Política

CiU ‘pispa' Guirado a ICV d'alcaldable a Vall-llobrega

Ha estat alcalde en els dos últims mandats, gràcies a pactes amb ERC, i les seves llistes van ser les més votades

Fins al maig, aposta pel suport a l'actual batlle republicà, amb CiU a l'oposició

La direcció de CDC al Baix Empordà ha arribat a un acord amb Rufino Guirado perquè l'exalcalde de Vall-llobrega es presenti a les eleccions locals del 24 de maig sota les sigles de CiU, per comptes de les d'ICV-EUiA. Guirado, que va encapçalar el 2007 i el 2011 les llistes més votades al poble, ha ocupat l'alcaldia durant cinc dels vuit darrers anys, gràcies a dos acords amb ERC i sempre amb l'oposició dels edils de la federació nacionalista.

El president comarcal de CDC, Joan Català, confirmava ahir un fitxatge perseguit pel partit des de feia temps, després que la darrera cap de llista, Marta Martí, anunciés que no volia repetir. Guirado va subratllar que tot i presentar-se amb ICV, “mai” ha militat en cap partit, i que la seva prioritat és “una llista de poble” amb els seus edils actuals –Òscar Izquierdo i l'exsocialista Encarna Pallí– i altres candidats vinculats a CiU. Català li ha donat llibertat per triar els noms, ja que aspiren a fusionar l'electorat de les fins ara primera i segona forces polítiques.

Papers canviats al ple

El juny de l'any passat, el fins aleshores alcalde ecosocialista va cedir la vara al seu soci d'ERC, Vicenç Cebrià, ja que el pacte de govern preveia que el darrer any l'edil republicà ostentés l'alcaldia. Des d'aleshores, Guirado continua com a primer tinent d'alcalde amb les mateixes àrees de cartipàs. I ahir confirmava que “la intenció és acabar el mandat amb ERC”, encara que els tres regidors de l'oposició continuïn defensant les sigles de CiU.

Pel futur cap de llista de la federació, la situació és sostenible perquè només resten setmanes per als comicis. I defensa que ha ofert a Cebrià integrar-se en la seva candidatura, tot i que l'actual alcalde és partidari d'aspirar a retenir l'alcaldia.

Guirado ja ha comunicat a ICV el canvi d'adscripció i no té cap retret cap al partit. Però argumenta que les sigles de CiU poden ajudar a desencallar projectes com ara les obres de la nova escola.

Forjat a l'ombra de l'històric Joan Surroca

Guirado va arribar al consistori al 1999, com a número cinc de la candidatura de l'històric alcalde Joan Surroca, que va debutar al govern local el 1979, amb CiU i hi va continuar fins al 2007 amb llistes independents i, successivament, adscrites a EUiA i ICV. El 2003 es va convertir en el delfí de Surroca i quatre anys més tard va aconseguir formar govern tot i perdre la majoria absoluta i haver de pactar amb ERC, sempre amb CiU de segona força. Per ara, només Guirado i Cebrià anuncien llistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Starmer forma un govern eclèctic per dur el canvi urgit per les urnes

londres
Política

En Comú denuncia Albiol per haver filtrat dades mèdiques

Badalona
estat francès

El partit de Le Pen s’allunya més de la majoria absoluta

barcelona
regne unit

Starmer nomena els membres del seu govern

barcelona
política

La sentència del TJUE sobre l’escó de Puigdemont i Comín es publicarà el 26 de setembre

barcelona
pròxim orient

l’Iran estén fins a la mitjanit la votació en la segona volta de les presidencials

barcelona
rússia

L’opositor rus Karà-Murzà ha estat traslladat a un hospital penitenciari

barcelona
parlament europeu

Vox abandona Meloni pel nou grup d’Orbán a l’Eurocambra

barcelona
guerra a gaza

Israel envia una delegació a Qatar per discutir la nova proposta de treva de Hamàs

barcelona