Política

Un centenar d'economistes fan un manifest a favor “d'un vot lliure i sense amenaces”

Es mostren preocupats per l'economia espanyola i “recriminen” les amenaces del governador del Banc d'Espanya

Els signants indiquen que una Catalunya independent “seria viable econòmicament”

Un cen­te­nar d'eco­no­mis­tes pro­vi­nents del món acadèmic, empre­sa­rial i finan­cer del país han fet un mani­fest a favor “d'un vot lliure i sense ame­na­ces”. En aquest docu­ment, el col·lec­tiu ha con­si­de­rat que la “cam­pa­nya d'alar­mes econòmiques” per part de diri­gents d'impor­tants ins­ti­tu­ci­ons “no estan fona­men­ta­des ni des d'una pers­pec­tiva econòmica i finan­cera, ni de les nor­mes jurídiques”.

En aquest sen­tit, el text sig­nat ha “recri­mi­nat” les ame­na­ces del gover­na­dor del Banc d'Espa­nya, Luis María Linde, que va adver­tir sobre un cor­ra­lito en cas d'inde­pendència, perquè poden “deses­ta­bi­lit­zar tot el sis­tema ban­cari”. “El sis­tema finan­cer no es veu­ria afec­tat amb la inde­pendència”, han conclòs els eco­no­mis­tes sig­nants.

“Una Cata­lu­nya inde­pen­dent és via­ble econòmica­ment; ho seran les pen­si­ons, com ho és el sis­tema finan­cer”, així ho sosté el mani­fest a favor “d'un vot lliure i sense ame­na­ces” que han sig­nat un cen­te­nar d'eco­no­mis­tes cata­lans. A més, defensa que “en qual­se­vol esce­nari la República cata­lana i el seu sis­tema finan­cer seria part inte­grant de l'euro” perquè “no hi ha cap agent que tin­gui interès de què Cata­lu­nya” en surti. De fet, segons els sig­nants del mani­fest, “una Cata­lu­nya inde­pen­dent seria via­ble econòmica­ment” i “li apor­ta­ria avan­tat­ges i major benes­tar”.

Davant d'això, els pro­fes­si­o­nals de l'eco­no­mia s'han expres­sat a favor que la ciu­ta­da­nia “pugui deci­dir, lliu­re­ment i democràtica­ment, qui­nes volen ser les seves estruc­tu­res ins­ti­tu­ci­o­nals i el seu marc de rela­ci­ons amb els països veïns d'Europa”. A més han con­vi­dat a “votar lliu­re­ment el pròxim 27-S”.

D'entre els sig­nants d'aquest mani­fest des­ta­quen el con­sul­tor Miquel Puig; la degana de la Facul­tat d'Eco­no­mia i Empresa de la UB, Eli­senda Palu­zie; el doc­tor en eco­no­mia finan­cera i comp­ta­bi­li­tat Joan B. Casas, i la Catedràtica d'Eco­no­mia Pública Núria Bosch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.