CiU és la que presenta més llistes i ERC supera el PSC
La federació nacionalista queda amb 198 llistes, 11 menys que el 2011
Puja fins a les 155, 26 més
Arriba a les 112, lluny de les anteriors 136
Serà en 35 municipis, més del doble
Tindran 30 i 70 llistes, respectivament
CiU i ERC són les formacions polítiques que presenten més llistes a les comarques gironines en aquestes eleccions municipals. Que la federació nacionalista sigui líder en aquest rànquing ja és habitual. No ho és tant que ERC superi el PSC i se situï en segon lloc. De fet, fa quatre anys la situació era la inversa. El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica avui la llista provisional de candidatures que es disputaran les alcaldies dels 221 municipis de les comarques gironines el 24 de maig. Bona part dels partits ja avançaven ahir les seves llistes.
En concret, CiU tindrà candidatures en 198 municipis de la demarcació, 11 menys que en els comicis del 2011. Els republicans seran presents en 155 municipis (26 més que fa quatre anys), i el PSC, en 112 (quan en les anteriors eleccions municipals en va presentar 136). Així mateix, el PP creix amb tres llistes (aquest any en seran 70 i el 2011 n'eren 67), ICV en perd 14 (de les 44 del 2011 passa a 30 aquest any) i la CUP es converteix en un dels casos més destacats, ja que presenta el doble de candidatures que en els anteriors comicis: passa de 14 a 35.
CiU
La federació nacionalista és indiscutiblement el partit amb més implantació a la demarcació. Tot i això, en aquestes municipals presentarà menys llistes que fa quatre anys. Per comarques, la distribució és la següent: 61 a l'Alt Empordà, 28 al Baix Empordà, 19 a la Garrotxa, 25 al Gironès, 11 al Pla de l'Estany, 25 a la Selva, 18 al Ripollès i 11 a la Cerdanya. Les pèrdues de candidatures tenen lloc a totes les comarques excepte al Ripollès, la Cerdanya i el Pla de l'Estany, on CiU es presenta a tots els municipis, tal com va fer el 2011.
PSC
El partit socialista ha tingut moltes més dificultats a l'hora de conformar llistes electorals. En presenta 24 menys que el 2011. El repartiment per comarques és així: 33 a l'Alt Empordà, 21 al Baix Empordà, 6 a la Garrotxa, 10 al Gironès, 2 al Pla de l'Estany, 18 a la Selva, 11 al Ripollès i 11 a la Cerdanya. El descens més destacat del nombre de candidatures és a l'Alt Empordà (10) i al Gironès (8). També en perden a la Garrotxa i al Ripollès, però en canvi en guanyen 2 a la Selva i 4 a la Cerdanya.
ERC
Esquerra Republicana és una de les formacions que més creix a les comarques gironines. En l'àmbit comarcal es divideixen de la següent manera: 46 a l'Alt Empordà, 25 al Baix Empordà, 11 a la Garrotxa, 20 al Gironès, 10 al Pla de l'Estany, 14 al Ripollès, 23 a la Selva i 6 a la Cerdanya. L'increment té lloc a tot el territori excepte al Pla de l'Estany i al Ripollès, que es mantenen. La pujada més important és a l'Alt Empordà, amb 15 llistes més que en les anteriors municipals.
PP
El Partit Popular registra un lleu creixement, amb tres candidatures més que el 2011. De les 70 que tindran a la demarcació, 20 seran a l'Alt Empordà, 16 al Baix Empordà, 6 a la Cerdanya, 12 al Gironès, 1 a la Garrotxa, 2 al Pla de l'Estany, 4 al Ripollès i 9 a la Selva. Destaquen les 3 de més que faran a l'Alt Empordà i 2 al Gironès. En canvi, baixen en 3 al Baix Empordà.
ICV
Els ecosocialistes, juntament amb el PSC, són els que experimenten una major davallada. Presenten 30 llistes, lluny de les 44 de fa quatre anys, tot i que el partit destaca que té “confluències” amb altres coalicions en 6 municipis gironins. Per comarques, es distribueixen així: 6 a l'Alt Empordà, 8 al Baix Empordà, 1 a la Garrotxa, 6 al Gironès, 8 a la Selva i 1 al Pla de l'Estany. La caiguda és arreu, excepte al Pla de l'Estany, on es mantenen amb 1. El més important, les 5 candidatures que es perden a l'Alt Empordà i les 4 de la Selva.
CUP
Sens dubte és el partit que, proporcionalment, amplia de manera més important la seva influència a la demarcació. De les 14 llistes del 2011 ara n'han presentat 35, més del doble. D'aquestes, 6 són a l'Alt Empordà, 6 al Baix Empordà, 5 a la Garrotxa, 6 al Gironès, 1 al Pla de l'Estany, 4 al Ripollès i 7 a la Selva. La CUP, actualment amb 20 regidors, aspira en aquestes eleccions a guanyar-ne entre 60 i 75.
Avancem i MES
Les formacions que s'han generat a partir de la sortida de militants crítics del PSC també tindran presència en aquestes eleccions, o bé associades a d'altres partits, com ara ERC o CiU, o bé per si soles. En el cas de MES, tindran candidatura en 31 municipis i, Avancem, en 9. D'altra banda, cal destacar també la unió de formacions independents a la comarca de la Selva que es presentaran en 10 municipis.
L'alcalde de Sant Pere no fa llista i els regidors revoltats van a CDC
L'enfrontament que han protagonitzat l'alcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí (ERC), i la resta dels regidors del govern no es resoldrà a les urnes. Perquè tot indica que el 24 de maig els veïns de Sant Pere només podran escollir una única llista. L'alcalde no ha aconseguit fer llista per Esquerra, tot i que ho ha intentat fins a última hora, mentre que els regidors revoltats finalment es presenten amb una candidatura de CDC que encapçalarà el primer tinent d'alcalde, Agustí Badosa. La llista no inclou Unió, que també fins a última hora ha provat de fer candidatura, però que tampoc se n'hauria sortit.
Aquest diari ha provat sense èxit de parlar amb l'alcalde, Jordi Martí. Però fonts d'Esquerra a l'Alt Empordà han explicat que Martí ha intentat fins a l'últim moment fer candidatura, cosa que li “agraeixen”, tot i que finalment no hagi estat possible. L'actual alcalde va plantejar al partit la possibilitat de fer un pas al costat. Martí volia continuar formant part de la candidatura, però no encapçalar-la, després de dos mandats a l'alcaldia. De fet, Jordi Martí havia dit que es presentava només per vuit anys. Però fins fa poc Esquerra donava per fet que seria l'alcaldable. Al final, no només Martí no es presenta, sinó que els republicans no han pogut fer candidatura. I Sant Pere Pescador ha caigut a última hora de la llista de 46 municipis de l'Alt Empordà on es presenta.
Pel que fa als regidors revoltats del govern, finalment han presentat una llista de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) de la qual formaran parts tots quatre però també gent nova. Els regidors estaran entre els sis primers llocs. Així, al capdavant hi ha l'actual primer tinent d'alcalde, Agustí Badosa, i de número dos, la també regidora Anna Isern. Els regidors Blai Bahí i Lluís Font aniran de número quatre i sis, respectivament. A més, s'incorpora en el tres Jordi Vià, i en el número cinc també entra de nou Neus Àvila. Tot fa pensar que aquesta serà l'única candidatura que es presentarà a les municipals a Sant Pere Pescador després de la crisi de govern de les últimes setmanes. El 2011 ja hi va haver només una llista, vinculada a ERC i encapçalava per l'actual alcalde Jordi Martí.