El cas Mercuri, al ralentí
La trama de corrupció que va esquitxar polítics, empresaris i funcionaris de Sabadell va esclatar avui fa tres anys
La instrucció avança i suma una sentència, peces arxivades i més imputats
El consistori és acusació particular
Tres anys després de l'esclat del cas Mercuri, la suposada trama de corrupció politicoempresarial que va esquitxar de ple polítics del PSC i un exedil del PP, empresaris i funcionaris de Sabadell, els efectes d'aquest procés s'han començat a notar tant en l'àmbit judicial –amb una primera sentència, l'arxivament de diverses causes i l'ampliació del nombre d'imputats en altres– com polític, amb un canvi al govern local, després de setze anys d'executius socialistes, i la personació de l'Ajuntament com a acusació particular en el cas. Queda, però, molt de camí per recórrer. De moment, i quan encara s'ha de desenvolupar la peça 1 –la principal, en què s'investiga un presumpte delicte de suborn, en què no hi ha imputats ni polítics socialistes ni treballadors de l'Ajuntament–, el cas Mercuri ha destapat i posat en qüestió davant l'opinió pública una manera de fer política. L'anomenat estil Bustos lluny d'esvair-se sembla que continua present.
El darrer any ha estat, com a mínim, convuls a tots els nivells. S'ha vist que, tot i que amb més lentitud de la desitjada per alguns col·lectius, el cas Mercuri avança i ja és un complex macroprocés dividit en 33 peces –dues de les quals recents– amb una causa, la 25, de la qual n'emanen tres més. La jutgessa Beatriz Faura manté més d'una trentena d'imputats, entre els quals hi ha l'exalcalde Manuel Bustos. El tercer ha estat, a més, l'any en què el cas Mercuri ha traspassat les fronteres del debat polític local per arribar fins al Parlament; en concret, a la comissió d'investigació sobre el frau i l'evasió fiscals i les pràctiques de corrupció política, amb les declaracions dels implicats en l'anomenat cas Montcada. De fet, aquesta peça, la cinquena, és la que ha donat una primera sentència, que està pendent de recurs al Tribunal Suprem. Va ser al març quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar l'exalcalde Bustos, el seu germà i també exregidor, Paco Bustos, i l'exdiputat Daniel Fernández a un any i quatre mesos de presó per un delicte de tràfic d'influències, i a l'exalcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez, la quarta política del PSC implicada, a set anys d'inhabilitació per a càrrec públic per prevaricació. En aquest temps, però, també s'han arxivat almenys onze peces, entre les quals hi ha algunes de les que han esdevingut clau per al cas per l'abast dels protagonistes i que ja han tingut conseqüències no tant judicialment com políticament. És el cas de la investigació per suposades irregularitats en les remuneracions a alcaldes de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), sota la presidència de Bustos. Aquesta mateixa setmana s'ha sabut que el TSJC feia el mateix amb la peça 25b, que afectava de ple l'exdiputada i exregidora Montserrat Capdevila –que continua imputada en la peça 21– i que investigava un suposat ús fraudulent de la targeta del Parlament.
Acusació i expedients
En aquest tercer any del Mercuri, l'arribada al govern d'un quadripartit d'esquerres format per ERC, la Crida per Sabadell, Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell ha donat un gir a la posició de l'Ajuntament respecte al cas. El consistori s'ha personat en la causa per –com deia l'alcalde Juli Fernàndez– “defensar els interessos de tots els sabadellencs” i, a més, ha obert expedients informatius a quatre treballadors imputats en el cas. Després que les diferents forces del govern repetissin de totes les maneres possibles durant la campanya que calia un canvi a la ciutat per deixar enrere l'etapa Bustos, el nou govern, a banda de crear la regidoria de Transparència, ha posat en marxa un procés d'auditories internes de diversos departaments. Entre les noves mesures del nou executiu també destaca la implementació d'un nou model de Policia Municipal més pròxim amb l'eliminació dels grups especials d'intervenció. El model policial de Bustos havia estat posat en dubte sovint per l'oposició i el cap de la policia, ara de baixa, Josep Miquel Duran, està imputat en el cas. En el ple ja no hi ha regidors imputats –Paco Bustos i Joan Manau van assistir durant mesos a les sessions– ni càrrecs de confiança al consistori esquitxats per alguna causa.
Durant el tercer any del Mercuri, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix d'acusació popular, ha continuat la doble tasca de difusió i d'altaveu, a banda de fer el seguiment i participar activament en els processos judicials.