Iceta celebra el rebuig d'UDC a la secessió unilateral
“Benvinguts al seny i a la realitat”, diu el líder socialista per la negativa dels democristians a una declaració d'independència no acordada
El PSC presentarà 500 candidatures, mentre que fa quatre anys en tenia 711
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va donar ahir “la benvinguda als amics d'Unió” després que el secretari general dels democratacristians, Ramon Espadaler, aclarís que el partit no prendrà part en una declaració unilateral d'independència, una possibilitat que preveu implícitament el full de ruta pactat per CDC i ERC si el futur govern espanyol manté l'immobilisme actual del PP.
Iceta repeteix que no hi ha una solució unilateral entre Catalunya i Espanya perquè un referèndum sobre la independència s'ha d'acordar amb el govern espanyol. El primer secretari del PSC defensa que el seu partit és el de la justícia social, el de l'acord federal i el de l'Europa unida; que vol transformar Espanya en un estat federal plurinacional, i que rebutja l'immobilisme, per un costat, i la ruptura, per l'altre, segons Efe. “Som catalanistes, però no independentistes”, afirmava. I hi va afegir que el govern de Catalunya fa quatre anys que està perdent el temps en una fugida d'estudi i en la persecució d'un objectiu que no és el de la majoria dels ciutadans. Iceta va presentar l'informe polític al consell nacional que ha aprovat les llistes municipals. Els socialistes presentaran entre 450 i 500 candidatures, dos centenars menys respecte a les 711 de fa quatre anys, però recorden que els podran votar “el 93% dels catalans”.
“No cal cap benvinguda; som on érem”
“No cal que Iceta ens doni la benvinguda. Unió sempre ha estat aquí mateix”, responia ahir Montse Surroca, portaveu d'UDC, al líder socialista des de la trobada municipal que Unió de Joves feia a Torredembarra. La portaveu democratacristiana ratifica que el partit no acceptarà fer una declaració unilateral d'independència ni sortir de la Unió Europea i manté que cal una consulta acordada amb l'Estat. Al mateix temps, però, Surroca defensa que UDC sempre ha estat present “en el procés”.