Política

L'última de Tejedor

EL PRAT de llobregat · L'oposició demana una renovació del govern local, que ha perdut suport en els últims comicis. Excepte ICV-EUiA i PP, els grups presenten nou candidat

Sis cares noves –del PSC, CiU, ERC, C's, PxC i Se Puede El Prat—– concorreran a les eleccions municipals del Prat de Llobregat per intentar desbancar ICV-EUiA, partit liderat des de fa 33 anys per un veteraníssim Lluís Tejedor, que ja ha anunciat la seva retirada de la política una vegada s'acabi el pròxim mandat, hagi estat o no reelegit com a alcalde. El portaveu socialista Juan Pedro Pérez –que durant els últims anys ha rebut el relleu d'un dels homes forts de la formació al municipi, José García– entoma el repte de continuar debilitant el grup ecosocialista (procés que ja es va iniciar el 2003, quan el seu partit es va aliar amb Iniciativa per formar govern) i “incrementar el nombre de regidors del PSC al consistori”, subratlla, malgrat que els populars d'Antonio Gallego es van situar com a segona força el 2011 per primera vegada.

“No proposo una revolució, sinó una evolució”, diu Pérez, que agafa el timó del partit després d'haver-se encarregat de la regidoria de Projectes Urbans i Obres Municipals, impulsora –gràcies a la bona salut de les arques municipals– d'obres urbanístiques com ara l'acabament de la plaça Catalunya i la rehabilitació de l'equipament de La Capsa, fetes “sense desatendre les polítiques de serveis socials i promoció econòmica”, puntualitza. De fet, l'Ajuntament ha destinat 2,1 milions d'euros a combatre l'atur mitjançant plans de mesures extraordinàries des del 2013 —partides que algunes formacions de l'oposició qualifiquen d'“escassa”— i enguany ha incrementat les inversions per promocionar l'economia, el comerç i el turisme fins al 7% respecte dels pressupostos del 2014.

Aquest és el principal aval amb què Iniciativa s'enfrontarà a les eleccions del maig, en què haurà de cicatritzar la sagnia de vots que ha anat arrossegant al municipi si vol mantenir-se al govern local per desè mandat consecutiu. Dels 8.973 amb què es va presentar a les del 2011, per exemple, en va perdre 267. A més, aquest any es podria donar un cas sense precedents: si ICV-EUiA i el PSC perden 2 escons respectivament, Tejedor deixaria de tenir la majoria absoluta de 13 regidors –fins i tot pactant de nou amb el PSC–. Per això, si es donés el cas, l'alcalde hauria de buscar el suport d'una tercera força per continuar manant amb comoditat durant quatre anys més.

Per la seva part, el PP torna a carregar en el seu programa contra la “competència deslleial” que, per Gallego, protagonitzen alguns dels comerços de la vila regentats per persones immigrades. “A més, no és lògic que persones que acaben d'arribar al Prat tinguin la possibilitat d'accedir a més ajudes socials que els pratencs que paguen els impostos des de fa anys”, hi afegeix. L'estratègia podria servir al també portaveu popular al Congrés per tancar les portes de l'Ajuntament a PxC, que ha presentat candidatura amb Víctor Ibáñez com a cap de cartell.

Imma Llopis, de CiU, ha remodelat la seva llista i ha incorporat membres de SI per “redoblar les polítiques de modernització i transformació tan necessàries per al municipi i mostrar –afirma la candidata– més suport al procés independentista”, tal com pretén fer Esquerra, que ha dipositat les seves esperances en l'electricista industrial Jordi Ibern per recuperar la seva presència al consistori, el qual va governar durant la República i, des d'aleshores, només l'ha representat amb un únic regidor, Joan Camps.

El grup de C's, amb Antonio M. Ruiz al capdavant, apel·la al “desgast” del batlle i a la “necessitat de canvi” que, segons les últimes enquestes, “reclamen els pratencs i les pratenques”. La seva entrada ompliria el buit de representativitat “progressista i constitucionalista” que hi existeix, comenta Ruiz.

LES CLAUS
1
Futur canvi
El PP, PSC i CiU saben que la retirada del batlle d'aquí a 4 anys debilitarà ICV-EUiA i els permetrà avançar posicions.
2
Ocupació
El consistori ha centrat els esforços a combatre l'atur, que en 2 anys s'ha disminuït de 6.303 a 5.394 persones.
3
Centre Artesà
La rehabilitació del teatre és una de les reivindicacions més antigues. Quasi tots els partits l'inclouen al seu programa electoral.
Lluís Tejedor
ICV-EUiA.
Ha recollit els fruits de la transformació del municipi –com ara dels polígons industrials i el litoral pratenc– però s'estanca per manca de renovació.
Antonio Gallego
PP.
El nombre de regidors s'ha incrementat als comicis en què Gallego ha estat candidat. Ara intentarà “ampliar la diferència de vots” que el separa del PSC.
Juan Pedro Pérez
PSC.
Creu que el miratge del 2011, en què va perdre 1.390 vots, no condicionarà els resultats d'enguany. El grup s'ha nodrit d'una llista electoral “jove i renovada”.
Imma Llopis
CiU.
Agafa el relleu de Jordi Gili després de ser-ne el seu número 2 i d'afiliar-se a CDC durant aquest mandat. És infermera de la Vall d'Hebron des de fa 25 anys.
Jordi Ibern
ERC.
Estrena candidat. Fa el salt a la política després d'estar a la direcció de l'associació de veïns Nucli Antic. És defensor de promoure l'economia participativa.
Antonio M. Ruiz
C's.
Va dirigir l'àrea de comunicació del grup al Prat i, des del 2012, n'és el president. Ha instat al govern local a fer propostes al plenari tot i que se li hagi denegat.
Víctor Ibáñez
PxC.
Llicenciat en Dret, té 30 anys i encapçala una de les llistes amb què PxC concorrerà a les eleccions a diversos municipis del Baix Llobregat, com ara Viladecans.
Sandra Daza
Se Puede El Prat.
Divendres passat van acabar de recollir poc més de 2.000 signatures per presentar-se als comicis locals. Daza va néixer a Xile ara fa 35 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.