Política

JOSEP CAPARRÒS

ALCALDE DE SANT CARLES DE LA RÀPITA

“L'excel·lència serà el nou model turístic”

El nou equip de govern de la Ràpita afronta projectes importants com impulsar equipaments educatius i culturals

La corporació busca treballar de manera conjunta amb la gent del poble

Polític des de ben jove.
La carrera política de Josep Caparròs va començar quan ell només tenia setze anys. Llavors es va involucrar a les Joventuts d'Esquerra, entitat que va presidir dos anys. En l'àmbit municipal, va formar part de la candidatura a les eleccions l'any 2003, quan anava com a número 5. Com a número u va irrompre el 2007. L'any 2011 va aconseguir passar de dos a quatre regidors. Finalment, aquest any ha aconseguit l'alcaldia obtenint sis regidors i sent el partit més votat.
Millorarem el web municipal per tal
de fer públiques
les retribucions
dels càrrecs o els pressupostos
Tot i no haver pactat amb CiU al poble, sempre hem estat d'acord amb ells
en tots els temes d'abast nacional

En plena temporada turística, motor econòmic de Sant Carles de la Ràpita, la població marinera del Montsià està en plena ocupació. L'alcalde, Josep Caparròs, fa balanç dels primers cinquanta dies al govern i avança els projectes de futur.

Què ha passat per superar els 1.800 vots quan ERC sempre ha estat a l'entorn del miler?
És un tema de continuïtat, de sumar nous actius, nova gent, obrir les llistes, com ja vam fer l'any 2011. Tant llavors com ara hem incorporat molta gent que no és militant, gent que ve de l'associacionisme, gent amb inquietuds. A tots els que hem sumat només els he demanat un compromís: que tinguen il·lusió per treballar per al poble.
Què ha marcat els primers cinquanta dies de mandat?
La gestió d'allò que ens hem trobat damunt la taula.
I les primers decisions que ha hagut de prendre?
Intentem modificar el funcionament de la casa. Creiem que és imprescindible que l'Ajuntament de la Ràpita treballe de cara al ciutadà, que estiga obert per resoldre tot el que la ciutadania planteja d'una manera oberta, tenint informació.
Es refereix a la transparència, puntal del seu programa?
És imprescindible. Ja hem parlat amb els tècnics municipals millorar el lloc web i fer que amb només un enllaç la gent puga saber des de la nòmina de l'alcalde o les retribucions de tots els regidors, als pressupostos, les ordenances, les actes...
Quins criteris ha seguit per formar un equip de govern al que li donen suport 4 partits?
L'aposta del nostre partit era formar un govern ampli, el més possible. Finalment no vam poder aconseguir que hi formessen part totes les forces polítiques, però sí que, de les sis forces, quatre s'incorporen. Aquesta és la fortalesa del govern d'aquesta legislatura. I continuo amb el compromís de fer el màxim esforç per escurçar la distància entre els grups de govern i els d'oposició.
De l'herència que els ha deixat el govern de CiU què seria el millor i el pitjor?
El pitjor és el decalatge d'informació. És diferent la informació que tens dels expedients quan ets a l'oposició que la que tens quan ets al govern. I necessites molts dies, setmanes o mesos per poder fer una foto real de la situació real de cadascun dels projectes. En canvi, el millor és allò que et deixen embastat. Els governs han d'aprofitar de tirar endavant allò que els anteriors equips han fet bé.
El nou govern apostarà per un canvi d'estil o per un canvi de model?
L'objectiu és molt clar: intentar transformar la Ràpita. I per a fer-ho és imprescindible, repeteixo, que col·laborem tots els agents socioeconòmics, totes les forces polítiques i tots els rapitencs que vulguen aportar la seua visió i experiència per transformar el poble.
Un parell de coses que serveixin per a aquesta transformació i que ja es puguen fer els pròxims quatre anys.
A la Ràpita tenim mancances en equipaments, tant per a joves com per a entitats esportives, culturals i socials. Per tant, s'ha de fer tot un pla de treball per pal·liar aquestes mancances. D'altra banda, hem de ser capaços de projectar a la Ràpita un model de desenvolupament econòmic que ha de passar pel turisme. Hem d'elaborar un projecte turístic transversal, un model que beneficie els diferents sectors econòmics com la pesca, el comerç, la construcció, les empreses del sector nàutic, la restauració i hoteleria. Hem de convertir el turisme tradicional en un model d'excel·lència, que tinga un valor afegit i que sobretot pose en relleu la nostra identitat. Crec que hem de recuperar els nostres orígens per treballar un present que ens permeti projectar-nos a un futur digne.
Parlava de mancances en equipaments i unes de les més debatudes són les de centres educatius. Què faran al respecte?
Ja hem començat a treballar en això. Fa quinze dies vam reunir-nos amb el director dels serveis territorials d'Ensenyament, el regidor de l'àrea, Àlex Cervera, i jo mateix. Al col·legi Carles III li cal un nou menjador. Ara es fa servir una sala multiusos reaprofitada i no compleix les funcions necessàries. La idea seria que l'actual gimnàs fos reconvertit en menjador i fer un nou gimnàs. Per una altra part, tenim el deute històric que la Ràpita té amb el centre de secundària. Creiem que el poble es mereix un nou institut i per tant treballarem conjuntament amb el departament perquè siga realitat d'aquí uns anys.
I de l'auditori?
Ha de ser una realitat durant el 2016. Al proper mes de setembre han de sortir les bases que han de regir el concurs públic per fer el 40% restant de l'obra que queda. Malauradament ara fa gairebé un any i mig que les obres estan aturades i correm el perill que allò que està fet s'acabe deteriorant. No obstant, tinc la previsió que en deu o dotze mesos podrem tindre l'obra pendent acabada i llavors vindrà el repte important.
Quin és aquest repte?
La part senzilla és fer els equipaments. La part complicada és dotar-los de vida social i cultural. És en aquest punt que hem de dedicar esforços per donar-li vida. Tant en el cas de l'auditori com en el d'altres equipaments ja fets, com la biblioteca, el Museu del Mar de les Casotes o l'església nova. Cal donar-los vida i ànima i que les entitats i associacions del poble se'n puguen beneficiar. Els ciutadans han
de poder gaudir d'una oferta cultural àmplia, variada i de qualitat.
Amb aquest discurs de consens que manté al llarg de tota l'entrevista, com explica que CiU es quede fora del govern?
L'objectiu era fer un govern ampli i fort, no de concertació de tots els grups, i després d'haver parlat amb totes les forces i veure què plantejava cadascú, la fórmula més àmplia de fer un govern amb el major nombre de forces possible és el que vam acabar constituint.
La candidatura Junts pel Sí
els pot apropar més, ja que
ERC i CDC hauran de compartir mítings.
Entenc que sí que farem mítings conjuntament. Una cosa és la governabilitat del poble i l'altra les qüestions nacionals que tinga el país. Esquerra Republicana ha estat molts anys a l'oposició del govern municipal i en l'última legislatura ho érem respecte de CiU. I en tots els temes d'abast nacional ens posàvem d'acord, com no pot ser d'una altra manera. El que entenc és que ara és indiferent qui està al govern i qui està a l'oposició. L'important és que aquells aspectes on coincidim i ho tenim clar treballem i ho portem a terme per tal que es puga convertir en una realitat.
Vostè és, dins del partit, l'alcalde de la tercera població ebrenca en habitants. Veu compensat políticament aquest pes específic amb la possibilitat d'ocupar espais de poder més enllà del municipi?
En campanya electoral vaig
assumir el compromís de renunciar a qualsevol càrrec
institucional en el cas d'aconseguir l'alcaldia de la Ràpita. Entenc que sí que tenim el pes que ens mereixem o, si més no, aquell del qual tenim disponibilitat. Esquerra de la Ràpita ha tingut un representant que ha estat delegat a les Terres de l'Ebre i en la llista del 27 de setembre tindrem un rapitenc, Lluís Salvadó, que anirà en un dels llocs capdavanters. Estem més que ben considerats i satisfets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia