Rajoy intervé les finances
Hisenda supervisarà els diners de la Generalitat factura a factura al·legant que el procés és “un risc per a l'interès general”
Anima els funcionaris a delatar qualsevol pagament inconstitucional
“Ni un euro a vel·leïtats independentistes”
Per primera vegada en els gairebé quaranta anys de democràcia, Catalunya tindrà un finançament “especial”. La singularitat, però, no serà una millora que apropi la Generalitat al concert econòmic basc, sinó una involució en el seu autogovern, perquè ara el Ministeri d'Hisenda vigilarà factura a factura on va cada euro gastat des de la plaça Sant Jaume i si la despesa està o no en consonància amb la lletra de la Constitució del 1978. Partint de la tesi que el que es viu a Catalunya és “un risc per a l'interès general”, el govern de Mariano Rajoy ha dissenyat un nou Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) ad hoc que intervé les finances i alhora amenaça de tallar l'aixeta si avança la desconnexió. “Ni un euro a vel·leïtats independentistes”, va sentenciar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.
Davant del debat sobre el ventall d'eines que l'Estat considerava per frenar la desconnexió catalana i quan era invocat l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia, el ministre de l'Interior i únic català del Consell de Ministres de Rajoy, Jorge Fernández Díaz, va ser clar: “No pensem enviar la Guàrdia Civil a desfilar per la Diagonal com segurament desitjarien els independentistes; no som tan ximples com creuen.” Ahir, en un Consell de Ministres rutinari per al govern en funcions i amb el focus de l'opinió pública centrat en el terror gihadista, el ministre Montoro va sorprendre anunciant un nou FLA ad hoc per a Catalunya amb el que ell anomena “condicionalitat reforçada”. Ras i curt: estreny la camisa de força que aplica a les finances catalanes amb més rigor que el primer FLA, creat el juny del 2012, i erigeix l'Estat en el prestador únic de les comunitats que no poden acudir als mercats.
Com que el 2014 el FLA va tenir un sobrant de 7.889 milions, Hisenda va comunicar que repartirà els diners –“tot i no tenir l'obligació de fer-ho”, es va vantar Montoro– i que el gros de l'import caurà a Catalunya: 3.034,84 milions, el 40% del total autonòmic.
Mandat a l'interventor
A diferència de l'edició anterior, l'entrega dels 3.034 milions es farà “per trams” i “en funció del compliment” de les condicions d'obediència constitucional imposades a la Generalitat. El primer funcionari assenyalat és l'interventor de la Generalitat, que estarà obligat a presentar mensualment un certificat sobre l'execució del pressupost autonòmic (Generalitat i els seus organismes) que avali que cadascuna de les despeses realitzades “no contravé l'ordenament jurídic”. “El FLA ha d'anar a finançar el dèficit del 2014 i a pagar serveis públics essencials i venciments del 2015”, va indicar Montoro. “I no és admissible que algú dediqui un euro a una activitat que no té empara legal ni constitucional”, alerta.
Un punt controvertit del nou FLA, que dosifica els diners amb comptagotes i a canvi d'obediència, és el que Hisenda anomena “empara de funcionaris”. Per evitar que el funcionari quedi atrapat entre dues legalitats, el Ministeri d'Hisenda obrirà una aplicació en el seu web en què l'al·ludit podrà consultar si la gestió que està a punt de fer al seu lloc de treball és constitucional i demanar empara estatal en un formulari. Com que en el fons es tracta d'una delació del que es cou a la Generalitat, el formulari i la consulta no deixaran cap rastre de la identitat del funcionari i el dubte o protesta arribarà només a la taula del ministre d'Hisenda.
Amb l'ànim d'estrènyer el setge comptable, l'Estat vigilarà la traçabilitat de cada factura emesa per la Generalitat gràcies a la connexió telemàtica FACe, que monitora tots els pagaments autonòmics. Tot i l'arsenal exhibit, Montoro sosté que “no es tracta d'una intervenció” i confia que la Generalitat obeeixi i permeti ja iniciar les entregues.
Denúncia de Mas-Colell
Irat, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va denunciar que el nou FLA “inclou criteris polítics” i va advertir que el govern “ho denunciarà a totes les instàncies on ho pugui denunciar”. Així mateix, Mas-Colell va recordar que la Generalitat “ja està intervinguda”. “Què més volen?”, va demanar. El conseller aventura que potser es tracta de “col·lapsar-la administrativament”.