Política

ROBERT FIGUERAS

ALCALDE D'ALCOVER

“Ens volem vendre millor de cara al turisme”

L'alcalde veu en el patrimoni històric i natural dos dels eixos principals per a la reactivació econòmica

Promoure la relació entre administració i veïns, una altra prioritat

Abans hi havia un sol partit que manava
i tenia el costum d'apostar pels
seus projectes

Robert Figueras Roca s'estrena a l'alcaldia d'Alcover, el segon municipi més gran en població de l'Alt Camp. Va liderar la llista independent d'Alcoverencs pel Canvi ocupant la plaça de l'anterior candidat i batlle, i ha revalidat la majoria absoluta.

Arribar i moldre?
Partint de la base que tenim a Alcover (tretze regidors), que en aquestes últimes eleccions hi va haver molts grups que es van presentar (fins a sis), i amb cap de llista nou, obtenir majoria absoluta ho vèiem impossible. Vam treballar i així ha estat.
Quin és l'objectiu del mandat?
Un és poder fer un nou centre de dia. Actualment en tenim un que va ser pioner a les nostres terres, però ara ha quedat petit. Una altra cosa que ens marcarà la legislatura és un tema més global, de tot el país, que és l'atur. Una eina que creiem que pot funcionar és la creació d'un nou centre, Alcover Funciona, que seria la unió de formació i la posterior posada en marxa de petites empreses. L'altre projecte que ja tenim en marxa és millorar la comunicació entre Ajuntament i població creant una aplicació per al mòbil que permeti escriure les incidències i enviar-les perquè l'Ajuntament pugui actuar. Aquesta aplicació també tindrà la televisió d'Alcover al mòbil i un apartat de turisme per vendre'ns millor i reactivar el comerç local. Finalment, volem intentar acabar de millorar urbanísticament el poble dins de les nostres possibilitats en punts com ara el passeig de l'Estació, una entrada a Alcover més digna i les comunicacions.
Que no estiguin vinculats a cap partit pot afectar els ajuts?
Si realment anés lligada una sigla política amb un projecte, el país aniria malament. Els polítics estem per servir els ciutadans. Si hi barregem problemes per sigles no anem bé. Actualment en totes les administracions hi ha coalicions amb diversos partits. El problema era abans, quan hi havia un sol partit que manava i tenia el costum d'apostar pels projectes del seu partit, però això actualment costa més.
Però l'Estat no els ha concedit l'1,5% al Convent de les Arts.
No passa res, perquè nosaltres continuarem treballant perquè ens ho puguin donar una altra vegada. Hem de tenir clar que les dues vegades que hem demanat l'1% cultural se'ns ha atorgat. També hi ha altres pobles que necessiten aquest 1%. Nosaltres ens presentarem a la pròxima convocatòria amb totes les ganes.
Condiciona el projecte, això?
Actualment no ens condiciona, perquè anava per fases. En tenim dues d'acabades i ens en queden dues més. Però el més important era obrir l'auditori perquè realment donés un servei al poble. Ara aporta uns beneficis culturals. Més endavant continuarem treballant perquè pugui seguir evolucionant, perquè el Convent de les Arts té un conjunt d'artistes, tècnics, ajuntament... que busquen una solució viable per a les instal·lacions, per una banda, i per donar-hi una finalitat, per l'altra. És un edifici capdavanter a Catalunya.
Quin paper tindrà el museu?
Hi ha mil coses a pensar. Tenim una casa burgesa espectacular, amb unes instal·lacions i una posada en escena digitalment parlant molt bonica. La gent que el visita hi vol tornar i tenim la gran sort de tenir una base paleontològica de fòssils pionera. Els nostres fòssils han viatjat per tot el món per donar a conèixer Alcover. Com engrandim el museu? Amb les dues grans rutes que tenim al poble: la urbana del nucli antic, amb què es va poder rehabilitar la torre de Ca Tatxó, on hi ha una gran maqueta amb els punts que la gent pot anar a visitar amb una audioguia i amb final al Convent de les Arts, i una altra ruta important és la del riu Glorieta.
Cal revisar la seguretat a la carretera C-14?
El problema actual és l'antiga C-14. Els principals accidents que hi ha hagut són a la cruïlla entre Vilallonga i Alcover. Era un punt negre que amb la nova C-14 havia de desaparèixer, però ha estat a la inversa. L'Ajuntament vol treballar perquè aquest punt negre desaparegui totalment.
I la Fira de Bandolers?
Anteriorment no teníem una fira temàtica, i gràcies a l'ajuda de gent del poble, que va arribar a donar la idea, i a la posada en escena del regidor Xavi Torrell, van arribar a crear un punt turístic molt fort. I any rere any s'ha anat superant fins a arribar als més de 10.000 visitants en un cap de setmana. Aquesta legislatura, una de les coses que hem volgut fer és un canvi de regidories per rellevar Xavi Torrell, que ha fet una feina monumental, perquè la fira continuï evolucionant. Carla Miret assumia la gran tasca de seguir millorant la Fira de Bandolers amb l'ajuda de l'antic regidor. Enguany tenim la gran sort que serà de tres dies, perquè hi ha la festa del Pilar enmig, i serà un pont magnífic perquè la gent faci parada al poble d'Alcover. El grup de teatre local fa actuacions pel poble, reals, que representen el que passava en aquella època, i tenim grups externs que ens porten la diversió aquell cap de setmana.
Els vigilants al camp seguiran després de l'estiu?
La problemàtica al camp hi és tot l'any, però hem de ser conscients que principalment en l'època de collita, que és l'estiu, i fins al novembre, que acaba la garrofa i l'oliva, és quan tenim més problemes. A l'hivern també n'hi ha, però això és una feina que hauria de fer exclusivament una altra administració pública. Nosaltres el que fem és donar una ajuda, però l'Ajuntament pot arribar on pot arribar.
Com actuaran amb relació a la paperera i la fuita a Picamoixons?
Ens en vam assabentar a través dels mitjans de comunicació, ens vam posar en contacte amb l'ACA i vam intentar veure quina havia estat la problemàtica. Hem de ser conscients que l'empresa està passant penúries, però això no vol dir que s'hagi de malmetre el medi. Ells van ser conscients que tenien un problema i van intentar fer un mal menor: derivar la fuita a un rec que hi ha a la vora perquè no anés al riu. No voldríem que tornés a passar, i estem en espera que l'empresa pugui aixecar el vol i tenir ingressos econòmics perquè així invertiran en qüestions mediambientals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Picabaralla entre Junts i el govern de TSF i el PSC pel mal estat del Casino dels Nois

SANT FELIU DE GUÍXOLS
iemen

Els Houthis del Iemen ataquen el nord d’Israel i un vaixell de càrrega en el mar Roig

barcelona
tribunals

Primer recurs d’un agent a una de les primeres amnisties

barcelona
unió europea

Hongria descarta donar suport a Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

barcelona
estats units

El Suprem dels EUA bloqueja una norma de Biden per a reduir la contaminació

barcelona
política

La JEC multa el conseller de Salut per visitar hospitals en període electoral

barcelona

Girona prorroga el contracte de llum amb Endesa i Iberdrola

GIRONA
guerra a gaza

Israel no està llest per a evacuar el nord en cas de guerra amb Hezbol·là

barcelona
estats units

El Suprem autoritza avortaments en cas d’emergència a Idaho

barcelona