Sabater, alcaldessa
El PSC, ERC i ICV-EUiA donen el vistiplau a la candidata de Guanyem Badalona en Comú, Dolors Sabater
L'acord desbanca el PP de García Albiol, que estarà a l'oposició
Badalona tindrà una nova alcaldessa a partir del 13 de juny. Dolors Sabater, candidata de Guanyem Badalona en Comú i una autèntica nouvinguda a la política municipal que es gesta als despatxos, serà proclamada màxima autoritat d'aquí a vuit dies. Ho serà gràcies al suport que ahir a la tarda es va garantir de les altres tres forces d'esquerres que tindran representació al ple: el PSC, ERC-Avancem-MES i ICV-EUiA-EP. Guanyem Badalona, amb cinc regidors, és la força d'esquerres amb més pes.
Aquest acord entre les quatre forces, que va acabar de fructificar ahir durant la primera reunió comuna de totes les parts implicades, desbancarà el PP de Xavier García Albiol de l'alcaldia de Badalona. Els populars van guanyar les eleccions, amb deu regidors (el doble que el seu seguidor més immediat), però el partit que ha governat la ciutat els últims quatre anys ha practicat una política tan agressiva en algun terreny que, tot i donar-li més vots al carrer, en paral·lel l'ha aïllat políticament i li ha tancat totes les portes a arribar a acords amb altres formacions. En els darrers dies, Albiol ha llançat un crit a la desesperada buscant un apropament al PSC, però els socialistes ja van deixar clar que, al PP d'Albiol, ni aigua.
El PSC, de fet, era fins ahir l'única formació que no havia confirmat el seu suport a la investidura de Dolors Sabater. Quan només havien transcorregut uns minuts de l'inici de la trobada, es va tancar el cercle i es va anunciar l'acord d'investidura.
Dolors Sabater no era present a la reunió atès que no forma part de la comissió negociadora acordada en l'assemblea de Guanyem Badalona. Un cop s'havia fet oficial que el 13 de juny tindria el mínim exigit de 14 vots (la majoria absoluta que pot destronar el partit més votat), va manifestar: “Estic molt il·lusionada per l'oportunitat que se m'ofereix de liderar un projecte col·lectiu i de posar-me al capdavant d'un grup de persones que tenen moltes ganes de treballar per Badalona.”
Dolors Sabater és veïna del barri del Manresà i és professora de secundària a l'altre extrem de la ciutat, al barri de Llefià. Coneguda pel seu activisme social i cultural, ha estat membre de la junta d'Òmnium Cultural i impulsora, amb altres veïns, de moviments com Deixem de Ser Invisibles (una plataforma que lluita contra les barreres arquitectòniques) i Badalona Som Totes i Tots (moviment sorgit per contrarestar les polítiques i el discurs d'Albiol en matèria d'immigració i de cohesió social). Ara lidera, en qualitat d'independent, una plataforma que suma simpatitzants de la CUP, de Podem i, entre altres, de molts moviments socials.
A vuit dies de convertir-se oficialment en la segona alcaldessa que tindrà la ciutat (després de Maite Arqué), Sabater es compromet a “treballar en equip, fugint de qualsevol personalisme”. Ara confia que l'acord que ha cristal·litzat entre l'esquerra es pugui traslladar al govern municipal, si bé deixa clar que les negociacions continuaran pivotant sobre el programa. “Guanyem Badalona volem desenvolupar al màxim el nostre programa, i com més gent s'hi sumi, millor.” La futura alcaldessa veu difícil que CiU hi tingui cabuda, si bé confia a trobar punts de sintonia durant el mandat, amb els convergents a l'oposició. De fet, Sabater aspira a ser investida també amb els vots de CiU i de Ciutadans. Guanyem Badalona i CiU es veuen les cares dilluns. El cap de files de la federació nacionalista, Ferran Falcó, no tanca les portes a cap acord i deixa clar que el grup que representa “estarà sempre a favor de tot allò que sigui bo per a la ciutat”.
LES FRASES
Encara no hi ha acord per formar un nou govern
La proclamació de Sabater no es va fer oficial fins ahir però estava força cantada, després que les parts implicades haguessin deixat clar que farien tot el possible per desbancar García Albiol. Que les quatre formacions hagin pactat qui serà la nova alcaldessa de Badalona, però, no vol dir que totes quatre estiguin aquest mandat sota les seves ordres. En els pròxims dies se sabrà si l'acord de govern que acabarà cristal·litzant integrarà totes les forces d'esquerres, o hi haurà qui s'estimarà més quedar-se a l'oposició.
Aquesta setmana de negociacions hi ha hagut bona sintonia entre totes les parts, però bàsicament s'ha parlat de programa. I tothom té clar que atendre l'emergència social o apostar per la participació ciutadana i la transparència municipal han de ser eixos clau del nou govern.
Però ara toca negociar l'estructura municipal i el repartiment de regidories (totes les forces es mostren optimistes i, abans fins i tot d'entrar en matèria, no veuen cap escull que pugui impossibilitar l'acord) i afrontar el tema que més diferències pot posar de manifest, sobretot amb el PSC: com se situa el nou govern municipal davant el procés que viu el país. Tothom insisteix que, després de quatre anys del PP, Badalona està per sobre de qualsevol discussió d'àmbit nacional però aquest aspecte podria provocar una esquerda entre el PSC i la resta de formacions, fins al punt d'impedir l'entrada dels socialistes al nou executiu local.
Un altre interrogant és si el nou govern es forjarà abans o després del 13 de juny. ICV-EUiA-EP insisteix en la necessitat d'arribar al ple d'investidura amb el pacte ben cosit, per donar una imatge de solidesa, cohesió i estabilitat.