Schäuble es planteja dimitir pel seu xoc amb Merkel sobre Grècia
El ministre alemany de Finances confia que Tsipras portarà a terme el programa de reformes
Els bancs grecs reobriran dilluns amb gairebé les mateixes limitacions
El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, reconeix en una entrevista difosa aquest dissabte pel setmanari Der Spiegel que ell i la cancellera Angela Merkel tenen “diferents opinions” sobre Grècia i no descarta dimitir. I és que el veterà polític cristianodemòcrata assegura que “és part de la democràcia que de tant en tant es tinguin opinions diferents”, però sosté que en política ningú pot obligar els altres a prendre decisions pròpies del seu càrrec.
“Cadascú té el seu paper. Angela Merkel és cancellera, jo sóc ministre de Finances. Els polítics tenen la responsabilitat del seu càrrec. Ningú els pot forçar. Si algú intentés fer-ho, jo podria anar davant el president alemany i demanar el cessament”, afirma Schäuble.
El ministre, que assegura que la cancellera “pot confiar” en ell, assenyala que “no és preocupant” que la cap del govern alemany i ell tinguin tesis diferents en alguns assumptes. Schäuble s'ha destacat les últimes setmanes per representar l'ala més dura de l'eurozona davant Atenes, una postura que va mostrar el cap de setmana passat el seu màxim exponent al plantejar una “sortida temporal” de Grècia de l'euro.
Si per a molts grecs el ministre representa la bèstia negra de l'economia del seu país, Schäuble disfruta a Alemanya de màxims de popularitat, per sobre de la cancellera. Schäuble assegura a l'entrevista: “Mai hem dit que Grècia hagi de marxar de l'eurozona. Només hem apuntat la possibilitat que Atenes pugui ella mateixa optar per una pausa”.
El titular alemany de Finances considera que “la gran pregunta” en aquests moments és si el primer ministre grec, Alexis Tsipras, portarà a terme el programa de reformes i ajustos acordat a canvi del tercer programa de rescat, de 86.000 milions d'euros.
“Tsipras va rebutjar anteriorment un programa similar i després va apostar pel no en el referèndum i va obtenir una gran majoria. Ara ell vol fer el contrari del que va defensar. Es pot tenir dubtes”, explica. De tota manera, Schäuble li dóna un vot de confiança: “Però jo confio ara en les afirmacions de Tsipras, ho exigeix la justícia. El primer ministre grec ha assegurat que complirà el programa, fins i tot malgrat que no hi creu. Aviam”.
La base de la condicionalitat del nou programa hel·lè és, en el fons, qüestions acordades el 2010, quan es va tancar el primer rescat grec, però que “per desgràcia” no es van aplicar, assenyala el ministre, que qualifica d'”absurditat” assegurar que Grècia s'ha convertit en una “colònia” europea. Schäuble indica així mateix que “ha intentat”, des de la seva “millor posició”, ajudar “el més feble” al llarg de les negociacions.
Dilluns reobren els bancs a Grècia
Els bancs grecs reobriran dilluns que ve, tot i que es mantindrà la prohibició de transferències internacionals i el control de capitals. La principal novetat és el final del límit de 60 euros diaris de disponibilitat en efectiu, que passarà a ser de 420 euros per setmana.
Els bancs estaven tancats des del 29 de juny. La mesura, publicada aquest dissabte en un decret del govern grec, es produeix després de l'anunci del Banc Central Europeu, que posarà a disposició de la banca grega nous fons d'emergència i després d'un draconià acord amb les institucions europees per començar a negociar un tercer rescat.
També es manté que les targetes bancàries de bancs grecs només es podran utilitzar per fer pagaments dins del país i continuaran vigents les restriccions per obrir nous comptes.