Mas es desvincula de tota corrupció
Situa el cas Pujol en l'àmbit personal de l'expresident i afirma que mai no va veure res “sospitós”
Assegura que no ha tingut cap compte a l'estranger
Defensa l'actuació “pulcra” del govern
Artur Mas, el primer president de la Generalitat a comparèixer en una comissió d'investigació, es va desvincular ahir de qualsevol cas de corrupció o irregularitat fiscal. Durant un escrutini parlamentari de gairebé cinc hores, Mas es va deslligar totalment dels casos que afecten la família Pujol, inclòs el de les ITV i les deslocalitzacions d'empreses. També va defensar l'actuació de CDC amb el cas Palau i va marcar distàncies respecte als diners que el seu pare tenia a Liechtenstein. Mas deixava llast verbal des de tots els vessants: el personal i com a president de la Generalitat, en defensa de la seva actuació i la dels governs que ha comandat en els últims quatre anys.
Després que ERC forcés la intervenció presidencial en la comissió d'investigació sobre el frau fiscal i la corrupció, Mas es va esforçar per transmetre una imatge de transparència: va passar revista a les mesures de regeneració adoptades pel govern i va respondre una per una les preguntes dels líders dels partits. Només el republicà Oriol Junqueras va decidir no interrogar Mas, en un clar gest de fair play amb CiU, tot i que ERC no va aparcar la bel·ligerància amb l'executiu. El republicà Oriol Amorós es va encarregar de marcar perfil propi amb el soci de governabilitat. El de la tolerància zero a la corrupció és el flanc amb què Junqueras està decidit a distingir el seu partit en ple procés, amb el discurs de la garantia de construcció d'un estat nou i net. Alícia Sánchez-Camacho es va intentar erigir en ariet de l'oposició davant de la moderació de la resta i, després d'haver-se negat a intervenir a la cambra pel cas Método 3, es va avenir a donar explicacions si hi participava Mas, a qui va demanar la dimissió.
Diligències de l'ATC
Hi va haver, malgrat tot, poques novetats informatives sobre els casos que estan en mans de la justícia o que ja estan arxivats, com el del pare de Mas. La més rellevant és que el president va revelar que l'Agència Tributària de Catalunya va obrir diligències administratives després que Jordi Pujol reconegués que havia tingut durant 34 anys diners sense regularitzar a l'estranger. Mas va assegurar que l'administració va actuar en defensa dels seus interessos. Però no es va allunyar de l'argument que ha esgrimit des de la confessió que encara sacseja la política catalana: “Era i és un tema personal seu i de la seva família i no va més enllà. No té a veure amb CDC, ni amb CiU, ni amb el govern ni amb mi.”
De fet, Mas va assegurar que el 7 de juliol, quan es va publicar la informació periodística decisiva, Pujol li va respondre que li'n parlaria durant els propers dies. El 25, a les vuit del matí, el primer a escoltar el mea culpa de Pujol va ser Mas. Aquell dia el president li va demanar que fes públic el comunicat a la tarda, i no al matí, quan CDC va anunciar la composició del nou comitè de direcció amb què suplia la marxa del fins llavors secretari general, Oriol Pujol, imputat en el cas de les ITV. Va intentar posar en relleu, a més, la ràpida renúncia pactada de Pujol a totes les prerrogatives que tenia com a expresident de la Generalitat. “És evident que per a mi va ser una decepció molt gran”, va admetre, després que tots els partits insistissin en la proximitat de Mas amb l'expresident i el seu entorn. El president va negar que veiés cap comportament “sospitós” de Pujol i, quant a l'origen dels diners, va reiterar que l'exlíder de CiU li va fer arribar el de l'herència paterna.
“Pulcritud” amb les ITV
La figura d'Oriol Pujol va planar reiteradament durant la llarga compareixença. Mas no es va desmarcar del guió. També es va blindar contra les presumptes gestions delictives que han apartat de la política l'expresident del grup parlamentari de CiU. El president va al·legar que el govern ha actuat de manera “pulcra” i “correcta” amb el cas de les ITV i va recordar que els dubtes sobre les adjudicacions es remunten a denúncies de “fa més de deu anys” i impliquen igualment el tripartit. “Si algú va intentar influir el govern, no se'n va sortir”, hi va afegir, taxatiu. Quant a les deslocalitzacions d'empreses amb què s'investiga judicialment si Oriol Pujol es va lucrar amb la mediació, Mas va insistir que l'executiu sempre intervé quan està en joc la marxa d'empreses i la pèrdua de llocs de treball. “Si per alguna gestió d'algú es demostra que hi ha hagut aprofitament privat, no és responsabilitat del govern, que ajuda les empreses”, va al·legar Mas, ancorat en la base argumentativa amb què es va explicar per primer cop quan es va fer públic el sumari, en una conferència del cicle Moment zero. No va deixar de remarcar, a més, que diputats de tots els grups li demanen que prengui part en situacions similars.
Sense comptes fora
“No he tingut mai ni un sol compte fora de Catalunya; ni jo ni la meva dona.” Mas va reconèixer que era beneficiari del que el seu pare tenia en el paradís fiscal, però va negar qualsevol implicació derivada. És més, va aprofundir en el destí de l'herència dels diners, dels quals tenia notícia des dels anys vuitanta, entrant en un terreny personal que va qüestionar que hagués de ser objecte d'atenció de la comissió.
El darrer en discòrdia, reiteradament citat pels líders dels partits de l'oposició, va ser el cas Palau. Artur Mas va expressar la seva “convicció” que es demostrarà que CDC no va incórrer en irregularitats i va avançar que, en cas contrari, es tornaran els diners, com ha fet la CatDem, tot i que la provinença dels 600.000 euros fos legal.
La insatisfacció dels partits de l'oposició per la compareixença contrastava amb la lectura que en feia el govern, amb els pesos pesants a la primera fila de la comissió. Fonts de l'executiu remarcaven que cap partit va poder aportar cap prova inculpatòria ni va sostenir amb solvència les “mentides” publicades. El seu balanç? Desgast zero. Mas només va admetre una imputació possible: la del 9-N.