Política

Colomers fa retirar l'últim escut franquista

La decisió es va refermar per ple i s'ha comunicat al Memorial Democràtic

L'últim escut franquista que hi havia penjat al municipi de Colomers es va fer despenjar aquesta mateixa setmana, una acció que es va voler reforçar amb un acord de ple d'Ajuntament en què es va certificar la decisió. La senyalització franquista datava del 1959 i feia referència a la construcció de les escoles. La placa era encara ben visible a l'entrada de l'actual arxiu municipal. La retirada de les peces va provocar que se'n trenqués alguna. Tot i això es va acordar de guardar les restes a l'arxiu municipal. El consistori ha comunicat l'acció també al Memorial Democràtic.

Plaques noves

L'Ajuntament de Colomers ha fet reposar les plaques de carrers i places molt malmeses pel pas del temps. S'han triat d'un color terrós, amb la lletra marró, d'acord amb el color de la majoria de cases.

La renovació ha servit per ampliar el nomenclàtor viari, amb la correcció d'alguns noms i l'afegit d'alguns altres. S'ha fet el canvi mirant de conservar sempre la toponímia tradicional i atenent a consideracions de gènere. S'han catalanitzat, per exemple, les plaques del filòsof Jaume Balmes i s'ha tingut present el gènere femení, ja que a Colomers no hi havia cap carrer amb nom de dona. S'han creat, entre d'altres, el carrer Isabel de Villena, en honor a aquesta valenciana que és considerada una gran escriptora de la literatura medieval catalana, i la plaça Genís de Quintana i Ferrer i María del Carmen Imirizaldu, dos revolucionaris liberals de principis del segle XIX.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.