Veten un acte sobre la Guerra Civil a Torregrossa
L'Ajuntament va demanar a l'associació Mascançà que retirés una ponència sobre els morts de la guerra al poble
El Centre de Recerques Mascançà va retirar a última hora del programa de del jornades d'estudis sobre el Pla d'Urgell una conferència de l'historiador Josep Rubió sobre el cost humà de la guerra a Torregrossa, el municipi on es feien les jornades, el 17 d'octubre passat. Havia de ser la ponència inaugural. La retirada va tenir lloc després d'una trucada de l'alcalde poques setmanes abans de les jornades, les quals estaven acordades amb l'Ajuntament des de mitjan juliol, segons han explicat des de l'associació Mascança. Durant la conversa, sempre segons aquestes fonts, l'alcalde els va dir que no era pertinent fer la ponència, per mantenir la pau social al poble. A desgrat seu, l'entitat va haver de treure del programa la conferència, tot i considerar que no era una decisió encertada i que es tractava d'una ponència feta amb enfocament científic i rigorós.
“Censura vergonyosa”
Josep Rubió ha denunciat el cas en la seva columna al darrer número de la revista Som Garrigues, que s'ha fet ressò del cas amb una informació. Rubió ha explicat a aquest diari que “el vet a la ponència és del tot inexplicable en els temps que som” i considera que “no s'estén que encara avui hi hagi pressions que provoquin una censura vergonyosa i inadmissible”, i encara amb més motiu perquè la ponència ja es va presentar fa dos anys en les jornades de Mascança celebrades a Linyola i l'any passat es va publicar en el monogràfic anual del centre de recerca. Rubió és doctor en història contemporània per la UdL i docent a l'institut Lladonosa de Lleida. La seva tesi doctoral es va centrar en la Guerra Civil a les Garrigues, i se'n va fer un llibre, publicat per Pagès Editors. “A Torregrossa va haver molta repressió amb víctimes als dos bàndols, i durant anys això va dividir greument la població, però sorprèn que encara no se'n pugui parlar obertament i amb neutralitat”, explica.
Polèmica fa dos anys
Aquest diari no va poder contactar ahir amb l'alcalde, Josep M. Puig Vall, d'ERC, tot i que s'ha anunciat que avui l'Ajuntament emetrà un comunicat amb la seva versió dels fets. Es dóna la circumstància que l'alcalde ja va rebre fortes pressions per part d'alguns veïns quan va fer retirar un monument a les víctimes franquistes.
La polèmica local i la pressió va ser tan forta que l'Ajuntament es va veure llavors obligat a retirar també un altre monument, democràtic, aixecat el 1986 en record de les víctimes dels tots dos bàndols.