Política

Colau presenta candidatura amb Laia Ortiz de número 3

La diputada encapçala la representació d'ICV-EUiA, que copa un terç de la llista

La coalició, ja rebatejada com a Barcelona en Comú, rep ara el permís d'Interior per usar la denominació Guanyem

La diputada al Congrés Laia Ortiz encapçala la representació d'ICV-EUiA en la llista que Ada Colau va presentar ahir per participar en les primàries de Barcelona en Comú (BEC). És a dir, els que virtualment ocuparan els primers quinze llocs de la candidatura de la coalició d'esquerres en les municipals del maig, perquè no hi ha en l'horitzó cap rival per a Colau en les primàries. Ortiz deixarà l'escó “un parell de mesos abans de les eleccions”. És a dir, a finals del mes que ve.

ICV-EUiA copa cinc dels quinze llocs, un dels quals, el cinquè de la llista, és per a la regidora Janet Sanz. El número dos és per a Gerardo Pisarello, membre de Procés Constituent –que hi aporta dos candidats més– i supervisor en l'elaboració del pla de xoc que es va presentar dimecres i que Colau vol aplicar en els primers mesos de mandat si guanya els comicis. El número quatre l'ocupa l'advocat Jaume Asens, que va estar en el nucli fundacional de Guanyem i és membre alhora de Procés Constituent i de Podem. La formació presidida per Pablo Iglesias hi té tres representants, entre els quals hi ha el politòleg Raimundo Viejo, en el número sis. El setè lloc és per a l'activista veïnal Gala Pin, membre també del nucli dur de Guanyem des del principi. En la llista hi ha set homes i vuit dones, tres de les quals en els cinc primers llocs.

Colau va insistir ahir que, més enllà que no tingui rival, “fer les primàries és una qüestió de principis”. El període per presentar candidatures s'acaba dimarts i no n'hi ha cap més en l'horitzó. Les primàries culminaran en una votació en tres urnes que es farà del 7 al 12 de març i en què, a més de l'encapçalament de la llista, es podran escollir els consellers de districte de la formació i les mesures que aniran en el programa electoral d'entre les que es treballin durant el procés participatiu, que va arrencar dijous i que conclou el 2 de març.

Permís per usar Guanyem

La candidatura, que ha canviat de logotips i de campanya comunicativa per llançar el nom de Barcelona en Comú, es pot plantejar ara si es vol tornar a anomenar Guanyem Barcelona, perquè el Ministeri de l'Interior ha decidit finalment autoritzar-la a fer-ho. Un partit fantasma de nom Ganemos havia estat registrat per un edil del municipi de Santa Maria de Palautordera, Julià de Fabián López, dos dies abans que ho fes la nova formació i, fruit d'això, Interior va rebutjar en primera instància l'ús del terme Guanyem per part de la coalició i després també la proposta de presentar-se només a la capital catalana amb aquesta denominació però afegint-hi el cognom Barcelona.

L'últim recurs, que esgotava la via administrativa, és el que finalment s'ha acabat resolent a favor dels de Colau, tal com va avançar ahir Eldiario.es i van confirmar a aquest diari tant el ministeri com fonts de la formació. “Comptàvem que ens acabarien donant la raó, però esperàvem una resolució al gener, no tan tard”, afegeixen les mateixes fonts. La dilació va acabar persuadint la candidatura de canviar de nom . De moment, el nou es mantindrà, llevat que el ple de la coalició decideixi el contrari, una opció complicada tenint en compte que només falten tres mesos per a les eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.