Política

La CUP demana proves a JxSí

Reclama accions de ruptura i actes de desobediència del Parlament abans de la investidura

Proposa un pla de xoc amb 39 mesures i que s'aturin 10 privatitzacions

Ni un pas enrere en els seus postulats i una petició clara a Junts pel Sí perquè demostri que la construcció de la república catalana va de debò. Cal negociar primer el què, el com i el quan, i després ja vindrà el qui, tenint en compte que el nou país que la CUP vol construir està força allunyat del model que fins ara han dissenyat les polítiques de Convergència amb el president Mas al capdavant.

Ara volen que sigui Junts pel Sí qui parli del model. La CUP ahir va ensenyar el seu camí, que estructuren en tres fases; la ruptura amb l'Estat espanyol, un pla de xoc per fer front a situacions d'emergència social i un procés constituent que deixi clar que el govern autonòmic s'ha acabat i que s'avança cap a un nou govern que cal construir amb la participació de les classes populars. És un “projecte de mínims” que deixi clar a tothom, i sobretot a l'Estat espanyol, que s'ha començat “un procés de construcció”, va avisar la número dos de la candidatura al Parlament, Anna Gabriel. “El futur no pot assemblar-se ni al passat ni al present”, asseverava la futura diputada, que va iniciar la conferencia de premsa amb fortes crítiques a la pressió que han rebut els últims dies. “Avui ens adrecem a tots en versió original, obrim una nova etapa que no és autonòmica ni té res a veure amb el processisme; és una república amb tot el que això significa i que passa per sobre de partits i personalismes”, va reiterar Gabriel.

Actuar abans d'investir

Seguidament van prendre la paraula la resta de futurs diputats –només hi va faltar Gabriela Serra–, que van detallar les passes a seguir. Com a primer pas, segons la CUP, cal enviar un missatge clar de ruptura. Es pot discutir com es fa, però “cal que ningú dubti que això va de debò”. I això, segons el cap de llista de la formació a Girona, Benet Salellas, es pot fer abans de la investidura d'un president.

Del missatge de la CUP va quedar clar que l'esquerra independentista no es refia de Junts pel Sí, i que temen “ser traïts des de dalt, si continuem amb les eines legals actuals”, i encara més en un període marcat per la proximitat de les eleccions espanyoles. “Demanem un punt de no retorn”, clamava Salellas, que indicava que un primer senyal d'aquesta ruptura seria practicar la desobediència a la legislació espanyola en normes concretes, com ara la Lomque i la llei mordassa, signades per l'exministre Wert i l'actual responsable del Ministeri de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. I menció especial per al TC, una institució amb la qual la CUP vol trencar de manera definitiva després de les ultimes accions d'aquest tribunal, que consideren “absolutament incompetent per sentenciar ni arbitrar res”, va etzibar. “Els hem de dir que no pensem obeir cap més decisió del TC, que és part del problema”, hi afegia el diputat gironí.

Després del que consideren que seria “un punt de partida clar que marcaria el procés de construcció”, la formació vol la redacció d'un pla de xoc que faci front a les emergències socials que afecten una part de la ciutadania i que estan relacionades amb els subministraments bàsics d'aigua, llum i gas. En aquest torn va ser Eulàlia Reguant qui va parlar d'un pla de 39 mesures i de la revisió de les privatitzacions que s'han portat a terme en les dues últimes legislatures. Reguant va indicar, sense concretar, que volen que es revisin fins a deu privatitzacions.

Del procés constituent en va parlar el cap de llista de la formació, Antonio Baños, que va apostar perquè el nou Parlament esdevingui “una assemblea constituent que integri tota la ciutadania”. En aquest sentit, Baños va fer referència a la tasca que porta a terme el col·lectiu Reinicia en el debat d'una constitució catalana.

“Per a nosaltres, res”

Finalment, Joan Manel Busqueta, l'expert en economia de la formació, va posar el punt final a la conferència no sense abans donar l'últim missatge a Junts pel Sí: “No volem ni càrrecs, ni privilegis, ni tan sols aspirem a reproduir-nos”, assegurava. Per Busqueta, l'important ara és eixamplar el moviment amb gent que fins ara s'ho ha mirat des de la distància. “Estem determinats a portar-ho a bon port per sobre de partits i sigles.” I l'últim, i no pas menor, avís: “A Madrid i a casa hi ha gent que treballa per associar el procés a una sola persona, però nosaltres sabem que el procés és col·lectiu, plural i profund”, va cloure. A la segona fila, escoltant les paraules dels membres de la CUP, seien el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, i els diputats de la candidatura Jordi Turull, Lluís Llach i Oriol Amorós.

LES FRASES

El què, el com i el quan són el moll de l'os; el qui ja vindrà forjat per l'acord
Anna Gabriel
diputada electa de la cup
És una lluita per canviar les condicions materials de la gent, i cal unilateralitat perquè l'Estat no reconeixerà res
Albert Botran
diputat electe de la cup
Si aquest procés va de debò, cal un primer acte de ruptura anterior a la investidura o a la formació d'un govern
Benet Salellas
diputat electe de la cup
Les mesures que proposem només necessiten d'una plena voluntat política, no fallarem ni a la llibertat del poble ni a la justícia social
Eulàlia Reguant
diputada electa de la cup
No volem ni càrrecs ni privilegis; per a totes, tot; per a nosaltres, res
Josep Manel Busqueta
diputat electe de la cup
La nova república es fa amb tothom, això no és un canvi de bandera ni una transacció entre elits
Antonio Baños
diputat electe de la cup

“Junts pel Sí són els únics que poden formar govern”

La CUP té clar què vol fer i ahir també va voler constatar que l'única formació que pot formar govern és Junts pel Sí. D'aquesta manera volien aclarir algunes crítiques que havien rebut sobre les suposades demandes que haurien fet arribar a la candidatura de Mas, Romeva i Junqueras sense tenir en compte la correlació de forces que va sorgir del 27-S. “I és Junts pel Sí qui pot decidir com formar-lo per endegar un procés constituent amb les millors persones que ells considerin”, va explicar Josep Manuel Busqueta. Aquesta atribució que han donat les urnes a Junts pel Sí no pot fer minvar el fet que, segons la formació, ara és el moment dels fets i no de les paraules. “Ara és l'hora de deixar la retòrica i de donar contingut a la construcció d'una república més justa i lliure per a tots els ciutadans.” Busqueta va tancar la conferencia que una hora abans havia iniciat Anna Gabriel apuntant al que havia de ser el moll de l'os de les negociacions, el què, el com i el quan. Preguntes que la CUP vol ara que siguin respostes dels membres de Junts pel Sí. “Hem vingut a canviar les coses, a obrir un nou cicle democràtic i a agilitzar el canvi”, es comprometia Gabriel davant l'atenta mirada de la resta de companys, estudiants i assistents que van omplir l'auditori del campus de la UPF.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.