Política

L'ANÀLISI

ERC: “El país al davant del partit”

Els últims mesos, ERC i les seves bases han repe­tit fins a la saci­e­tat, fins gai­rebé can­sar el per­so­nal, que una llista amb CDC no sumava. Que la figura d'Artur Mas res­tava, sobre­tot a l'àrea metro­po­li­tana, i que la millor opció per gua­nyar eren tres can­di­da­tu­res que abas­tes­sin el cen­tre­dreta, el cen­tre­es­querra i l'esquerra més alter­na­tiva. Aquesta pos­si­bi­li­tat, però, va que­dar en un segon pla quan Oriol Jun­que­ras va plan­te­jar una llista civil sense polítics en actiu. És per aquest motiu que, dilluns, quan es va anun­ciar que hi hau­ria una unió de for­ces entre Artur Mas i Jun­que­ras, alguns mili­tants esta­ven des­con­cer­tats. “S'haurà d'argu­men­tar molt bé. No ho entenc”, es quei­xa­ven, men­tre un diri­gent reco­nei­xia que no podia dir el que pen­sava.

I és que el gir ha estat de 180 graus. De no voler saber res de Mas a anar-hi de bra­cet. Alts càrrecs de la for­mació adme­tien que CDC s'ha sor­tit amb la seva, però que ara mateix hi ha un camí per asso­lir la inde­pendència i que s'ha de defen­sar amb ungles i dents. Sobre­tot res­sal­ta­ven que s'ha acon­se­guit allò que dema­nava la soci­e­tat: uni­tat. Fonts del par­tit mati­sa­ven que no hi havia cap més sor­tida: que la llista amb Mas és el “mal menor”, perquè si no s'arri­bava a aquesta entesa el procés podia haver mort.

Segons els repu­bli­cans, durant la cimera de dilluns Mas va amenaçar de no con­vo­car les elec­ci­ons del 27-S si s'insis­tia en la ini­ci­a­tiva de la can­di­da­tura cívica sense polítics. En vista d'aquest pano­rama, ERC va deci­dir entrar a nego­ciar perquè con­si­de­rava que, si es tor­nava a l'esce­nari de les tres llis­tes, els resul­tats elec­to­rals encara podien ser pit­jors. Jun­que­ras va pres­si­o­nar perquè es detallés tot el full de ruta i tenir sota el braç un acord sobre com i quan tren­car amb l'Estat per així poder con­tra­res­tar les crítiques per l'aliança amb Mas. També es va voler posar èmfasi en el fet que la can­di­da­tura no és de CDC o d'ERC, sinó de les enti­tats, i que els par­tits hi donen suport. Com indi­cava el vice­se­cre­tari gene­ral d'acció política, Cesc Iglésies, a través d'una piu­lada: “A ERC pri­o­rit­zem el país al par­tit. Entre la guerra civil i enfon­sar el procés, triem cul­mi­nar procés.” Aquest, per tant, serà el man­tra que s'esgri­mirà a par­tir d'ara des del car­rer Calàbria.

Ahir al ves­pre, ERC va cele­brar l'exe­cu­tiva –és la reunió de la cúpula de l'orga­nit­zació– i després el con­sell naci­o­nal. En la pri­mera tro­bada va haver-hi molt de debat, però la direcció va fer pinya amb la decisió de Jun­que­ras i Marta Rovira, i la segona es va allar­gar fins ben entrada la nit perquè van inter­ve­nir-hi una qua­ran­tena de per­so­nes que van expo­sar els pros i con­tres de l'esce­nari. La reunió va durar unes 3 hores i es va rati­fi­car el pacte per una­ni­mi­tat. “Tot­hom sap que el moment és excep­ci­o­nal”, expo­sava un con­se­ller naci­o­nal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.