Política

Junqueras governarà amb Sí Puede a Sant Vicenç

ICV-EUiA i CiU passen a l'oposició, i els republicans treballen per assegurar acords d'investidura i de governabilitat

Els convergents volien entrar al govern però la llista de Podem ho ha vetat

Junts per Sant Vicenç, el partit que lidera Oriol Junqueras, governarà amb Sant Vicenç dels Horts Sí Puede –candidatura de Podem– a aquest municipi, mentre que CiU i ICV-EUiA, socis dels republicans a l'anterior mandat, passaran a l'oposició. Aquest ha estat el resultat d'unes negociacions liderades per Junts per Sant Vicenç atesa la victòria que li han donat les urnes, però que tot i el pas de sis regidors a nou s'ha quedat a dos edils de la majoria absoluta.

Els convergents estaven disposats a entrar al govern municipal, però l'únic edil que ha aconseguit –ha baixat de tres a un– no és suficient per donar-li la majoria als republicans. Sí que li ho asseguren els dos regidors de Sí Puede, que han imposat com a condició no compartir govern amb CiU a un eventual tripartit. ICV-EUiA, al seu torn, va manifestar que no volia ser al govern. Aquests dos partits, doncs, compartiran oposició amb els cinc edils del PSC i els tres de Ciutadans. Junts per Sant Vicenç, tanmateix, deixa la porta oberta a negociar acords amb els ecosocialistes i els convergents. Els republicans estan ara treballant per tancar un acord de governabilitat amb ICV-EUiA, que tot i la negativa a entrar al govern sí es mostra disposada a donar suport des de l'oposició per la coincidència programàtica de les dues formacions. També s'està negociant amb CiU el suport a la investidura, tot i que la previsió dels convergents és votar pel seu candidat, Jaume Casanovas.

Junts per Sant Vicenç destaca la “molt bona predisposició” de la candidatura de Podem per formar un govern estable. La llista que encapçala Georgina Georgina González es responsabilitzarà de les regidories de Serveis Socials, Habitatge i Medi Ambient segons l'acord de govern que s'ha signat.

Oriol Junqueras, que va arribar a l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts el 2011, va declarar ahir a Ràdio Sant Vicenç que la voluntat dels republicans és ara“tancar un triple acord amb Sí Puede, un acord de governabilitat amb ICV-EUiA i un acord d'investidura amb CiU”. Junqueras destaca que les converses amb ecosocialistes i convergents s'ha desenvolupat en un clima cordial fruit de la “feina positiva pel poble” que les tres formacions han fet en el mandat que ara es tanca. També assenyala que els tres partits ”estem d'acord en les prioritats”. El nou soci, segons Junqueras, fa una lectura positiva de la tasca del tripartit tot i que aposten per “impulsar-la en algun aspecte concret”. L'alcalde en funcions es va mostrar ahir confiat que “aquest bon clima d'entesa que hi ha hagut fins ara es mantingui en un futur”.

Hagués estat possible sumar els 11 regidors de la majoria repetint el tripartit, però Junqueras destaca que ”s'ha intentat arribar al màxim de consens amb el màxim de formacions perquè això és bo pel municipi”. A més ICV-EUiA ja es va desmarcar dient que preferien no ser al govern, cosa que Junts per Sant Vicenç lamenta. Pel que fa al PSC, “és evident que hi ha més sintonia amb els partits amb què hem governat fins ara i amb Sí Puede que no pas amb el PSC”. Cal recordar que el pacte d'ERC, ICV-EUiA i CiU va arrabassar l'alcaldia de Sant Vicenç als socialistes el 2011.

Tindrà repercussions nacionals el fet que Podem entri al govern i CiU quedi fora? Junqueras va declarar ahir que“sempre té una connotació positiva el fet que busquem el màxim consens a Sant Vicenç i a tot Catalunya”.

LES FRASES

S'ha intentat arribar al màxim de consens amb el màxim de formacions perquè això és bo per al municipi
Volem tancar un triple acord, amb Sí Puede, de governabilitat i d'investidura
Oriol Junqueras
Candidat de Junts per Sant Vicenç


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els EUA imposaran una taxa del 100% als vehicles elèctrics xinesos

barcelona
Política

Comín presenta recurs al TGUE per reclamar el seu escó a l’Eurocambra

barcelona
política

El PSC força l’anul·lació de l’acord del ple de juliol en el que s’aprovava el ROM

salt
crisi migratòria

La Fiscalia avisa el govern canari que el denunciarà si no acull a menors

barcelona
corea del Nord

Pyongyang exhibeix per primera vegada les seves centrifugadores d’urani

barcelona
política

Lluc Salellas rep a Sílvia Paneque com a consellera de Territori

girona
guerra a europa

Continua la contraofensiva russa en Kursk per a recuperar territori ocupat

barcelona
unió europea

Els agricultors de la UE podran rebre més diners per avançat de la PAC

barcelona
crisi migratòria

Els Països Baixos volen endurir el sistema d’asil

barcelona