Política

Sant Julià, pendent de Medinyà per fer govern

Les formacions deixen la negociació fins que el Parlament reconegui el poble

El municipi de Sant Julià de Ramis viu una situació molt peculiar. Només una desena de dies després de les eleccions municipals el poble de Medinyà obtindrà la reclamada independència i aquest fet ha provocat que s'ajorni qualsevol negociació per formar govern a Sant Julià de Ramis. ERC va ser la força més votada, però va empatar a quatre regidors amb CiU. Això ha fet que Medinyà1972-Entesa, amb els seus dos regidors, tingui la clau per donar el govern a una o a l'altra formació, i com que la seva prioritat és Medinyà ha demanat a les dues forces que s'ajorni qualsevol negociació.

L'esforç conjunt de tots els partits aquest mandat desembocarà en la restitució de Medinyà com a municipi el 4 de juny vinent, quan el Parlament debatrà i aprovarà el projecte de llei. A partir d'aquell moment, els tres partits que poden formar govern reprendran les converses. El cap de llista d'ERC, Marc Puigtió, aposta “per un pacte amb ICV”. “Ells han guanyat a Medinyà i nosaltres a Sant Julià i seria el més lògic”, afirma. Per la seva banda, l'alcaldable de CiU, Patrici Oliveras, admet que la independència de Medinyà “segur que condicionarà” el govern que s'acabi formant. L'empat amb ERC el deixa en igualtat de condicions per negociar l'alcaldia i recorda: “Fa vuit anys vam guanyar les eleccions i van fer el tripartit.” A més, parla de la possibilitat de “fer un pacte amb ERC i CiU que abans de les eleccions semblava que podria ser global” en relació amb el procés que viu el país.

Medinyà1972 té la clau i el seu cap de llista, Sixte Galià, es limita a centrar esforços a culminar el procés de Medinyà. “Després del dia 4 ja negociarem un govern, que, com la resta, es constituirà el tretze de juny.”

Un govern i una gestora

La peculiar situació de Medinyà, que recuperarà l'entitat de municipi, pot fer que el govern que es constitueixi sigui per poc temps o que canviï de composició quan es desenvolupin tots els òrgans que caldrà crear per fer efectiva la independència de Medinyà i la gestió de tot el que pertoca. Un cop Medinyà sigui independent caldrà fer el desenvolupament normatiu que previsiblement suposarà la creació d'una comissió gestora per a Medinyà perquè lideri el municipi fins a les eleccions del 2019. Si només agafem els resultats a Medinyà, els cinc regidors es distribuirien amb quatre de Medinyà1972 i un de CiU, i si s'aplica el resultat només de Sant Julià ERC obtindria sis regidors, CiU, quatre, i la candidatura socialista, un.

El procés el culminarà així l'actual alcalde en funcions, Narcís Casassa, que conjuntament i amb el suport unànime de totes les forces al consistori ha tirat endavant la correcció del que han entès que era una anomalia. Els informes elaborats mostraven la identitat clara i l'informe econòmic evidenciava que Medinyà ja disposa de la majoria de serveis i la viabilitat econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia