En el nom del padrí
Francesc Reig, més conegut com en Cisco de ca l'Eloi, té 101 i és amb tota probabilitat el candidat més veterà de tots els que es presenten en aquestes eleccions municipals. És molt poc probable que surti escollit: ocupa el darrer lloc de la llista de suplents a la candidatura del PSC-Candidatura de Progrés al municipi de Torregrossa. Però la seva presència és segurament el símbol més fort de les llistes que els socialistes presenten a Ponent en uns comicis que es presenten complicats. “El meu avi és un símbol per a mi i per als companys que avui estan en la nostra candidatura o que col·laboren amb nosaltres”, explica Francesc Carrique Reig, professor, amb estudis d'enginyer tècnic industrial, de 41 anys, cap de llista de la candidatura i nét del veterà candidat. “Per a mi, simbolitza tots els valors positius que es demostren en fets i no en paraules.”
És el primer cop que avi i nét es presenten en unes eleccions municipals. Això no vol dir, però, que Francesc Reig sigui un nouvingut en la política. Durant els convulsos anys trenta va militar en el Bloc Obrer i Camperol (BOC) i el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), i va ser cridat a files durant la guerra del 36, en què va participar en les principals batalles de la contesa bèl·lica a Catalunya, tant al front del Segre com el de l'Ebre. Acabada la guerra, Francesc Reig va ser empresonat per la seva militància política. S'hi va estar sis anys. “Amb ell fem visible la lluita d'un socialista fins al final, ell ha estat el primer que ha volgut donar testimoni als joves en temps tan complicats”, diu Francesc Carrique.
Fins fa poc mesos Francesc Reig gaudia d'un estat de salut envejable, vivia sol i era independent. La salut ha començat a minvar darrerament, però tot i així no s'ha volgut perdre l'oportunitat d'acompanyar el seu nét en la campanya electoral. Està previst que diumenge participi en la campanya electoral ni més i menys que del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que, abans de participar en l'acte central de campanya d'Àngel Ros a Lleida, visitarà Torregrossa i saludarà Francesc Reig al casal de jubilats del poble. “Ell vol donar un toc d'atenció als joves, i als no tan joves, que es mantenen en una actitud passiva i es queden a casa, de braços plegats, queixant-se però sense fer res”, diu el seu nét. “El meu padrí, amb els seus 101 anys, ens està donant una lliçó, sense dubte, una lliçó de compromís i lluita sense rendició fins al final.”
Francesc Carrique no amaga que el seu padrí és un dels referents que l'han portat a la política. Ell no milita en el PSC, tot i que el seu padrí sí que va passar a formar part del PSC des de la seva creació a través de la unió de les diferents famílies socialistes a finals dels anys setanta, però l'exemple de l'avi és el que l'ha ajudat a l'hora de fer el pas i acceptar el repte de posar-se al capdavant d'una candidatura. “Costa molt fer llistes, no només als socialistes, sinó també en altres partits, també en els partits del govern”, explica Carrique. A Torregrossa els socialistes han governat molts anys, llevat d'una etapa de dos mandats en què CiU va tenir l'alcaldia. El darrer mandat han governat amb coalició amb els republicans. “En un poble petit com el nostre tothom es coneix i, a l'hora de votar, hi pesa molt la tradició familiar, tothom identifica unes famílies de dretes i unes altres d'esquerres, a vegades des de temps de la República”, explica l'alcaldable socialista. Ell mateix, al costat del seu avi, n'és un exemple d'aquesta herència familiar. Es presenta amb la llista del PSC, “tot i que a escala nacional no he de coincidir plenament amb ells, una cosa és la política nacional i una altra, la d'un municipi petit”, i mostra la seva preocupació per la corrupció que frena el desenvolupament social i econòmic, i l'atur galopant. Amb el seu padrí comparteix no només candidatura, sinó indignació.