Els detinguts en l'operació Petrum passaran la nit a la Comandància de Tarragona
El balanç de la tercera fase de l'operació és de 10 arrestos i 23 escorcolls
Se'ls acusa de delictes de tràfic d'influències, frau fiscal, suborn, blanqueig de capitals o alteració dels preus en concursos i subhastes públiques
Els detinguts per la Guàrdia Civil en la tercera fase de l'operació Petrum dormiran aquesta nit a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona i passaran a disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell entre aquest dijous i divendres. Hi hauran de respondre pels presumptes delictes de tràfic d'influències, frau fiscal, suborn, blanqueig de capitals o alteració dels preus en concursos i subhastes públiques, tot i que no tots estan acusats dels mateixos delictes. Totes les detencions estan relacionades amb la investigació del presumpte pagament de comissions a l'entorn de CDC per adjudicació d'obra pública.
El balanç de la tercera fase de l'operació Petrum que s'està desenvolupament aquest dimecres és de deu persones detingudes i 23 registres.
Entre els detinguts hi ha el tresorer de CDC i de la fundació CatDem, Andreu Viloca; el conseller delegat de l'empresa pública Infraestructures.cat -encarregada d'adjudicar l'obra pública-, Josep Antoni Rosell, i vuit directius d'empreses constructores.
En concret, set dels dirigents d'empreses constructores detinguts són: Xavier Tauler, que havia estat conseller delegat de Copisa i ara n'és consultor; José Luis Gamero de Rogasa; Jordi Soler, del Grup Soler; Antonio Garcia Bragado, de Tec 4; Sergio Lerma, de l'empresa Oproler a Madrid, i Josep Manel Bassols de la mateixa empresa a Barcelona. Un dels detinguts també està implicat en el cas de l'Audiència Nacional contra Jordi Pujol Ferrussola.
Escorcolls a domicilis, empreses, ajuntaments i CDC
Els escorcolls s'han dut a terme a 10 domicilis, 8 empreses, els ajuntaments d'Olot i Sant Fruitós del Bages, l'empresa pública Infraestructures.cat i la seu nacional de CDC a Barcelona. Un dels registres s'ha produït a Acciona, si bé no hi ha cap detingut en aquesta empresa.
En el cas d'Olot, els agents, que s'han presentat a l'ajuntament han requerit informació sobre l'adjudicació del servei de recollida d'escombraries al municipi el 2011 a la UTE formada per IGFA-Urbaser. L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CDC) ha explicat que les condicions del concurs les va redactar l'anterior equip de govern, encapçalat pel socialista Lluís Sacrest.
De Sant Fruitós del Bages, els agents de la Guàrdia Civil s'han endut dues caixes amb la documentació relacionada amb la construcció del centre cívic Nexe, unes obres realitzades per l'empresa Grup Soler i que es relacionen amb el pagament de comissions a la fundació CatDem.
Tercera fase de l'operació
El 28 d'agost passat, la Guàrdia Civil ja va entrar a la seu de la fundació de CDC en el marc de la mateixa operació Petrum. En aquella ocasió, es va escorcollar també el domicili de l'extresorer del partit, Daniel Osácar, i els ajuntaments de Lloret de Mar, Figueres, Sant Celoni i Sant Cugat del Vallès.
La primera fase de l'operació, però, es va produir el 23 de juliol, quan s'haurien trobat documents que demostrarien pagaments del 3% de Teyco a la fundació CatDem com a comissions per a l'adjudicació d'obra pública. En aquella ocasió, es va detenir Jordi Sumarroca, conseller delegat de Teyco i fill del fundador de Convergència Carles Sumarroca, i dos membres més de la seva família. També van ser detinguts l'exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, i el gestor Marià Júdez.