Política

Pedro Sánchez acusa Rajoy de confrontar catalans i valencians

El líder del PSOE censura l'“immobilisme” del PP amb la carpeta catalana

Iceta subratlla que el nou president de l'ANC descarta una DUI i que Junqueras no penja l'estelada a Sant Vicenç dels Horts

Pedro Sánchez va acusar ahir des de Barcelona el PP d'atiar la confrontació territorial, enfrontant catalans amb valencians i catalans amb madrilenys, i es va avergonyir d'un ministre de Cultura, José Ignacio Wert, que “no respecta la pluralitat lingüística i ataca el català”. En canvi, el secretari general del PSOE va fer gala del seu català en la intimitat del míting central del PSC a la capital, amb almenys 1.800 cadires al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, on va pronunciar una frase: “Perquè Barcelona es mereix un alcalde de progrés, Jaume Collboni.”

Davant l'“immobilisme” i el “bloqueig” del PP pel que fa a la crisi per l'encaix entre Catalunya i Espanya, Sánchez va augurar que el 2015, amb els comicis catalans i espanyols, s'obrirà el meló de la Constitució que “donarà a llum la reforma federal”. La tercera via.

D'altra banda, Sánchez va apel·lar al vot per “deixar enrere els patriotes que confonen pàtria amb patrimoni i després se l'enduen a paradisos fiscals” i va criticar Rajoy per haver dit que “gràcies a la seva bona gestió, ¿qui se'n recorda, de l'atur?”.

Per combatre formacions com Podem, Sánchez va reivindicar els morts del 36 i en endavant. “No som fruit d'una torrentada, sinó que representem un gran cabal d'idees i de vides perdudes en la Guerra Civil i la llarga nit del franquisme”, va dir en un auditori enfervorit en què hi havia l'expresident José Montilla i l'exlíder del PSC Pere Navarro.

El primer secretari socialista, Miquel Iceta, va intentar insuflar moral de victòria a les seves files amb el que va anomenar “veritats anticipades”. La primera: que el nou president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, descarta una declaració unilateral d'independència. “Alguns volien desdibuixar la campanya criticant el PSC perquè no està a favor de la DUI, però ara això és la doctrina oficial. Benvinguts al seny, a la realitat i a la raó”, va rematar Iceta.

I la segona veritat anticipada: els socialistes no volien estelades als ajuntaments i l'alcalde de Sant Vicenç dels Horts, el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, no la posa al seu balcó. “Però què és això? Ja estan venint!”, va ironitzar. “Per què no saludem el futur alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino? L'alcalde que hi serà!”, va burxar, citant el lema de Comino que critica implícitament que Junqueras compagini el lideratge del partit i l'alcaldia en detriment –al seu parer– del municipi.

LES FRASES

Cal votar per deixar enrere els patriotes que confonen pàtria amb patrimoni i després se l'enduen a paradisos fiscals
M'avergonyeixo d'un ministre de Cultura que no respecta la pluralitat lingüística i ataca el català
Pedro Sánchez
Secretari general del PSOE
L'alcalde de Sant Vicenç dels Horts [Junqueras] tampoc posa l'estelada. Ja van venint!
Miquel Iceta
Primer Secretari del PSC
Jo no m'amago ni penso amagar el llegat dels governs de progrés del PSC i també d'Iniciativa
Jaume Collboni
Candidat del PSC a Barcelona

Collboni: “Jo dono la cara per Iniciativa”

Si no ho fa Ada Colau, ho farà Jaume Collboni. L'alcaldable del PSC per Barcelona va reivindicar ahir no solament el paper dels socialistes en els més de trenta anys de governs d'esquerres a Barcelona, sinó també el d'Iniciativa. “Jo no m'amago ni penso amagar el llegat dels alcaldes socialistes dels governs de progrés del PSC i també d'Iniciativa. Per ells també dono la cara”, va enorgullir-se Collboni per atacar l'absència de les sigles ICV de les paperetes electorals de Barcelona en Comú. Collboni va concentrar els atacs en la candidatura de Colau, que va descriure com una unió temporal d'Empreses (UTE), una “capsa de sorpreses” i “amb líders tan diversos com una monja o el Pablo Iglesias”. “Barcelona no es pot governar des de l'esquerra amb una candidatura improvisada en sis mesos”, hi va insistir. El candidat socialista va qualificar d'ocurrències algunes propostes de Colau, a qui va exigir rigor. “El canvi no vindrà de la improvisació ni dels platós de televisió”, va concloure. Després de reivindicar la nissaga d'alcaldes socialistes a Barcelona, inclòs Pasqual Maragall, Collboni va acusar l'actual batlle, Xavier Trias, d'haver-se tancat durant quatre anys al seu despatx de la plaça de Sant Jaume.

El cap de llista del PSC va demanar al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que si accedeix al govern de Madrid sigui “amic” de Barcelona, “com Felipe González” o José Luis Rodríguez Zapatero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els EUA imposaran una taxa del 100% als vehicles elèctrics xinesos

barcelona
Política

Comín presenta recurs al TGUE per reclamar el seu escó a l’Eurocambra

barcelona
política

El PSC força l’anul·lació de l’acord del ple de juliol en el que s’aprovava el ROM

salt
crisi migratòria

La Fiscalia avisa el govern canari que el denunciarà si no acull a menors

barcelona
corea del Nord

Pyongyang exhibeix per primera vegada les seves centrifugadores d’urani

barcelona
política

Lluc Salellas rep a Sílvia Paneque com a consellera de Territori

girona
guerra a europa

Continua la contraofensiva russa en Kursk per a recuperar territori ocupat

barcelona
unió europea

Els agricultors de la UE podran rebre més diners per avançat de la PAC

barcelona
crisi migratòria

Els Països Baixos volen endurir el sistema d’asil

barcelona