El Pi de les Tres Branques es restaurarà amb uns nervis d'acer inoxidable
L'operació per unir la branca que va ser mutilada l'any passat costa 35.000 euros i està previst que estigui enllestida abans del pròxim aplec, el 19 de juliol
Des de fa uns dies, el Pi de les Tres Branques s'ha començat a restaurar, després que ara fa un any (el 13 de maig de 2014) n'aparegués una branca mutilada de soca-rel. “Al final, des del territori vam decidir que volíem tornar a veure el símbol i posar la branca al seu lloc”, explica Adrià Solé, alcalde de Castellar del Riu. En virtut d'un conveni subscrit entre la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Castellar del Riu, amb la participació de l'Institut d'Estudis Catalans, s'està arranjant el desperfecte a l'arbre creant una estructura d'acer inoxidable, “amb uns petits nervis de 55 centímetres, que uniran les branques per dalt i per baix”, explica Gerard Passola, director tècnic del projecte i gerent de l'empresa Doctorárbol de Sant Cugat del Vallès, que n'assumeix la reparació. El cost total dels treballs serà de 35.000 euros.
“El projecte escollit és el menys invasiu, el menys artificial i el més senzill dels tres o quatre que es van presentar”, comenta Passola. A més de la vessant estètica hi ha la tècnica, ja que la branca tallada pesa unes tres tones, “un cop a lloc haurà d'aguantar 30, 50 o 100 anys sense problema” i haurà de suportar les possibles ràfegues de vent. Des de l'empresa Doctorárbol, especialitzada en el manteniment dels arbres monumentals de la Generalitat, comenten que, a part de la soca esqueixada, hi ha “un puzle de branques trencades que s'han de seleccionar i enganxar”. Amb tot, l'objectiu és que pel pròxim Aplec a Campllong, el 19 de juliol, estigui a punt.
Un cop resolt un pla urbanístic, l'Ajuntament passarà a ser propietari de tres hectàrees a la zona on hi ha el pi. “Llavors hi farem un petit espai temàtic, integrat a l'entorn, amb plafons explicatius”, avança l'alcalde.