Política

ERC irromp a les grans ciutats i veu reforçat el procés

Els republicans tornen a tenir presència a les quatre capitals del país i també reforcen el paper a la regió metropolitana

Els de Junqueras queden segons a Catalunya en nombre de regidors

Després de la monumental patacada del 2011, ERC va irrompre a les grans ciutats i tornarà a tenir presència a les quatre capitals del país i en molts municipis de la regió metropolitana. Els republicans, a més, van quedar en segona posició a Catalunya en nombre de regidors superant els 2.370 representants, encara que van quedar per sota del PSC comptabilitzant els vots totals –en els anteriors comicis havien baixat a la quarta posició–. Aquests resultats, sumats als de CiU i la CUP, van permetre assegurar als de Junqueras que el procés continua endavant i que no ha quedat gens afeblit. En aquest sentit recordaven que les formacions sobiranistes sumen un 45,02% i les constitucionalistes, un 33,82%. Un Junqueras que va aconseguir una victòria històrica a Sant Vicenç dels Horts on, si no hi ha cap pacte d'última hora, repetirà com alcalde amb nou regidors, tres més que el 2011.

Precisament el president d'ERC sempre havia posat com a exemple el cas de Sant Vicenç per demostrar que el seu partit podia tenir força a l'àrea metropolitana, que serà un dels llocs clau on es jugarà la victòria del 27 de setembre. Fa quatre anys s'havien quedat a zero a la gran majoria d'aquests feus, però ahir van revertir la situació: a Terrassa i Sabadell van obtenir 4 regidors; a Sant Cugat del Vallès i Badalona, 3; a Cornellà de Llobregat i l'Hospitalet, 2, entre d'altres. També van augmentar el nombre de representants a Rubí – de 2 a 4–, Mollet del Vallès –de 2 a 5– i Gavà –de 2 a 3–, tot i que van quedar fora d'altres llocs com ara Santa Coloma de Gramenet i Badia del Vallès.

La secretària general, Marta Rovira, va arribar a qualificar aquest escenari “d'històric”. Fins i tot, hi ha la possibilitat que en algunes d'aquestes places puguin entrar al govern pactant amb altres formacions. A Mollet del Vallès s'albira una entesa entre Podem i ERC per fer fora el PSC de l'alcaldia, igual que a Sabadell, on no es podria descartar una aliança entre diverses formacions per desbancar els socialistes, que van patir una greu ensulsiada després del presumpte cas de corrupció urbanística.

Més poder

Un altre focus que havia prioritzat ERC eren els ajuntaments de Girona, Tarragona i Lleida dels quals el 2011, sorprenentment, n'havien quedat fora. Per tant, tot indicava que ara retornarien als consistoris, com així ha estat. A la capital gironina, la llista de Maria Mercè Roca va ser segona força, amb 5 regidors, mentre que a Tarragona, amb Pau Ricomà al capdavant, van ser tercers, amb 4. I a Lleida, amb Carles Vega com a candidat, van treure 3 regidors i van ser quarts. Per la seva banda, a Barcelona, Alfred Bosch va pujar de 2 a 5 regidors i va igualar els millors resultats dels últims vint anys –va quedar en quart lloc, al davant dels socialistes, el PP i la CUP–. Bosch va subratllar que les forces del sí van guanyar a la ciutat.

Al marge de les capitals, els republicans també van posar èmfasi en el retorn a altres consistoris com el de Mataró, Berga i Vilanova i la Geltrú.

Més alcaldies

Actualment ERC té 140 alcaldies i 1.385 regidors al Principat, una xifra que superarà de lluny i que s'acabarà de confirmar el 13 de juny quan es configurin els consistoris. A l'hora de tancar l'edició, havien obtingut ja 188 majories absolutes i 55 de relatives i donaven especial importància a Amposta, que amb Adam Tomàs es va col·locar en el primer lloc i va arrabassar una històrica alcaldia a CiU. També van mantenir les alcaldies de Caldes de Montbui, amb Jordi Solé; Moià, amb Dionís Guiteras, i Montblanc, amb Pep Andreu.

LES XIFRES

2.374
regidors
tenien els republicans a l'hora de tancar aquesta edició. L'objectiu era superar els 2.000.
188
alcaldies
ja tenia ERC assegurades ahir a la nit. Actualment la xifra és de 140.
5
regidors
va obtenir Alfred Bosch a Barcelona. Els republicans es van situar en quarta posició.
4
representants
van aconseguir els republicans a Terrassa i Sabadell.

Junqueras arrasa a Sant Vicenç

L'aposta d'Oriol Junqueras de presentar-se a la reelecció com alcalde de Sant Vicenç dels Horts, que alguns sectors titllaven de molt arriscada, li va sortir molt bé. El republicà va aconseguir una folgada victòria amb 9 regidors i es va convertir en primera força –el 2011 van ser segons amb 6 representants–. Ara, però, s'haurà de veure si opta per repetir el tripartit amb CiU i ICV-EUiA, que van treure un regidor cada un i, per tant, la suma de tots tres arriba a la majoria absoluta. El PSC va quedar en segona posició, amb 5 edils, tot i que havia organitzat una campanya molt agressiva contra Junqueras, a qui acusaven de deixar abandonat el poble i només concentrar-se en el Parlament o en la presidència d'ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els EUA imposaran una taxa del 100% als vehicles elèctrics xinesos

barcelona
Política

Comín presenta recurs al TGUE per reclamar el seu escó a l’Eurocambra

barcelona
política

El PSC força l’anul·lació de l’acord del ple de juliol en el que s’aprovava el ROM

salt
crisi migratòria

La Fiscalia avisa el govern canari que el denunciarà si no acull a menors

barcelona
corea del Nord

Pyongyang exhibeix per primera vegada les seves centrifugadores d’urani

barcelona
política

Lluc Salellas rep a Sílvia Paneque com a consellera de Territori

girona
guerra a europa

Continua la contraofensiva russa en Kursk per a recuperar territori ocupat

barcelona
unió europea

Els agricultors de la UE podran rebre més diners per avançat de la PAC

barcelona
crisi migratòria

Els Països Baixos volen endurir el sistema d’asil

barcelona