Política

Set col·legis d'enginyers signen un manifest de suport a les decisions del Govern després del 27-S

Es posen a disposició de l'executiu que surti de les eleccions per “col·laborar en la construcció del futur”

El text respecta la diversitat d'“idees i sentiments” entre el col·lectiu de professionals que representen

Set col·legis d'enginyers han signat un manifest on expressen el seu suport al nou govern que surti de les eleccions del 27 de setembre i a les seves decisions. Al mateix temps, es posen a disposició del nou executiu per continuar contribuint en el progrés econòmic del país i “col·laborar en la construcció del futur”.

En el manifest, titulat Compromesos amb el futur del país, els enginyers donen “suport explícit” a la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya. Això no obstant, precisen que això no suposa un posicionament polític dels col·legis i subratllen el seu respecte a “la diversitat d'idees i sentiments” entre el col·lectiu de professionals que representen (uns 15.000) i dels ciutadans en general. En aquest sentit, asseguren que es pronuncien com a “institucions democràtiques, independents i sense posicionament polític”.

D'altra banda, els enginyers es comprometen a seguir “influenciant i treballant” perquè el govern resultant doni suport a la innovació tecnològica, augmenti la inversió en infraestructures, ensenyament i recerca; afavoreixi la competitivitat i internacionalització de les empreses i s'incrementi la “quantitat i la qualitat” dels treballadors i la recuperació del benestar i la cohesió social.

El manifest està signat pels col·legis d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, Lleida i Tarragona; el Col·legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques de Catalunya; el Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de Catalunya, el Col·legi d'Enginyeries tècniques i Grau en Enginyeria Informàtica de Catalunya, i el Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits Agrícoles de Catalunya.

El degà del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, Miquel Darnés –que també ha parlat en nom dels seus homòlegs de Lleida i Tarragona– ha afirmat que “donem la cara per Catalunya perquè creiem que és el moment en què tot el món ha de dir el que pensa”.

El degà del Col·legi d'Enginyeria Informàtica de Catalunya, Mingo Olmos, ha recordat que els col·legis i associacions professionals catalans que el 2012 ja van donar suport al dret a decidir i que el van expressar el seu suport al procés participatiu del 9 de novembre de 2014. Ara també fan patent la seva disposició a col·laborar amb el govern que surti de les eleccions “per millorar el país”, però sense defensar cap vot en un sentit o en un altre, ha explicat.

Això no obstant, Olmos ha lamentat que hi hagi “falta de respecte institucional i actituds poc democràtiques” amb Catalunya i els seus representants polítics.

El degà del Col·legi d'Enginyeries Tècniques i Grau en Enginyeria Informàtica de Catalunya, Albano Sánchez-Ossorio, sí que ha mostrat la seva opció personal per les candidatures partidàries de la independència de Catalunya, ja que “Espanya mai ha canviat ni mai canviarà”. S'ha mostrat convençut que una Catalunya independent és viable, que té un potent sector tecnològic, i ha defensat que el poble decideixi.

El degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques de Catalunya, Xavier Font, ha demanat per a Catalunya capacitat de decidir sobre els seus ports, aeroports, trens i carreteres. “La definició d'enginyer en el diccionari és la d'una persona que soluciona problemes, i per a això necessitem capacitat de decidir”, ha expressat.

Aquesta idea ha estat compartida pel secretari tècnic del Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya, Oriol Anson, que ha assenyalat que són els encarregats de gestionar el 80% del territori de Catalunya, que és rural.

El seu degà, Ramon Lluís Lletjós, ha constatat: “No ens decantem per cap opció, però no podem romandre aliens al que passa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia