Política

Rajoy, a la defensiva: “El govern no hi té res a veure”

El president espanyol considera “fals i profundament injust” que se l'acusi de forçar les imputacions pel 9-N

Assegura que la qüestió catalana es resoldrà “amb finor i sense ansietat”

Mariano Rajoy va voler esvair ahir l'ombra del dubte que s'ha instal·lat sobre la possibilitat que des del seu executiu s'hagi pressionat perquè el jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi decidit imputar el president Artur Mas i part del seu equip. “És fals i profundament injust” que s'acusi l'executiu espanyol d'estar al darrere de la decisió judicial, es defensava ahir davant les acusacions formulades, sobretot des de Catalunya, que tot plegat és un procés polític impulsat i controlat des de l'administració de l'Estat.

Divisió de poders

Així, el president espanyol es va emparar en la divisió de poders per insistir que el seu govern “no hi té res a veure” i el que li pertoca ara al mandatari català és comparèixer i explicar-se davant el jutge com ho han fet “dirigents de totes les forces polítiques” que en algun moment han estat citats per la justícia, subratllava.

La Moncloa, doncs, rebutja qualsevol mena d'ingerència del poder públic sobre el judicial, malgrat que el dia anterior el ministre Rafael Catalá relatés que la citació com a imputat del president s'havia guardat en un calaix fins que es va trobar el moment polític més oportú. És a dir, que no es va produir en campanya, ja que, segons interpreta l'oposició, això hauria suposat un benefici per a la candidatura de Junts pel Sí. No es va voler “contaminar” el procés polític, emfasitzava el ministre de Justícia.

Donar explicacions

Sigui com sigui, i després de constatar que la qüestió de la imputació no havia sortit durant el seu cara a cara amb Josep Sánchez Llibre, d'Unió , i el socialista Pedro Sánchez a l'hemicicle, Rajoy es va aturar davant la premsa per espolsar-se les crítiques d'intervencionisme i explicitar la posició de “respecte” i “acatament” de la decisió judicial sobre el 9-N. Durant la sessió de control a l'executiu espanyol, el portaveu d'Unió, com el cap de files del PSOE, van tornar a qüestionar la seva posició sobre Catalunya arran dels resultats del 27-S. Un i altre, doncs, li van demanar que no deixi passar més temps i mogui fitxa, però Rajoy es va aferrar a l'immobilisme fins al punt de concloure que la solució al “problema” del sobiranisme passa pel “diàleg, amb finor i sense ansietat”. També va aprofitar per retreure a Sánchez que parli molt de la reforma constitucional sense saber què vol reformar.

LA FRASE

És fals i, a més, profundament injust atribuir aquest tipus de decisió al govern espanyol
Mariano Rajoy
president del govern espanyol

La fiscalia demana respecte

La Fiscalia Superior de Catalunya va defensar ahir que hagués estat “poc sensat” citar a declarar com a imputat el president de la Generalitat abans del 27-S i va defensar la seva imparcialitat. En un comunicat emès després de les paraules del ministre Rafael Catalá, en què va assegurar que el TSJC havia retingut la citació per no “contaminar” els comicis, la fiscalia es va defensar de les “afirmacions mediàtiques i polítiques”i va lamentar “la frivolitat i l'acarnissament” contra la seva feina. La fiscalia va defensar que la data elegida perquè declari el president respon “tant a la necessitat de recollir un mínim d'evidències sobre els fets objecte de la investigació com al respecte del recent procés de formació de voluntat popular“.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Hezbol·là afirma que els atacs electrònics són una “declaració de guerra”

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona