Política

Espanya ens estima

La JEC obliga TV3 a oferir tres hores de mítings del bloc del no

L'òrgan estatal avala les exigències dels partits perquè se'ls compensi amb la difusió dels seus actes de campanya

La Junta Electoral Central (JEC) respon a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que ja l'havia “advertit” que, si feien la retransmissió en directe de la Via Lliure, s'haurien d'atendre a les conseqüències: compensar “la desigualtat produïda” amb el mateix temps –un mínim de tres hores– als partits no independentistes que no van participar en la manifestació de la Diada. L'òrgan estatal va tombar ahir el recurs de TV3 i Catalunya Ràdio i va donar la raó a les formacions que demanen ser rescabalades avisant-los que no poden “imposar unilateralment” el format. Encara més, consideren “justificat” que no acceptin l'oferta d'entrevistar els candidats del PP, el PSC, Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot i Unió, i entenen que el més “raonable” és que l'ens públic retransmeti els actes de campanya electoral de cada candidatura, de manera proporcional, que és el que reclamen aquests grups.

La vigília de la celebració de la Via Lliure, la JEC, davant la queixa d'alguns partits per la possibilitat que l'ens públic fes un ampli seguiment de la trobada, va dictar una resolució en la qual deixava clar que la considerava un acte electoral que beneficiava els partits que defensen la independència; és a dir, Junts pel Sí i la CUP, i que “perjudicava” la resta.

Arran d'això, instava TV3, si finalment optava per fer la retransmissió de la manifestació, a buscar un espai amb un format similar, en dia festiu i en la mateixa franja horària. I això implica que només es pugui compensar en diumenge, d'aquí que en els dies successius a la Diada la CCMA va oferir als diferents equips de campanya una fórmula compensatòria pel dia 20; ja que és l'últim dia festiu abans de la votació del 27-S.

En aquest moment, TV3 va oferir als partits un programa especial, amb les conseqüents promocions en els dies anteriors, i que inclouria entrevistes als caps de llista acompanyades de reportatges, però els grups no ho van considerar adequat. En concret, el PSC reclamava la cobertura de la Festa de la Rosa, el PP volia la retransmissió del míting central a Badalona i Ciutadans, un acte al Fòrum de Barcelona.

La negativa dels grups va fer que la CCMA presentés recurs davant la Junta Electoral de Barcelona adduint que els partits no podien condicionar el format, sinó que correspon a l'ens establir els continguts, però l'organisme estatal va tombar aquests arguments. I, de fet, ahir la JEC es va limitar a avalar la tesi de l'organisme català repetint que els partits tenen raó quan exigeixen que se'ls compensi amb actes de campanya. Un cop ratificat el cop de porta a la CCMA, la Junta de Barcelona va instar Unió i Catalunya Sí que es Pot a concretar els actes que desitgen que tinguin cobertura.

Càstig per a un diputat d'Amaiur

El PP no vol que l'acció del diputat d'Amaiur Sabino Cuadra d'esquinçar dues pàgines de la Constitució durant la seva intervenció en el ple per validar la reforma del Tribunal Constitucional quedi sense càstig. Tant és així que pretenen que se li apliqui la màxima sanció d'expulsió de la cambra espanyola durant un mes. “Hi ha respostes davant la ignomínia”, exclamaven ahir els populars a través d'un escrit després que no haguessin quedat satisfets amb la reacció del president del Congrés, Jesús Posada, que es va limitar a renyar el diputat navarrès gairebé quan ja s'acabava el ple. Cuadra ja va generar força malestar a la bancada de Rajoy quan va presentar-se a la tribuna amb una samarreta on portava estampada l'estelada. Tant és així que alguns diputats feien senyals a Posada perquè li digués alguna cosa. La batussa va anar en augment quan va trencar el text.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.