Junts reconegui les aportacions del govern anterior

Figueres

Blanes defineix els principals reptes en el Pla d’Actuació Municipal

BLANES
guerra a europa

Michel avisa Orbán que no pot dialogar amb Rússia en nom de la UE

barcelona

Paneque dona suport al Front Popular en un acte a la Catalunya del Nord

COTLLIURE