Política

Sánchez només reconeix la “singularitat” de Catalunya

El líder del PSOE no va més enllà després que l'ús del terme ‘nació' per Felipe González incomodés el partit

Sánchez vindrà sis cops durant la campanya, una aposta mai vista del PSC per la marca PSOE

L'aposta de l'expresident socialista Felipe González per reconèixer Catalunya com a nació en la Constitució no ha fet moure ni un centímetre el líder del PSOE, Pedro Sánchez, en relació amb aquesta qüestió. El presidenciable espanyol no va més enllà de la Declaració de Granada, que reconeix la “singularitat” institucional, lingüística i cultural de Catalunya, i evita obrir la caixa dels trons com sí que es va atrevir a fer González en una entrevista dissabte a La Vanguardia.

Davant de més d'un miler i mig de persones que assistien a la Festa de la Gent Gran del PSC, al port de Tarragona, Sánchez es va reivindicar com a “catalanista” i va refermar que l'Espanya federal que proposa ha de reconèixer i assumir com a propi “un poble singular com és Catalunya, amb la seva història, tradicions, institucions, llengua i cultura”.

Cap pas endavant en la denominació després que, dissabte mateix, el reconeixement històric de González només rebés l'agraïment del presidenciable del PSC a la Generalitat, Miquel Iceta, mentre que la majoria de barons del PSOE van deixar clar que no volen anar tan lluny o bé van considerar, com la catalana Carme Chacón, que no és el moment d'incendiar el debat polític espanyol per una qüestió “nominalista”.

Sánchez va reivindicar la “unió civil de tots els catalans” i va recordar que “quan Catalunya es divideix i se situa al marge de la llei, surt derrotada”. Qui vulgui una Catalunya millor, per ell, ha de “dir adéu a Mas, al seu 3% i a Jordi Pujol”. Sánchez feia ahir el seu últim acte de precampanya a Catalunya, on vindrà sis cops a donar suport a la candidatura d'Iceta, a qui també acompanyaran, com a mínim una vegada, l'expresident González i els secretaris generals de les Illes, Aragó, el País Valencià, Castella-la Manxa i Andalusia. Es tracta d'un esforç del PSC mai vist en uns comicis catalans per mobilitzar l'electorat del PSOE. Sánchez va alertar que els “riscos de la secessió són reals i no amenaces” i va parlar de la sortida de l'euro i de la UE, de l'augment de les dificultats per accedir al crèdit i per mantenir les pensions i l'educació i la sanitat públiques, de la pujada dels impostos, d'“aixecar fronteres” i del “trencament emocional”. Va retreure a Rajoy que “Espanya no és anticatalana, ni de dretes ni insolidària. Espanya no és el PP”.

LES FRASES

Volem una Espanya federal que reconegui i assumeixi com a propi un poble singular com Catalunya, amb la seva llengua i institucions
Quan la unió civil dels catalans es divideix i Catalunya se situa al marge de la llei, surt derrotada
Pedro Sánchez
líder del psoe
No he vist en la història d'Espanya una irresponsabilitat, una hipocresia i una mala fe com la del PP
Miquel Iceta
presidenciable del psc

Iceta: “Si Mas no és capaç de donar la cara, fora!”

El presidenciable socialista a la Generalitat, Miquel Iceta, va asseverar que si Artur Mas “no és capaç de donar la cara a les eleccions, no mereix continuar sent president”. “Fora! No volem enganys, volem gent que doni la cara, que es posi el primer”, va afegir. Iceta va demanar un esforç de mobilització a l'electorat socialista i va recordar que les enquestes mostren que els votants independentistes “estan tots mobilitzats, els seus vots ja són a les urnes i, en canvi, els que podrien assegurar una majoria d'esquerres són a casa”. Iceta va carregar contra la reforma del Tribunal Constitucional que pretén fer el govern del PP per aturar el president Mas: “No he vist en la història d'Espanya una irresponsabilitat, una hipocresia i una mala fe com la del PP, que ha arribat a extrems indignants. No mereix continuar governant ni un segon més.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

S’obre el ball de cadires a la UE

barcelona
guerra a europa

La cimera sobre la pau a Ucraïna acaba sense unanimitat

barcelona
estat espanyol

Marxa contra la corona a Madrid al crit de “Felip VI, amb deu anys n’hi ha prou”

barcelona
amnistia

La cúpula fiscal es reuneix dimarts per decidir sobre l’amnistia

barcelona
Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

L’exèrcit israelià anuncia “pauses humanitàries” al sud de la Franja i Netanyahu ho desautoritza

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona