Política

LLUÍS LLACH

CAP DE LLISTA DE JUNTS PEL SÍ PER GIRONA

“Això va de debò i la marxa enrere no és possible”

No es pot fer un país sense comptar amb la dreta o amb l'esquerra. Si volem fer un país nou l'hem de fer entre tots els sectors de la societat

Hi ha coincidències amb moltes coses, però jo no sóc una persona de la CUP que va amb Junts pel Sí

El cantant i escriptor Lluís Llach ha decidit tornar al primer pla de l'actualitat encapçalant la candidatura de Junts pel Sí a la demarcació de Girona perquè entén que estem vivint un moment excepcional.

Va tenir cap dubte quan li van fer la proposta d'anar a la candidatura?
El meu dubte és si em veia preparat per assumir-ne la responsabilitat i posar-me al capdavant d'una llista; hauria preferit anar al final, com a suport, entre altres coses perquè estic treballant en projectes solidaris al Senegal: una biblioteca, una aula d'informàtica i tota una sèrie de coses que són importants per a mi.
És conscient del risc de fer aquest pas?
Ja n'he tingut de riscos, i molts. Precisament els riscos que he tingut m'han donat la mesura d'aquesta consciència.
I que haurà d'assumir coses de les quals potser no n'està del tot convençut...?
De les que no n'estigui convençut potser les assumiré per disciplina, però les que n'estigui convençut que no, per mi serà que no. Jo votaré a consciència. A més, proposo que votar a consciència sigui una cosa que el Parlament de Catalunya protegeixi, perquè trobo absurd que un diputat no pugui exercir la seva consciència a l'hora de votar i pugui ser represaliat pels partits.
Dit d'una altra manera: com s'ha d'entendre que una persona propera ideològicament a la CUP encapçali una de les candidatures de Junts pel Sí?
Crec que la nostra candidatura, el seu valor, el seu patrimoni és precisament aquesta diversitat. No es pot fer un país sense comptar amb la dreta o amb l'esquerra. Si volem fer un país nou l'hem de fer entre tots els sectors importants de la societat. El bo que tenen aquestes eleccions és que la transversalitat que aconseguim entre totes les diferents candidatures complim perfectament aquesta transversalitat. A mi em sembla a l'inrevés del que la gent pugui pensar; se'm va demanar per això precisament, cosa que em dóna garantia, perquè si no, no podria seure al costat de segons qui. Per tant, és un argument que m'afalaga i penso que la nostra candidatura ho ha fet molt bé.
I la CUP?
La meva amistat gairebé incestuosa amb la CUP és del tot evident. No estic més amb la CUP; si fos així ja hi hauria anat. Hi ha coincidències amb moltes coses, però jo no sóc una persona de la CUP que va amb Junts pel Sí. Sóc una persona de Junts pel Sí que m'estimo la gent de la CUP, com altra gent, també, de Junts pel Sí.
I no ha hagut de renunciar a alguna cosa dels seus principis?
No, perquè el que se'm proposa és molt concret i molt diàfan; jo hi hauria de renunciar si se m'hagués proposat algun tipus d'acció que estigués amb contradicció amb els meus principis. Se m'ha proposat un full de ruta que veig claríssim, amb un programa electoral, i tant en el full de ruta com en gran part del programa electoral m'hi sento comodissím, vist l'objectiu. Nosaltres tenim un objectiu que és clar, però també s'ha d'acceptar que aquest objectiu que ha de durar sis mesos o un any i mig, segons el full de ruta, ha de servir pel govern al qual nosaltres donarem suport si som majoria durant sis mesos o un any i mig. Això vol dir discussió de normes i lleis. Tenim un programa de govern per aquest temps.
I què els diu a aquells que l'acusen de tapar les retallades del govern de Mas?
No he estat mai a favor de les retallades del senyor Mas, i fins dies abans d'entrar a la candidatura sempre he estat molt crític quan se m'ha demanat l'opinió al respecte. Sempre, sempre hi he estat en contra. El fet que digui això ho deixo de banda i em poso a caminar en aquesta direcció; per mi té valor en el sentit de reflexió, de dir de les prioritats que tinc, el millor servei que puc fer és aquest, i a més estic convençut que cap de les coses que jo voldria arreglar ho podrem fer a través del senyor Montoro o el ministre de torn, cap... Dir que volem sobirania social sense tenir sobirania nacional no és que sigui un error, és que és un desgavell. Jo, que estic per no haver de retallar, per fer lleis d'ajut a la dependència, a la pobresa energètica, sóc partidari de fer que hi hagi una renda mínima per a tothom, etc., etc. Però si no tenim sobirania nacional tot queda en l'aire. Estic en contra de totes les retallades que va fer en Mas i sóc aquí, la qual cosa m'afegeix valor a aquesta candidatura, si no, no ho hi seria.
Farà president Artur Mas?
El full de ruta ho diu ben clar: si nosaltres tenim majoria, nosaltres proposarem Artur Mas com a president, i si no tenim majoria entraren en les discussions amb els altres grups i es decidirà el que s'hagi de decidir i es jugaran les cartes que s'hagin de jugar.
I les ombres i sospites de corrupció?
Jo no estaré esperant tres anys per veure si les ombres i les sospites s'esvaeixen per iniciar un camí d'alliberament nacional; ho sento i això no em posa en cap problema. És evident que CDC té molta feina a fer en relació amb el seu passat i espero que no en el seu present. Crec que els primers interessats a solucionar-ho han de ser ells i que trobin el camí per fer-ho bé. Dit això, aquestes ombres i aquestes sospites no em frenaran de fer camí cap a l'alliberament nacional.
Catalunya Sí que es Pot són del no?
Nosaltres no hem vist mai els de Catalunya Sí que es Pot com un adversari, i pensem que a partir del 28 poden ser aliats. No sé què representarà. Però en el vot independentista hi ha molta gent que està amb Catalunya Sí que es Pot, molta. Ara hem de discutir el camí, però des d'un punt de vista i alguns objectius, si no fos per la manera, s'asemblen molt a Junts pel Sí. Quan hi hagi majories definides i clares, nosaltres confiem que, en coherència amb els seus objectius, no serem adversaris en absolut, i això és un factor a tenir molt en compte.
Després de les eleccions, que passarà?
Serà complicat, però l'objectiu és sobretot fer noves eines. Hem de gestionar i posar les estructures que tinguem al servei de la societat. Ens hi hem de posar amb totes les dificultats; hi ha un full de ruta que hem de mirar d'anar complint, a base de gestionar les majories que tinguem. Ara l'objectiu és fer un nou estat al servei de la gent. Hem de posar l'individu i la gent en el centre vital de tot. Un Estat serveix als individus i al col·lectiu. Si no, avui en dia no té raó de ser. Difícil, sí. És possible i lluminós, és possible fer-ho i estem junts per fer-ho. Anem molt determinats. Si no, no ens hi hauríem posat. No he vist cap dubte en cap component de la candidatura, cap ni un. Anem a totes i va de debò.
Però hi haurà moltes dificultats?
Sí, i tant, i aquí hi entrarà tot, des de problemes interns fins a la carmanyola. Però la marxa enrere no és possible. Busca tots els casos i veuràs que es pot ensopegar, que pot ser molt complicat i que hi poden haver tensions, però això no s'atura si l'estament democràtic es manté a l'Estat espanyol i a Europa; només si això trontollés es podria complicar molt. Fa mesos que estant preparant la inhabilitació o empresonament del president, no sé com s'ho faran.

Tot un referent al servei del país

Ha estat i encara és un referent no només musical, sinó també intel·lectual de tres generacions. Ha aconseguit mobilitzar milers de persones amb les seves cançons però també amb les seves idees. El 6 de juliol del 1985, va congregar més de cent mil persones al Camp Nou durant la celebració d'un concert, que es va convertir en una fita històrica de la cançó catalana, però també del catalanisme i el desig de llibertat d'un poble. Lluís Llach es manté fidel a aquestes idees i a ajudar en l'alliberament nacional català. Sempre que ha pogut ha col·laborat en moltes causes solidàries, de defensa del territori i la seva identitat. És conscient del pes que té la seva popularitat i en aquesta ocasió l'ha posat al servei de la causa independentista.

S'ha revelat també com un bon escriptor. Persona vinculada a la seva terra i a la gent, és molt proper a tothom. És un bon conversador i s'expressa amb un to pausat, tranquil, reflexiu, amb sinceritat però sovint també amb humor i la sornegueria pròpia de molts empordanesos. La campanya electoral l'ha obligat a fer un parèntesi en les activitats i els projectes solidaris que té encarrilats al Senegal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.