Els 1.471 milions del FLA arribaran a partir del 15 de desembre
El govern espanyol atén la reclamació de l'executiu de Ximo Puig i avança l'arribada dels diners
Suposarà una important injecció de liquiditat a proveïdors i empreses
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat que el govern espanyol ha acceptat la proposta realitzada pel Consell perquè accelerara el desemborsament de l'addicional del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), uns diners que està previst arriben el pròxim 15 de desembre, segons s'ha comunicat a la Generalitat des del Ministeri d'Hisenda.
Soler ha detallat que la quantitat que es rebrà ascendirà a 1.471,69 milions, dels quals 1.357,35 corresponen a la desviació –pendent de finançar–del dèficit de 2014 en què va incórrer l'anterior govern valencià i 114,34 milions, a garantir la despesa pels nous antivirals d'acció directa per al tractament de l'Hepatitis C. A més, s'inclouran els 58 milions del FLA ordinari anual, amb el que la suma total pujarà fins als 1.529,69 milions.
“Gràcies a la reivindicació del president de la Generalitat, Ximo Puig, qui va emplaçar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy i al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a accelerar el pagament d'aquestes quantitats, així com a la labor de la conselleria, milers de proveïdors valencians podran menjar-se els torrons i pagar l'extra als seus treballadors”, ha destacat Vicent Soler. “L'arribada dels diners abans del Nadal és una victòria de la Generalitat”, ha subratllat el titular d'Hisenda.
Impacte nadalenc
Per al conseller, el desemborsament d'aquesta quantitat suposarà una important injecció de liquiditat per a empreses i proveïdors que “ho haurien passat molt mal” si el ministeri s'haguera limitat, tal com va avançar inicialment, a abonar les factures a finals de desembre, després de la campanya nadalenca, cosa que hauria tingut també “un impacte negatiu per al comerç valencià”. “Anem a injectar en les llars i els mercats valencians quasi 1.500 milions per a contribuir a dinamitzar l'economia”, ha indicat el conseller, que ha insistit: “L'avançament en l'arribada del FLA és un èxit per a tots els valencians”.
No obstant això, el titular d'Hisenda ha reiterat que el FLA no són més que préstecs que l'Estat ha atorgat i que la Comunitat Valenciana el País Valencià haurà de retornar, “en lloc d'afrontar el problema d'arrel i que és l'injust finançament que pateixen els valencians, un problema al qual el govern central s'ha negat a donar una solució en aquesta legislatura”.
Per la seua banda, la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha ressaltat que des de la conselleria s'han realitzat “intenses gestions”, mantenint “continus contactes” amb el Ministeri, per a reclamar l'abonament efectiu d'aquestes quantitats, ja que, en cas contrari, “s'hauria col·locat en una delicada situació a milers de xicotetes empreses valencianes”.
“La nostra preocupació des del primer moment era vetlar per les nostres empreses i per les milers de famílies que depenen d'elles, perquè no es veren afectades per un eventual retard de l'executiu central a l'hora de materialitzar el FLA addicional, motivat per interessos electoralistes”, ha assenyalat la secretària autonòmica.
Procediment
Segons la informació que ha traslladat el Ministeri, a partir d'avui està oberta la plataforma perquè la conselleria efectue la càrrega de les propostes de pagament, incloent addicionalment les quantitats pendents de regularització. El termini finalitza el dia 7 però, com van destacar ahir en la conselleria, està tot preparat des de fa dies i el procés es culminarà de forma urgent. D'aquesta manera, s'assegurarà que les empreses valencianes cobren el dia 15, segons la previsió que ha traslladat el Ministeri d'Hisenda. Inicialment, el govern preveia que el termini per a carregar les propostes de pagament s'allargara fins al 16, per a abonar les quantitats econòmiques a finals d'any.
A partir del pròxim 5 de desembre els proveïdors podran consultar en la plataforma habilitada per la Generalitat les factures que els afecten i comprovar que totes les dades són correctes. Simplement introduint el NIF del proveïdor i l'import brut o líquid d'una de les factures pendents es tindrà accés a la resta de dades tals com l'estat en el qual es troba aqueixa factura, referència de la mateixa o entitat amb la qual el contractista té el dret de cobrament, entre uns altres.