El Consell pot embastar a temps el pacte
L'acord entre ERC, CiU i el PSC es recondueix ‘in extremis' i UDC obté la vicepresidència demanada
L'ens comença a caminar amb set forces representades
La tria d'un gerent de perfil tècnic s'ajorna
Corredisses i reunions d'última hora van donar el seu fruit i, finalment, amb un pacte tancat de paraula i no firmat, ahir va començar a caminar el nou Consell Comarcal del Maresme amb el mateix tripartit amb què va tancar el mandat 2011-2015. Miquel Àngel Martínez (CiU) va ser nomenat president obtenint 24 dels 33 vots dels consellers comarcals. Els que ja tenia segurs de la seva formació i els que li van regalar ERC i PSC fruit de l'acord que només vint-i-quatre hores avanç va estar a punt d'anar-se'n en orris. “Finalment s'ha imposat el seny i la responsabilitat”, comentava un dels implicats en les negociacions. Un seny i una responsabilitat, però, que han acabat acceptant les demandes d'una UDC a qui el gest de no firmar el document del pacte ha reforçat. Així, el nou conveni recull la tercera vicepresidència que reclamava Unió –amb només dos dels nou consellers de CiU–, a més d'una segona que ha imposat ERC “per equilibrar les forces”. També hi ha hagut temps per fer un canvi en les conselleries delegades i ERC es queda amb Educació, Cultura i Joventut i cedeix a CiU Medi Ambient i Territori.
Sense resoldre
L'aspecte que no queda clar, perquè els nomenaments de consellers delegats encara no s'han confirmat és si Unió aconseguirà mantenir la gerència del Consorci de Promoció Turística Costa de Barcelona com fins ara, la presidència del qual continua en mans de CIU. Ahir el nom del diputat i secretari d'organització d'UDC, l'arenyenc Benet Maimí, sonava amb força per ocupar una plaça que CDC es resisteix a cedir.
Precisament la plaça que no s'ocupa de moment és la de gerent del Consell Comarcal. Les tres forces de govern mantenen que han de consensuar un nom “de perfil tècnic i no polític i de reconeguda competència”. Amb l'agost a tocar, es preveu que la tria no es resolgui fins al mes de setembre.
En una sala plena a vessar tant de representants a la comarca dels diferents colors polítics com dels treballadors de la casa, la constitució del Consell es va dur a terme sense incidents i seguint fil per randa la normativa.
La Mesa d'Edat la van formar, d'una banda, l'alcaldessa de Cabrils, Lina Morales (CiU), i de l'altra, el regidor d'ERC de Vilassar de Dalt, Pau Morales. En el torn de presentació de les candidatures a president del Consell Comarcal ja es va evidenciar que el pacte tripartit havia superat els entrebancs: ni ERC ni el PSC van presentar candidat. ICV-Entesa tampoc ho va fer. Qui sí que va votar els seus propis candidats va ser el PP, amb el veterà conseller i regidor de Mataró José Manuel López; la CUP va presentar el regidor calellenc Jan Catà i Ciutadans va demanar el vot pel també regidor de Premià de Mar José Maria Cano. L'acte institucional va acabar amb l'himne nacional de Catalunya, que va ser seguit dempeus per tots els consellers, a excepció dels dos de Ciutadans, que es van quedar asseguts.
Discurs molt polític
Malgrat que totes les forces del Consell van advocar en algun moment dels seus discursos per garantir la funció de servei als municipis que ha de tenir el Consell Comarcal, el pes i sobretot les divergències polítiques es veu clar que formaran part intrínseca del mandat que tot just comença.
En aquest sentit, els més reivindicatius van ser la CUP, ERC i el PP. El conseller popular José Manuel López va lamentar que una “administració de segon nivell” es tenyís ara de discurs polític i va anunciar que en aquest camp no trobarien el seu partit. “No estem aquí per fer política ni per fer espectacle, sinó per donar servei als ciutadans”, va etzibar, alhora que es felicitava del retorn de la bandera espanyola a la sala de plens d'on havia desaparegut en el darrer tram del mandat passat. Jan Catà, de la CUP, en canvi, va criticar que el Consell hagi estat una institució allunyada de la ciutadania i va reclamar que en el seu si “es faci política, es plantegi un discurs de les idees i s'obri a la participació tot rebutjant les pràctiques clientelistes”.
Mònica Palacín, d'ERC, va reclamar que el Consell “no sigui un punt negre en el procés nacional” i que “no es pot oblidar que la política la fem a tot arreu”. La futura vicepresidenta va destacar que l'ens comarcal “ha d'estar al costat del Parlament de Catalunya i tornar a ser el referent que havia estat per poder recuperar l'orgull de comarca”. Des de les files del PSC, David Gutiérrez es va mostrar més moderat incidint en la necessitat de garantir una actuació transparent i compromesa amb les polítiques socials, i Josep Triadó, de CiU, va fer incís en l'encert de formar govern entre les tres forces majoritàries. La portaveu d'ICV-Entesa, Isabel Roig, no va estalviar dubtes sobre la perdurabilitat del pacte i va reclamar noves formes de participació, i Francisco Avilés, de Ciutadans, va explicar el repte que suposava per a la formació entrar per primer cop en la institució comarcal.
LES FRASES
Fórmules per triar i remenar
T.MLa pluralitat de les forces de l'arc polític comarcal feia preveure que els seus integrants utilitzarien fórmules molt diverses per acceptar el càrrec de consellers. No s'anava pas errat, perquè n'hi va haver per tots els gustos. Els membres d'ERC, molt disciplinats, van fer ús del text recomanat per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) que van llegir. En el cas de CiU hi va haver una mica de tot, frases personals en què el compromís amb el procés es deixava clar, com en el cas de l'alcalde de Caldes d'Estrac, Joaquim Arnó, promeses o juraments sense entrar en detalls o la fórmula “per imperatiu local” utilitzada, entre d'altres, per l'alcaldessa de Sant Pol, Montserrat Garrido.
En el cas dels membres de la CUP, tots tres han llegit frases d'acceptació del càrrec diferents, però coincidents en reclamar la independència i la sobirania del poble. A Iniciativa, Isabel Roig, la portaveu també ha utilitzat la fórmula “per imperatiu legal”. Tant els regidors del PSC, com del PP i de Ciutadans s'han limitat a jurar o prometre el càrrec l'enunciat del qual prèviament havia llegit el secretari i que incloïa el compromís a acatar la Constitució. El president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez (CiU), ha acceptat el nomenament pels dos anys vinents també “per imperatiu local” i s'ha compromès a posar la comarca “allà on es mereix estar”.