Política

“Qui pacte amb el PP s'autocondemnarà”

El coordinador d'ACPV assegura que les eleccions del 24 de maig demostraran que la majoria dels valencians han trencat amb l'esquema de la transició

Exigeix a l'oposició que no utilitze la fallida financera de fet per a no prendre decisions

Adverteix que cal tindre molt clars els objectius i la necessitat d'aliances, i no tindre por del xantatge

Acció Cul­tu­ral del País Valencià (ACPV) ha pagat amb escreix la seua dis­crepància amb les polítiques dels dife­rents governs popu­lars. Fran­cisco Camps va trac­tar d'ani­hi­lar l'enti­tat pre­si­dida honorífica­ment per Eli­seu Cli­ment ofe­gant-la econòmica­ment per les emis­si­ons de TV3. Això no obs­tant, ACPV ha anat més enllà de la crítica i ha apos­tat sem­pre per ofe­rir pro­pos­tes de diàleg per can­viar el país, tal com recorda el seu coor­di­na­dor, Toni Gis­bert.

Creu que estem davant de les elec­ci­ons més com­pli­ca­des de les últi­mes con­vo­catòries?
No són les més com­pli­ca­des, sinó les més ober­tes: com a mínim al País Valencià, per pri­mera vegada des de la Tran­sició no està pre­de­ter­mi­nat el resul­tat, ni aquest serà una majo­ria abso­luta de ningú. Per a nosal­tres, per a Acció Cul­tu­ral i per a tots els valen­ci­ans que cre­iem en la llen­gua, la cul­tura i el país, la “com­pli­cació” era pre­ci­sa­ment el que hi havia fins ara: el sis­tema del bipar­ti­disme espa­nyol que ens con­dem­nava a una suc­cessió de majo­ries abso­lu­tes de par­tits poc sen­si­bles amb la rea­li­tat lingüística i cul­tu­ral valen­ci­ana, i dic poc sen­si­bles per ser edu­cat, perquè això és un eufe­misme.
Vosté ha afir­mat en alguna ocasió que aques­tes elec­ci­ons taca­ran de forma defi­ni­tiva la Tran­sició al País Valencià.
Trenta anys després, el meca­nisme del mal menor ja no fun­ci­ona, ni tam­poc el del xan­tatge bla­ver i anti­ca­ta­la­nista. La majo­ria de valen­ci­ans han tren­cat amb l'esquema de la Tran­sició, i volen votar en posi­tiu i a favor, entre altres coses, d'un millor trac­ta­ment per a la nos­tra llen­gua i per a la nos­tra cul­tura i d'una millor relació entre valen­ci­ans i cata­lans, perquè sabem que tenim els matei­xos interes­sos en infra­es­truc­tu­res, en finançament i en molts altres àmbits.
Les enques­tes elec­to­rals són molt can­vi­ats, però sem­bla que s'albira la fi del règim del PP. Con­si­dera que en aquesta ocasió arri­barà el canvi de veri­tat?
Hi ha algu­nes coses que pense que podem afir­mar. La pri­mera, que el PP perdrà la majo­ria abso­luta, i que no serà subs­tituïda per una majo­ria abso­luta del PSOE. La fi del bipar­ti­disme és un fet, i és un fet posi­tiu, perquè les majo­ries abso­lu­tes s'han traduït en acti­tuds auto­ritàries que han conduït a la impo­sició sense diàleg, al sec­ta­risme, al segui­disme submís de qui sap que si no obe­eix no ix en la foto, a la cen­sura i a la cor­rupció.
Però si les enques­tes encer­ten el PP podria seguir gover­nant amb el suport de Ciu­ta­dans.
Crec que el PP no podrà gover­nar, pri­mer perquè dubte que puga sumar majo­ria abso­luta amb Ciu­ta­dans, i, segon, perquè fins i tot en aquest cas ni tan sols C's no hi voldrà pac­tar, perquè seria un pacte mor­tal: qui pacte amb el PP s'auto­con­demna, els ciu­ta­dans no ho per­me­trien, ni tan sols molts dels seus antics votants. Però fins i tot el pit­jor dels esce­na­ris pos­si­bles, que PP i Ciu­ta­dans sumen majo­ria abso­luta i, a més de sumar, pac­ten i gover­nen junts, impli­carà també can­vis, perquè el pacte sem­pre obliga a mode­rar posi­ci­ons, i obri esclet­xes i ofe­reix opor­tu­ni­tats a la resta. A més del fet que seria ben diver­tit veure que el PP explica que pacta amb un par­tit que té la seu cen­tral a Cata­lu­nya.
Des del seu punt de vista per a qui ha sigut més per­ju­di­cial el govern del PP?
El PP ha sigut per­ju­di­cial per a la gran majo­ria dels valen­ci­ans, fins i tot per a molts dels seus votants, objec­ti­va­ment, perquè la seua política ha empo­brit el País Valencià, ens ha fet més depen­dents de Madrid en tots els àmbits, i ha afo­nat la nos­tra auto­es­tima com a poble. Però durant anys han expli­cat una il·lusió que molta gent ha vol­gut creure: que es podia créixer sense eco­no­mia pro­duc­tiva, que es podia ser fort sense cai­xes ni bancs pro­pis ni un finançament just, que només es trac­tava de con­fiar en ells, així de fàcil. I la bam­bo­lla urbanística i del crèdit va ali­men­tar eixa il·lusió. I el PP ha sigu par­ti­cu­lar­ment per­ju­di­cial en un àmbit.
Quin?
El de la llen­gua i la cul­tura cata­la­nes al País Valencià, perquè ha impul­sat una bate­ria contínua d'ini­ci­a­ti­ves afa­vo­ri­do­res de la cas­te­lla­nit­zació en tots els àmbits, des dels mit­jans de comu­ni­cació fins a l'ense­nya­ment, i des de la justícia fins a l'admi­nis­tració. Però, alhora, hi ha hagut i hi ha una vita­li­tat molt pro­funda de la nos­tra llen­gua i cul­tura, que n'ha permés el rejo­ve­ni­ment i la con­nexió amb les gene­ra­ci­ons més joves, gràcies a l'acti­visme i la música, i també el seu pres­tigi, per con­tra­po­sició a l'irra­ci­o­na­lisme que prac­tica la dreta espa­nyola. A més, la mort gene­ra­ci­o­nal del bla­ve­risme ha permés una crei­xent assumpció dels ele­ments que ens rela­ci­o­nen, valen­ci­ans i cata­lans, com a fets i fins i tot com a fets posi­tius. A tot això cal afe­gir el gran nom­bre d'escrip­tors i la qua­li­tat de l'obra publi­cada, el paper de les uni­ver­si­tats i també de la cul­tura popu­lar, el paper repre­sen­tat durant anys per TV3 i Cata­lu­nya Ràdio, i també, mal­grat tot, per RTVV… Per tant, hi ha un poten­cial molt impor­tant, que pot mul­ti­pli­car-se si des­a­pa­reix el dic de con­tenció de la per­se­cució.
Con­fia en les pro­me­ses dels par­tits de l'opo­sició que asse­gu­ren que amb ells es trans­for­marà el País Valencià?
Nosal­tres con­fiem en tots perquè en prin­cipi cal con­fiar-hi, però també diem que ens fixa­rem en les seues obres, les que puguen fer quan siguen al govern, i també les que fan i han fet com a opo­sició, com per exem­ple si fan ser­vir o no la llen­gua del país de forma habi­tual. Perquè no és creïble qui no actua en coherència amb el que afirma. I sol coin­ci­dir que les for­ces més com­pro­me­ses amb la llen­gua i la cul­tura del país són les que tenen més poten­cial de canvi també res­pecte a la resta d'àmbits.
Fina­litza el tre­ball d'ACPV amb les pro­pos­tes?
No, no podem tam­poc fer dei­xa­ment de les nos­tres res­pon­sa­bi­li­tats: si hi ha un nou govern, aquest neces­si­tarà un coixí social que, des de la com­pli­ci­tat, però també des de l'exigència, l'ajude a fer rea­li­tat aquest canvi, perquè 30 anys de bipar­ti­disme espa­nyol aca­ben impo­sant l'hege­mo­nia social no cons­ci­ent però ope­rant d'una cul­tura, d'unes idees, que hem de can­viar perquè real­ment hi haja un canvi no super­fi­cial.
Són cons­ci­ents que no hi ha diners i que serà molt difícil acon­ten­tar tot­hom?
En tot cas, pen­sem que cal­dria fer qua­tre pas­sos. El pri­mer, un nou govern hau­ria de fer una audi­to­ria com­pleta de la des­pesa de la Gene­ra­li­tat els dar­rers vint anys. El segon pas és pren­dre deci­si­ons d'estalvi, i també d'incre­ment de la recap­tació. El ter­cer hau­ria de ser pren­dre deci­si­ons que no tenen cost econòmic però sí molt d'impacte, tant en l'àmbit social, com en el cul­tu­ral i lingüístic: per exem­ple, que la llen­gua habi­tual del pre­si­dent o pre­si­denta i dels con­se­llers i con­se­lle­res siga la llen­gua del país. I quart, s'hau­rien de crear com­pli­ci­tats amb la soci­e­tat per a impul­sar una demanda popu­lar d'un finançament just per al País Valencià. I en això Acció Cul­tu­ral pot aju­dar i fer un paper de dina­mit­zació social molt impor­tant. El que de cap de les mane­res no s'ha de fer és uti­lit­zar la situ­ació de fallida finan­cera de fet per a no pren­dre deci­si­ons o per a no actuar.
Tem un PP espe­ci­al­ment hos­til en l'opo­sició?
El PP és agres­siu i vio­lent per defi­nició, almenys aquesta és la nos­tra experiència. Però no tenim por del que puga fer el PP, ja hi estem acos­tu­mats i no n'espe­rem res més, sinó del que puguen fer (o dei­xar de fer) els mem­bres de la pos­si­ble nova majo­ria. Cal molta intel·ligència, molta ambició, i una sàvia com­bi­nació de prudència i gosa­dia. I sobre­tot cal tin­dre molt clars els objec­tius i la neces­si­tat d'ali­an­ces, i no tin­dre por del xan­tatge. S'ha d'estar al cos­tat de la majo­ria social, i no dece­bre-la.
Vostés han asse­nya­lat en diver­ses oca­si­ons que la soci­e­tat valen­ci­ana no és la mateixa que la que va donar el pri­mer tri­omf a Zaplana. En què han can­viat els valen­ci­ans? 
La soci­e­tat valen­ci­ana ha madu­rat molt. Una raó és l'experiència del govern del PP: vint anys de pro­me­ses que viuríem al país de xauxa s'han aca­bat tra­duint en una fallida econòmica, social, cul­tu­ral i ètica sense pre­ce­dents. És el fracàs més abso­lut d'un pro­jecte que ara evi­den­cia com n'era de fals. Cada vegada més sec­tors soci­als en pre­nen consciència. I una altra raó és el relleu gene­ra­ci­o­nal: amb els joves ja no fun­ci­ona el dis­curs de la por perquè no tenen res a per­dre. Tam­poc no hi fun­ci­ona el man­te­ni­ment de posi­ci­ons anti­ci­entífiques, perquè estan for­mats. Ni el fan­tasma del cata­la­nisme, perquè saben que tenim mol­tes coses en comú amb Cata­lu­nya i perquè és millor el diàleg i el tre­ball con­junt que no l'enfron­ta­ment arti­fi­cial i estèril. El PP encara no ho ha entés, i per això no és només que perd la mei­tat del seu vot abso­lut, sinó que pràcti­ca­ment no té votants entre els menors de 35 anys i en els àmbits amb més qua­li­fi­cació.
Quin País Valencià tenim hui en dia i quin li agra­da­ria que es cons­truïra a par­tir del 24 de maig?
Hui tenim un País Valencià dis­cri­mi­nat econòmica­ment i cul­tu­ral­ment per l'Estat espa­nyol, al qual paguem molt més del que ens torna en ser­veis, infra­es­truc­tu­res i finançament, men­tre que, a sobre, nega la uni­tat de la llen­gua i difi­culta cons­tant­ment l'ús del català en tots els àmbits. Volem aju­dar a cons­truir un País Valencià que reba un finançament just que per­meta garan­tir el benes­tar dels ciu­ta­dans, i que veja res­pec­tada la seua llen­gua i la seua cul­tura, i el seu dret a l'auto­go­vern i a deci­dir per ell mateix. No som menors d'edat que neces­si­tem ser tute­lats. I això les noves gene­ra­ci­ons ho veuen cada vegada més clara­ment.
En quin camp seran més exi­gents amb el nou govern? Cal recu­pe­rar les rela­ci­ons amb la resta del ter­ri­tori lingüístic?
El catàleg de mesu­res que són necessàries és molt clar. Cal donar plena cober­tura legal a la uni­tat de la llen­gua i a la doble deno­mi­nació de català i valencià, per posar fi també jurídica­ment a un con­flicte arti­fi­cial que ja està tocat de mort soci­al­ment. Cal apro­var un pla inte­gral i trans­ver­sal de política lingüística que impli­que tots els àmbits i que par­tisca del prin­cipi de la igual­tat lingüística, en la línia del nos­tre docu­ment. Cal recu­pe­rar un ser­vei de ràdio i tele­visió valen­ci­a­nes i la recepció dels canals públics en català de Cata­lu­nya i de les Illes. I calen acords de col·labo­ració activa entre els ter­ri­to­ris de tot l'àmbit lingüístic per a impul­sar un mer­cat cul­tu­ral i audi­o­vi­sual efec­tiu. I, final­ment, cal molta com­pli­ci­tat amb l'asso­ci­a­ci­o­nisme cívic i cul­tu­ral que repre­sen­tem, perquè tot no es pot fer des de les ins­ti­tu­ci­ons i els des­pat­xos: cal també esti­mu­lar les ener­gies, les res­pon­sa­bi­li­tats i els com­pro­mi­sos soci­als de manera activa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia