Política
MÒNICA PALACÍN
PRESIDENTA D'ERC DEL MARESME
“L'autonomia local per a nosaltres és i serà bàsica”
“Hi ha diferents factors, des del moment nacional que viu avui Catalunya fins a la feina de formigueta que s'ha fet en l'àmbit local”
“Hem obert el partit a la gent de fora i hem trencat amb les estructures tancades”
“Ara, amb un empat tècnic amb CiU, podríem parlar de compartir responsabilitats i de fer certes concessions”
La paritat real
Mònica Palacín defensa la participació equilibrada de les dones en els òrgans de govern i així ho fa evident en aquest mandat que tot just comença. Llicenciada en filologia anglesa, treballa com a mestra en una escola de Malgrat de Mar. Militant d'ERC des del 1998, ha desenvolupat diferents càrrecs dins de la formació en l'àmbit organitzatiu tant a Pineda com a la comarca. El 2003 i el 2007 va encapçalar la candidatura d'Esquerra a Pineda i va compartir govern amb el PSC. Casada i amb dos fills, forma part activa de diferents entitats com ara el XIP (Xarxa d'Iniciatives Pinedenques) i la Colla de Geganters i Grallers de Pineda.
Veiem el Consell Comarcal com un lloc on treballar,
i per això cal tenir disponibilitat
i per això cal tenir disponibilitat
Mònica Palacín (Barcelona, 1972) és la nova presidenta d'ERC al Maresme. Va ser escollida dissabte amb el suport del 95% dels militants. Regidora de Pineda, també serà consellera del Consell Comarcal.
Suport indiscutible.
Érem candidatura única i una part de la permanent escollida la integren membres de l'equip anterior, encapçalat per Blanca Arbell. La filosofia de continuïtat es manté, però també s'incorpora gent amb idees noves.
Amb quin projecte?
Molt resumidament: consolidar la gran feina feta fins ara, que ens ha donat uns resultats excepcionals en les últimes municipals, amb 37.183 vots i 117 regidors, i passar de dues a dotze alcaldies, a més de ser presents en altres governs a la comarca.
I quines prioritats?
Seguir creixent, i ajudant i formant la nostra gent. Ara tenim representació tant en l'àmbit de seccions locals com de presència municipal als trenta pobles del Maresme i això, a banda d'un gran èxit, també comporta una gran responsabilitat.
I a què atribueixen el creixement?
Som conscients que hi ha diferents factors que hi han contribuït i que agafen un espectre molt ampli. Des del moment que viu Catalunya amb el procés independentista fins a la feina de formigueta feta en política local, sempre respectant l'autonomia local, i de formació durant aquest temps al territori.
L'obertura del partit a gent i moviments afins però sense ser militants també hi ha ajudat?
Creiem que ha estat decisiva. Hem obert el partit a la gent i hem trencat amb les estructures tancades. Gent que se'ns ha apropat per afinitat amb el projecte i que ens ha ajudat a gestar un programa més complet.
ERC ha tocat sostre amb els darrers resultats electorals?
No, de cap manera. Som conscients d'on hem crescut i dels llocs on encara podem créixer més. El discurs d'ERC que hem de transmetre és que els municipis no són aliens al procés nacional i que les mancances que pateixen dia a dia són resultat de l'escanyament econòmic de l'Estat cap a Catalunya.
Les relacions en l'àmbit local entre les forces sobiranistes no han estat fàcils. En especial, amb CiU.
Pel que fa a cada municipi, nosaltres defensem la plena autonomia local i no obligarem ningú a pactar per interessos supramunicipals. Les relacions han de ser bones, sobretot amb les forces amb les quals ens uneix el mateix objectiu de país.
Però encara no han tancat un pacte en el Consell Comarcal.
Hi estem negociant, però tots hem de ser conscients que el moment ha canviat. Ara no s'hi val qüestionar aspectes que abans no es discutien i posar sobre la taula negociadora l'excepcionalitat d'alguns pactes locals per tibar la corda. Ho repeteixo, l'autonomia local per a nosaltres és i serà bàsica.
Renunciarien a la presidència per tancar un pacte?
Nosaltres vam respectar al seu moment que la força guanyadora presidís el Consell Comarcal. Ara, amb un empat tècnic amb CiU i centrant-nos només en aquest organisme, podríem parlar de compartir responsabilitats i fer certes concessions.
La decisió d'ERC de posar només regidors i no alcaldes com a consellers comarcals ha estat discutida en el si del partit.
Em ratifico en la decisió que va prendre l'anterior permanent. No volem copiar dinàmiques d'altres partits i no veiem el Consell Comarcal com un lloc on col·locar gent que ha perdut el seu espai polític ni com un premi. El veiem com un lloc on treballar, i per això cal que sigui gent que tingui prou disponibilitat i capacitat de treballar en equip. Els nostres alcaldes han de treballar prioritàriament pels seus municipis i, alhora, també tindran veu en el consell d'alcaldes del Consell Comarcal.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.