Política

Mas, Romeva i Llach criden a neutralitzar la campanya estatal de la “por i l'atac”

Prop de tres mil persones omplen la plaça Major de Banyoles per donar suport a Junts pel Sí

Els líders volen refredar el triomfalisme i fer pedagogia

Els caps de cartell de Junts pel Sí van voler prendre, ahir a la tarda, un bany de masses a la plaça Major de Banyoles en l'acte central de la jornada a les comarques gironines. Uns tres milers de persones van rebre el president, Artur Mas, i els caps de llista a Barcelona, Raül Romeva, i Girona, Lluís Llach, interromputs diverses vegades pels aplaudiments i els crits espontanis d'independència. Entre els assistents, a més de l'alcalde, Miquel Noguer, altres candidats com Anna Caula, Lluís Guinó i Marina Geli.

Davant els èxits de convocatòria que la llista s'està trobant arreu –i especialment a la demarcació– Mas no va voler rebaixar la “il·lusió” i va subratllar la importància del 27-S: “Estem a tres setmanes de la decisió més important que ha pres aquest país en 300 anys.” Però el candidat a presidir la Generalitat no va estalviar un toc d'alerta: “Si aquest cop no ens en sortim a les urnes, les passarem magres perquè l'adversari que tenim al davant no actuarà amb contemplacions.” Romeva també ho va admetre: “Això no està guanyat.”

El número 1 barceloní va remarcar la necessitat de fer un esforç pedagògic per explicar “la realitat”. Mas ja havia garantit que ningú pateixi per les pensions o els subsidis d'atur. Romeva, per la seva banda, va criticar el fet que els mitjans de comunicació estatals, que podrien explicar el debat, centrin les cobertures i les tertúlies a “dividir”: “Personificant-ho tot en un sol cap visible [Mas] i tractant els milers de persones que esteu ara aquí com si fóssiu una colla de ximples”, va reblar.

El cap de llista de Junts pel Sí també es va referir al cas de la campanya empresa pel govern estatal perquè altres líders europeus es manifestin en contra de la independència catalana, o a la comparació entre el procés i els règims totalitaris dels anys 30, feta per l'expresident González: “Davant la manca d'arguments, només poden mirar de fer por o recórrer a l'atac.” I hi va contraposar que la Unió Europea no té articulat cap mecanisme per expulsar socis. Si ho volgués fer amb Catalunya, “abans l'hauria de reconèixer com un nou estat independent”, va argumentar.

L'acte, que va començar amb versos de les Corrandes de l'exili de Pere Quart, també els va servir per incidir en el debat sobre l'acollida dels refugiats. Mas va dir que una Catalunya independent, a més de “mirar per la gent de dins, tindrà una mirada oberta, serena i solidària”, mentre que Romeva va recordar la cançó de Llach Un pont de mar blava, tot defensant “un país acollidor de les persones que s'ofeguen intentant-lo creuar”.

LES FRASES

Si el 27-S guanyem farem les coses bé, no posarem en dubte que un pensionista rebi la seva pensió
Artur Mas
CANDIDAT DE JUNTS PEL SÍ A LA PRESIDÈNCIA DE LA GENERALITAT
Volem que aquestes siguin les últimes eleccions autonòmiques d'aquest país
Raül Romeva
CAP DE LLISTA PER BARCELONA
Ens espera un futur lluminós i possible, tenim la magnífica oportunitat de fer-nos les pròpies eines
Lluís Llach
CAP DE LLISTA PER GIRONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.