Política

Espanya ens estima

L'exvicepresident del TC evoca la suspensió del 34 davant una DUI

Rubio Llorente considera que una eventual declaració d'independència comportaria activar l'article 155

La història es pot repetir. L'exvicepresident del TC, Francisco Rubio Llorente, veu en l'horitzó el mateix escenari de 1934 –la suspensió de l'autonomia– en el supòsit que es produeixi una declaració unilateral d'independència. El jurista, doncs, considera força factible que l'executiu espanyol acabi aplicant la via que li ofereix l'article 155 de la Constitució i, com ja es va fer arran de la proclamació de la República Catalana durant el mandat de Lluís Companys, s'acabin anul·lant les seves institucions. Per Rubio Llorente, aquesta mesura resultaria “molt dolorosa” i poc “recomanable”, si bé ell mateix admetia que pot acabar sent “inevitable”. I s'emparava en el fet que la DUI comportaria una situació “de profund desordre” que faria que l'Estat espanyol arribés a la conclusió que l'única sortida fos la de la suspensió.

En declaracions a Ràdio Euskadi, del que ja no tenia “cap mena de dubte” és que una eventual ruptura d'Espanya implicaria que Catalunya quedaria fora de la UE. “Em sorprèn que el senyor Junqueras pugui dir, una vegada i una altra, que això no és veritat perquè no hi ha cap norma als tractats. És un disbarat absolut”, reblava tot emfasitzant la tesi que, si es forma un nou estat, Catalunya hauria de fer cua per demanar poder incorporar-se a Europa.

El que també va ser president del Consell d'Estat durant l'etapa de govern del PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero és un jurista forjat en mil batalles i, de fet, va participar com a assessor en la redacció de l'actual Constitució. Considerat un polític de tarannà moderat, no s'amaga de dir que ja és hora de reformar el text legal i, en aquest sentit, incideix que, si bé “implícitament la carta magna reconeix el caràcter nacional de Catalunya i Euskadi, caldria, però, que ho especifiqués per distingir-les de les regions”. També veu bé que es clarifiquin millor les competències.

De la mateixa manera, és partidari d'un referèndum pactat entre Catalunya i l'Estat però no “amb dues preguntes, sinó amb tres”, amb el benentès que considera que el sentit majoritari de la societat és que la Constitució reconegui un nou estatut per a Catalunya i un avenç del seu autogovern. Això sí, entén que perquè es pugui fer la consulta cal que Junts pel Sí surti derrotat a les urnes el 27-S perquè, segons ell, la via de la consulta pactada no es pot fer amb el que entén que és una posició d'amenaça.

No a la reforma del TC

Finalment, Rubio Llorente també es va manifestar sobre la reforma exprés del TC perquè tingui capacitat sancionadora que avui es debatrà al Congrés. “És millor deixar les coses com estan”, va dir subratllant que tot plegat és una “desafortunada idea” que l'únic que fa és que el TC aparegui com un instrument de l'executiu espanyol per combatre Mas.

“Són molt desafortunades”

L'executiu català es va mostrar sorprès pels auguris de Rubio Llorente sobre una possible suspensió, sobretot perquè recordava que el jurista en diverses ocasions fins i tot s'havia mostrat partidari d'autoritzar un referèndum i ahir, de fet, ho va tornar a repetir. Per tot plegat, la vicepresidenta, Neus Munté, va qualificar les declaracions de “molt desafortunades”, mentre insistia en la tesi que en cap cas les lleis no poden ser una barrera a la democràcia. També el candidat de Junts pel Sí Raül Romeva es va queixar que, en lloc d'escoltar, es continuï amb el “discurs de la por”, tot reblant que “això és molt poc seductor”. En canvi, el popular Xavier García Albiol va descartar rotundament la suspensió de l'autonomia: “Ni ho espero ni ho desitjo. No ho imagino.” Hi va afegir, però, que no es farà perquè prèviament des de Madrid s'haurà “aturat” la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.