Política

Un recurs de Guanyem al TC paralitza l'enviament de les paperetes del vot per correu per al 27-S

El Tribunal ja ha resolt els recursos, però l'Oficina del Cens Electoral no pot començar a fer les trameses fins que es publiqui la decisió

El retard acumulat és de com a mínim dos dies

Els recursos presentats per la formació Guanyem Catalunya al Tribunal Constitucional (TC) han endarrerit l'enviament de les paperetes del vot per correu per a les eleccions de 27 de setembre, que no podrà començar fins que es publiqui la decisió de l'alt tribunal.

El sistema de vot per correu a les eleccions catalanes registra un cop més retards que afecten tant els electors residents a Catalunya com els que es troben a l'estranger. Malgrat que el termini per enviar les paperetes –als votants que ho han demanat prèviament– començava el passat dilluns 7 de setembre, l'Oficina del Cens Electoral admet en una nota publicada al seu web que encara no n'ha enviat cap perquè “està a l'espera que es resolguin els recursos d'impugnació de candidats” que s'han presentat a les quatre demarcacions catalanes.

Totes les apel·lacions han estat impulsades per la formació Guanyem –una escissió de Podem– que havia recorregut la prohibició de presentar-se a la demarcació de Barcelona i de l'ús del logotip amb què es volien presentar a tot Catalunya.

El TC ha resolt ja aquest dimecres els recursos presentats, però no s'ha fet pública encara la seva resolució.

A la pràctica aquest fet implica que aquells ciutadans que teòricament haurien de poder votar a partir del 7 de setembre un cop rebudes les paperetes encara no ho han pogut fer perquè ni tan sols s'han enviat. El retard acumulat és de com a mínim dos dies.

Amb tot, el termini de què disposa l'Oficina del Cens Electoral per fer arribar el sobre amb els vots a les oficines de Correus expira el 20 de setembre en el cas dels residents a Catalunya i el 15 de setembre per als que són residents o estan temporalment a l'estranger.

Un cop rebin el sobre amb les paperetes, els residents a Catalunya i els que estan temporalment a l'estranger poden emetre el seu vot per correu fins al 23 de setembre. Els que són residents a l'estranger poden fer-ho fins al 22 de setembre. Aquests últims disposen a més de la possibilitat de fer el dipòsit a urna a les ambaixades i consolats del 23 al 25 de setembre.

Aquells residents a Catalunya que encara no han presentat la documentació per sol·licitar el vot per correu ho poden fer fins el 17 de setembre, mentre que per als ciutadans que viuen a l'estranger el termini va expirar el 29 d'agost.

La Junta Electoral Central va rebutjar a finals d'agost una petició de la conselleria de Governació per ampliar el termini per sol·licitar el vot per correu per part dels catalans a l'estranger.

Segons la Junta “seria inconvenient per alterar la planificació dels treballs del cens electoral”. En canvi sí que va acceptar ampliar el termini de vot per correu per als militars que es troben a l'estranger, que podran fer-ho fins al 24 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

S’obre el ball de cadires a la UE

barcelona
guerra a europa

La cimera sobre la pau a Ucraïna acaba sense unanimitat

barcelona
estat espanyol

Marxa contra la corona a Madrid al crit de “Felip VI, amb deu anys n’hi ha prou”

barcelona
amnistia

La cúpula fiscal es reuneix dimarts per decidir sobre l’amnistia

barcelona
Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

L’exèrcit israelià anuncia “pauses humanitàries” al sud de la Franja i Netanyahu ho desautoritza

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona