Política

L'examen per a l'alcalde Ros

L'alcalde i candidat socialista a la reelecció es juga la majoria absoluta amb nous adversaris, pendent del desgast que li pugui causar la investigació d'anticorrupció i de la participació, que pot obrir la Paeria a més formacions

Acon­se­guirà, o no, Àngel Ros una altra majo­ria abso­luta? És el gran dubte d'aques­tes elec­ci­ons a la Pae­ria de Lleida, en què l'actual alcalde soci­a­lista passa l'exa­men, tot i que, per ara, ha entrat molt poc en cam­pa­nya.

Enques­tes i augu­ris diver­sos indi­quen que Ros esta­ria, igual que ara fa qua­tre anys, ben a prop de reva­li­dar una altra abso­luta. Seria la ter­cera con­se­cu­tiva i esta­ria supe­di­tada a diver­sos fac­tors. D'una banda, a l'impacte o des­gast que li pugui gene­rar el fet d'estar sent inves­ti­gat per la fis­ca­lia anti­cor­rupció. Les denúncies de Marta Camps, expri­mera tinenta d'alcalde, d'usar els comp­tes públics de mane­res poc ètiques, con­trac­tes finan­cers amb La Caixa a ana­lit­zar i un supo­sat tracte de favor a un con­ces­si­o­nari estan pen­dents de reso­lució. Mal­grat els sorolls d'alguns i els silen­cis d'altres, el ressò de tot ple­gat a la ciu­ta­da­nia és limi­tat, i Ros ho sap.

Un altre fac­tor que influirà en una futura o no majo­ria és la par­ti­ci­pació. El paer en cap va asso­lir 15 regi­dors de 27 el 2011 amb uns 19.000 vots, és a dir, que van votar menys de la mei­tat dels que ho podien fer. Així, la Pae­ria va que­dar amb una anòmala repre­sen­tació de només tres par­tits (PSC, CiU i PP). Si els llei­da­tans sor­tis­sin a votar el pròxim dia 24, podrien afa­vo­rir una Pae­ria més plu­ral on no es des­carta, tot i ser difícil, que hi puguin entrar for­ma­ci­ons que en deter­mi­na­des eta­pes han estat fent més opo­sició que els grups amb repre­sen­tació.

Per afron­tar aques­tes incògni­tes es pre­sen­ten en aquesta ocasió dotze can­di­da­tu­res, de les quals vuit fan cam­pa­nya activa per asso­lir, almenys, un regi­dor. A més, amb cares noves al cap­da­vant de les llis­tes.

El PSC es pre­senta amb Àngel Ros i una llista que sem­blava que s'havia de girar com un mitjó, però que, després de l'escàndol entre l'alcalde i la seva antiga mà dreta, ha que­dat pràcti­ca­ment igual, amb només un parell de can­vis.

CiU aposta per Toni Postius, que ha estat regi­dor aquests dar­rers qua­tre anys i és una aposta de futur, tot i que des d'ara mateix vol apro­fi­tar la pri­mera opor­tu­ni­tat. Ha començat fent una cam­pa­nya en posi­tiu i sense esgar­ra­par gaire el con­trin­cant. La llista de CiU és pràcti­ca­ment nova de trinca.

El PP recu­pera Dolo López, pre­si­denta local i dipu­tada al Par­la­ment, per la difícil tasca de man­te­nir sis regi­dors. La resta de la llista és sem­blant a l'actual com­po­sició i ha de llui­tar amb una marca que va de baixa a Cata­lu­nya.

ERC renova cares i llista, i espera que l'embran­zida dels inde­pen­den­tis­tes els porti altre cop a l'Ajun­ta­ment. Els dub­tes se cen­tra­ven durant la pre­cam­pa­nya en si Car­les Vega pot apor­tar un valor afe­git a la pro­posta repu­bli­cana i anar a més.

ICV fa mesos que dóna a conèixer el seu cap de llista, Edu­ard Bac­hes, ex-PSC, pro­vi­nent de movi­ments soci­als i de la PAH. Pacta amb MES per reforçar l'objec­tiu de “robar” tots els vots pos­si­bles als soci­a­lis­tes. Vol recu­pe­rar cadi­res muni­ci­pals, per­du­des el 2011, i ser deci­siu.

La CUP es pre­senta amb altres col·lec­tius i ha creat la Crida de Lleida. Ara ja ense­nyen el logo­tip de la CUP, fins ara molt ama­gat, sabent que és una marca en alça i que els pot aju­dar més que moles­tar. La seva aspi­ració és entrar per pri­mera vegada a la Pae­ria apro­fi­tant també l'embran­zida de la for­mació.

A Ciu­ta­dans li passa una mica el mateix. És una marca de moda i les enques­tes li donen una sor­pre­nent entrada a la Pae­ria, mal­grat que la majo­ria de la gent no coneix els inte­grants del par­tit ni la llista. Només la cap de llista, Ánge­les Ribes, té una certa quota mediàtica.

Final­ment, el Comú de Lleida, una agru­pació d'elec­tors que va acon­se­guir prop de 2.000 avals dels llei­da­tans per poder-se pre­sen­tar i que va deses­ti­mar la fórmula d'ins­criure-s'hi com a par­tit polític. Han acon­se­guit un cert nom i fer empre­nyar l'alcalde en fer públics infor­mes interns de la Pae­ria, des­pe­ses d'alcal­dia que cri­den molt l'atenció o dis­crepàncies milionàries amb con­ces­sionàries dels ser­veis muni­ci­pals. Car­los González n'és el cap de llista, però perquè algú s'havia de posar el pri­mer. Fan cam­pa­nya en bloc i al car­rer, i la majo­ria no els coneix encara. Tenen difícil l'accés a la Pae­ria.

El man­dat ha estat mar­cat des de prin­cipi d'aquest any per les denúncies de Marta Camps a la fis­ca­lia anti­cor­rupció, la seva des­ti­tució i les diver­ses infor­ma­ci­ons que han anat apa­rei­xent en aquest con­flicte.

També, com a tot arreu, per la crisi, que ha cas­ti­gat milers de per­so­nes i famílies, ja que l'Ajun­ta­ment és la pri­mera admi­nis­tració a aju­dar els que ho neces­si­ten. Els ser­veis soci­als estan des­bor­dats i la Pae­ria, en més o menys mesura, ja atén una quarta part de les famílies de Lleida. Així mateix, Ros ha uni­ver­sa­lit­zat ser­veis, com ara la gratuïtat del trans­port públic per als més grans de 65 anys i la tele­as­sistència, també a par­tir d'aquesta edat. Aques­tes mesu­res han estat qua­li­fi­ca­des de popu­lis­tes i cares per l'opo­sició, però segur que la gent gran mirarà amb bons ulls l'alcalde.

Pel que fa als ingres­sos, la bata­lla és des de fa anys en els impos­tos i, sobre­tot, per l'IBI, dels quals tot­hom es queixa i ara en pro­met la rebaixa. Tots menys el PSC i ICV. La con­tri­bució, de les més altes de l'Estat, suposa més d'un terç dels ingres­sos muni­ci­pals.

Pel que fa a la des­pesa, l'urba­nisme ha estat escàs i de pro­xi­mi­tat, amb pla­ces, vials i entorns esco­lars com a ele­ments prin­ci­pals d'una acció de govern que ha per­dut una arma potent inver­sora. L'Empresa Muni­ci­pal d'Urba­nisme (EMU) acu­mula un deute de prop de 74 mili­ons i el que abans finançava la inversió muni­ci­pal, ara ha de ser res­ca­tat. De fet, però, passa perquè la Pae­ria assu­meix aquest deute per dis­sol­dre la soci­e­tat. Es trans­for­marà en ofi­cina muni­ci­pal de l'habi­tatge social, ja que l'EMU tenia 250 pisos en pro­pi­e­tat i 200 més els ges­ti­ona, sobre­tot, per acció social.

En l'àmbit de l'urba­nisme des­taca també el pro­jecte de recu­pe­ració del parc de les Bas­ses, en part gràcies a la con­cessió a cin­quanta anys a un ope­ra­dor pri­vat per fer un parc de lleure infan­til amb els bar­ru­fets com a marca inter­na­ci­o­nal de referència. Aquest parc ocu­parà nou hectàrees i la resta, fins a vint hectàrees més, seran de lliure accés i amb ser­veis i algun equi­pa­ment comer­cial o hote­ler. Ha estat un dels cops d'efecte d'aquest man­dat, però curi­o­sa­ment, durant aquesta cam­pa­nya, gai­rebé ni ha estat esmen­tat per ningú.

En els dar­rers qua­tre anys, la Pae­ria també ha llançat nous pro­jec­tes per, en teo­ria, estal­viar cos­tos i gua­nyar inver­si­ons. Aques­tes ope­ra­ci­ons han estat la pri­va­tit­zació de l'enllu­me­nat públic i també del con­trol de trànsit, amb radars i semàfors ver­mells. A més, s'han pror­ro­gat les con­ces­si­ons de sub­mi­nis­tra­ment d'aigua i de neteja, les dues més for­tes de la ciu­tat.

Pel que fa als bar­ris, Lleida té la cara i la creu, ja que el Cen­tre Històric ha fet un pas enda­vant en la seva revi­ta­lit­zació, sobre­tot en la dina­mit­zació hos­ta­lera i comer­cial que s'ha gene­rat al vol­tant del mer­cat del Pla i als bars Blasi i Gilda. Nous nego­cis i can­vis d'imatge a la part alta de Cava­llers, la més degra­dada, però encara queda molta feina per fer. La creu, és la Mari­ola, en ple procés de degra­dació social i urbana, i amb una crisi que ha acce­le­rat aquesta penosa situ­ació. Molta “ocu­pació”, edi­fi­cis sense ascen­sors ni man­te­ni­ment, i amb una pre­o­cu­pant taxa d'atur.

Pel que fa al desen­vo­lu­pa­ment econòmic, els debats se cen­tren en el model indus­trial, ine­xis­tent i que cal fer des de zero, i el comer­cial. El pri­mer forma part de les pro­pos­tes estel·lars de la majo­ria de can­di­da­tu­res, com ara el PSC i CiU, que ara, després d'anys atu­rats, par­len de desen­vo­lu­par nous polígons i nous sec­tors indus­tri­als que l'Incasòl gai­rebé es venia perquè esta­ven en desús i sense diners per urba­nit­zar. En el segon, el comer­cial, el debat és vell. Hípers sí o no. Alguns defen­sen models mix­tos, donant entrada a grans superfícies a Lleida, que ara són gai­rebé ine­xis­tents, com és el cas del PSC i el PP, men­tre que d'altres, com ara CiU i ERC, defen­sen sobre­tot el tei­xit comer­cial del petit i mitjà comerç local i només apos­ten per grans superfícies si se situen al cen­tre i dina­mit­zen la resta. És a dir, que hi hau­ria un con­sens per auto­rit­zar un gran cen­tre comer­cial en l'àmbit de l'estació del fer­ro­car­ril.

On sí que hi ha con­sens entre totes les for­ces és a tre­ba­llar con­jun­ta­ment per tal que el Turó de la Seu Vella de Lleida sigui decla­rat, a mitjà ter­mini i si tot va bé, patri­moni de la huma­ni­tat per la Unesco. Una fita que reforçaria, i molt, l'auto­es­tima llei­da­tana.

Catorze debats en un mes
En gairebé un mes, els candidats a alcaldes i regidors participaran en catorze debats que mitjans de comunicació i entitats organitzen. La majoria són sectorials i els partits hi envien els especialistes. Aquest fet i que la campanya ha començat coincidint amb la festa major de Lleida, ha provocat que aquesta sigui força fluixa, sense gaires sorpreses ni enfrontaments, i amb un Àngel Ros que gairebé no ha fet campanya electoral. Els partits han optat per fórmules conegudes i clàssiques en la presentació de propostes.
LES CLAUS
1
Majoria absoluta
La batalla de totes les formacions és evitar que el PSC torni a obtenir la majoria absoluta, mentre que Àngel Ros treballa per mantenir-la. La participació serà clau. Si és baixa, com fa quatre anys, donaria quasi segur una altra majoria al PSC.
2
Cas Marta Camps
Les eleccions serviran per veure fins a quin punt les denúncies a la fiscalia anticorrupció poden erosionar la figura de l'actual alcalde.
3
Comerç i indústria
L'objectiu comú és crear ocupació, i sembla que el desenvolupament comercial i generar nou sòl industrial són les bases en què coincideixen la majoria de formacions. La implantació de grans superfícies, però, provoca discrepàncies.
LES XIFRES
175.800.000
Deute municipal
És el deute que té actualment la Paeria, segons dades de l'equip de govern, sumant el deute a llarg termini i l'acumulat dels organismes autònoms. L'oposició situa el deute, però, entre els 200 i els 240.
11.901
Famílies ateses per la crisi
En diferents graus i serveis, xifra que suposa el 22,4% de les famílies de Lleida. La crisi fa que cada any augmentin les necessitats de persones en risc d'exclusió.
Àngel Ros
PSC.
Busca la tercera majoria absoluta. Fins ara, no ha entrat en campanya. S'hi juga una part de la seva credibilitat arran de les denúncies de Camps i pels seus canvis dins el PSC.
Toni Postius
CiU.
L'aposta de CiU per als pròxims anys, potser fins i tot per als comicis del 2019. Campanya en positiu i sense gaire desgast per a l'actual alcalde. Mantenir els sis regidors seria un èxit.
Dolo López
PP.
La presidenta del PP a Lleida torna a la política local amb el difícil objectiu de mantenir els sis regidors i intentar fer valdre la suposada recuperació econòmica que haurien afavorit.
Carles Vega
ERC-AVANCEM.
S'agafa a l'empenta de la marca per entrar a la Paeria, tot i que la incògnita és amb quina potència. També vol esgarrapar vots al PSC amb l'acord amb Avancem.
Eduard Baches
ICV-EUiA-MES.
Una altra coalició que fa mesos que lluita, amb la suma d'exsocialistes, per evitar la majoria absoluta de Ros, fet que li permetria recuperar presència a la Paeria.
Ángeles Ribes
CIUTADANS.
Pot ser la gran sorpresa dels comicis i aconseguir entrar a la Paeria sense que gairebé ningú conegui els candidats. La nova marca de moda esgarraparia vots a PP i PSC.
Pau Juvillà
LA CRIDA.
Van voler encapçalar l'alternativa d'esquerres i marquen perfil propi. Entrada la campanya, ja opten per ensenyar la marca CUP, que els donarà millors rèdits electorals.
Carlos González
EL COMÚ DE LLEIDA.
Una agrupació d'electors que ha donat un parell de titulars potents contra l'alcalde Ros. Ara busca la revàlida a la feina feta amb la representació municipal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.