Política

Els efectes del cas Manga

La renúncia de Robert Fauria al febrer de 2013 i el pacte CiU-ERC amb l'arribada de Santaugini a l'alcaldia marquen la legislatura

Sense Garriga, ERC treballar per trobar cap de llista

L'ajuntament de Sant Hilari Sacalm ha estat un dels epicentres del cas Manga, un presumpta trama de corrupció i favoritismes. L'alcalde, Robert Fauria (CiU), que també presidia el Consell Comarcal de la Selva, va presentar la dimissió dels seus dos càrrecs el febrer del 2013 després que fos imputat per suborn i tràfic d'influències. Allò va capgirar la política local i comarcal, i a Sant Hilari es va formar un pacte “per donar estabilitat”, indica l'actual batlle, Albert Santaugini.

Santaugini, número 3 de CiU el 2011, va optar per vertebrar un pacte amb ERC quan va arribar a l'alcaldia (amb el republicà Joan Garriga de tinent d'alcalde). Explica que el govern municipal havia hagut de fer equilibris els primers dos anys de mandat. “Havíem de fer pactes puntuals”, recorda.

El balanç

Santaugini, alcaldable per primera vegada, assegura que s'ha governat per al bé del poble. En el número de febrer del butlletí local de CiU Parlem-ne, Santaugini feia balanç al mandat. El cap de llista convergent hi destacava, entre moltes d'altres coses, l'acord amb Font Vella, la reducció de l'atur, l'augment de les competències dels vigilants municipals i una millora a l'atenció de la gent gran. Santaugini va ser presentat pel conseller Santi Vila l'1 de febrer en un acte a la sala noble de la Cooperativa local.

El Partit Independent de les Guilleries (PIG) –4 regidors de 13– ha estat a l'oposició els quatre anys de mandat. El seu portaveu, Joan Ramon Veciana, serà cap de llista per tercera vegada. Critica que, amb la renúncia de Fauria, els republicans preferissin un pacte amb CiU. “ERC va trair el seu electorat amb aquest pacte”, assenyala. Veciana hauria estat el batlle si hi hagués hagut acord entre ERC i el PIG.

Veciana serà presentat com a candidat del PIG avui al migdia (a la 1) a la plaça Gravalosa. Assenyala que el tarannà dels dos alcaldes ha estat diferent –veu més proper Santaugini–, però lamenta que l'equip de govern, de CiU, no hagi fet cap audiència pública per explicar les afectacions de la relació de l'ajuntament amb l'antiga empresa de gestió de tributs GRS (vinculada al cas Manga).

Finalment, ERC va ostentar l'alcaldia entre el 2007 i el 2011 fruit d'un pacte amb el PIG, vinculat llavors a l'Entesa Progrés Municipal. La renúncia de l'esmentat Garriga, tinent d'alcalde des del 2013, obliga el partit a buscar-li relleu. No serà Josep Puig, que s'havia postulat per fer el pas, i el partit podria anunciar l'alcaldable d'aquí a uns dies.

La incògnita d'ERC
Quan falten dos mesos pels comicis, ERC encara treballa en l'elecció del candidat. Josep Puig, antic tinent d'alcalde, ha quedat descartat.
Les xifres
13
regidors
hi haurà en joc a Sant Hilari.
5.681
habitants
estaven empadronats al poble a finals del 2014, segons dades de l'Idescat.
Albert Santaugini
CiU.
Alcalde des de l'abril del 2013 i substitut de Fauria, aspira a vèncer com a candidat. Va ser el número 3 de la llista convergent el 2011 i ara encapçala la candidatura. Té 37 anys i és tècnic superior en manteniment i automatització industrial.
Joan R. Veciana
PIG.
Encapçala per tercer cop el Partit Independent de les Guilleries (PIG). Té 44 anys i és enginyer industrial. Pretén encapçalar la regeneració ”de debò” al poble. Afirma que el nombre final de candidats (2 ó 3) podria canviar l'horitzó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia