Política

“La prioritat és esborrar les desigualtats”

La candidatura de la CUP vol entrar amb força a l'Ajuntament per propiciar un canvi rupturista

“L'urbanisme a Figueres no ajuda a tenir una ciutat cohesionada”

OPORTUNITATS
“Som com la ciutat de les oportunitat perdudes, que ha deixat de fer moltes coses”
CANVI
“Tenim un programa de ruptura i transformació. Volem ser clau”
PACTES
“No pactarem amb els responsables que ens han portat al model de ciutat que tenim ”

Només de començar la conversa, la Natàlia deixa clar que si ella és la cap de llista és perquè l'assemblea de gent que dóna suport a la candidatura ho va decidir en un procés obert. Que encara que ara sigui a davant i hi posi la cara hi ha un grup de cinc persones, els primers de la candidatura, que surtin elegits o no, tenen un compromís per quatre anys amb la CUP i el grup municipal.

Com s'entén el seu lema ‘Capgirar Figueres'?
L'entrada amb força dels regidors de la CUP als ajuntaments pot significar un canvi en el cicle polític d'aquest país. Des del punt de vista nacional capgirar la situació que tenim amb Espanya, i socialment capgirar la situació de crisi social greu en què ens trobem.
Les seves prioritats per a Figueres són eminentment socials?
Encara que ens ensenyin una foto de Figueres molt maca, hi ha situacions de pobresa extrema. Hem de deixar de ser només la ciutat de l'espectacle, la ciutat del circ. S'han de fer inversions concretes pels serveis socials, posar sobre la taula les necessitats d'habitatge social. A Figueres, no tothom té igualtat de condicions. Hi ha situacions alimentàries greus, encara que aparentment som una ciutat en què se suposa que la crisi ha passat per sobre. L'urbanisme a Figueres no ajuda a tenir una ciutat cohesionada i que es pugui donar accés a solucions a tothom. Hi ha barris molt separats, disgregats i petits guetos en diferents zones. La prioritat, esborrar les desigualtats. Hi ha formes de fer-ho.
Tenen la solució per al barri on viu la comunitat gitana. Fins ara tots els governs s'hi han estavellat?
Al barri de Sant Joan hi tenim 1.200 persones, tot i que forma part d'una zona de la ciutat molt més àmplia, amb més de 10.000 persones, el sector del Parc Bosc. La solució és un pla a llarg termini, i no intentar fer pedaços i decidir si ara toca tirar a terra una casa. Amb un pla a llarg termini es pot treballar amb gent del barri per intentar recuperar-les amb plans d'inserció laboral, o altres accions, donant oportunitats a les dones, les mares, les escoles. Hi ha molts exemples lligats a la comunitat gitana que han estat models d'èxit. No som experts, però es tracta de buscar models que han funcionat i intentar aplicar-los a llarg termini. En els darrers anys hi ha hagut una relació que no és l'adequada i els ciutadans de Figueres no coneixen la situació. S'ha d'entendre com un tema global de la ciutat, i no particular només del barri de Sant Joan.
Figueres és de les poques ciutats en les quals el carril bici és inexistent. És correcte?
El carril bici és com una broma de mal gust, perquè els pocs trossets que hi ha comencen i acaben en pocs metres, tenim petits trams que no serveixen de res. Un clar exemple que som com la ciutat de les oportunitat perdudes. Quan es van fer les darreres obres de l'avinguda Vilallonga era l'oportunitat de fer un carril útil per travessar la ciutat en un sentit clar cap a Vilabertran i Roses. És una via que fan servir moltes persones que van en bicicleta, i es va perdre una gran oportunitat de fer un carril bici com Déu mana.
Estan oberts a tots els partits, i a entrar en un hipotètic govern sense majories.
Tenim un programa de ruptura i transformació per a Figueres. Nosaltres estarem amb qualsevol partit que estigui disposat a aplicar un programa transformador i real. Entrar en un govern o no entrar-hi queda lluny, cal un debat per donar una resposta. No pactarem amb CiU, no pactarem amb el PP, no pactarem amb els responsables que ens han portat al model de ciutat que tenim. Per descomptat, pactaríem amb qui realment ens donés garanties d'aplicar un programa de transformació real. Tenim clar que tenim moltes possibilitats de ser regidors clau en la configuració del futur govern municipal i d'aquesta manera pressionar per poder aplicar les propostes transformadores.

Emprenedora

La cap de llista de la CUP té 31 anys i ha cursat estudis d'història i comunicació cultural a la Universitat de Girona. Treballa com a tècnica de projectes a Òmnium Cultural. Ha estat vinculada a diverses entitats polítiques, socials, culturals i del lleure de la ciutat, com ara L'Esplai, la Revolta dels Diables o el Casal La Volta. A partir d'una estada a Mèxic, ha fet un treball sobre els exiliats catalans a aquest país i ha demostrat la seva capacitat i ganes d'emprendre projectes

joan sabater



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.